Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Rusija je povećala proizvodnju zlata neposredno prije pojave koronavirusa

Rusija je povećala proizvodnju zlata neposredno prije pojave koronavirusa

24.06.2020. / 11:18 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Prije nego što je koronavirus paralizirao svijet, Rusija je povećavala svoju proizvodnju zlata, navodi Savez ruskih proizvođača zlata.

Ukupna ruska proizvodnja zlata u prvom kvartalu dosegla je više od 64 metrička tona. To je više za 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je sindikat.

Rekordno visoka proizvodnja

“Pandemija koronavirusa nije utjecala na učinak proizvodnje ruskih kompanija za eksploataciju zlata tijekom prva tri mjeseca 2020. Naprotiv, rezultati prvog kvartala (Q1) održali su trend 2019. godine. Tada je Rusija dostigla rekordno visoku proizvodnju zlata“, kaže predsjednik sindikata Sergey Kashuba.

Ukupna količina rudarenog zlata, osim recikliranog zlata, povećala se za 4,6 posto dosegnuvši više od 48 tona u prvom kvartalu, dodali su iz sindikata.

Neočekivani problemi u proizvodnji

Nakon ožujka, međutim, u proizvodnji zlata došlo je do problema zbog izbijanja pandemije COVIDA-19.

“Problemi s promjenama i izravnim utjecajem koronavirusa na zdravlje radnika rudnika zlata počeli su utjecati na proizvodnju u travnju i svibnju“, primijetio je Kashuba. “Zato ćemo pažljivo analizirati rezultate proizvodnje zlata u drugom tromjesečju“.

Zasad, sindikat još uvijek očekuje “lagani porast“ proizvodnje zlata u 2020. godini. To bi bilo jednako 0,5 do 1 posto porasta u odnosu na rekordne razine proizvodnje u 2019. godini.

Proizvodnja srebra i dijamanata

Ruska proizvodnja srebra, s druge strane, pala je u prvom kvartalu za 3,6 posto na ukupno 338,92 tone.

Najveći ruski proizvođač dijamanata, ALROSA, pod utjecajem koronavirusa, prošao je lošije od rudara plemenitih metala. Međunarodno tržište dijamanata je presušilo što je prisililo ALROSU na smanjenje proizvodnje.

U svibnju je ALROSA najavila da smanjuje proizvodnju na 28 do 31 milijuna karata, u odnosu na početne smjernice od oko 34 milijuna karata. Komercijalna proizvodnja na ležištu Verkhne-Munskoye je prekinuta. ALROSA je već obustavila poslovanje u Zaryi i Aikhalu početkom godine.

Spor oporavak

Ruski oporavak nakon svih obustava povezanih s koronavirusom do sada je spor, primijetio je glavni ruski ekonomist ING-a, Dmitrij Dolgin.

“Nakon objavljivanja čitavog skupa ruskih podataka za svibanj, uključujući procjene rasta BDP-a, metrike gospodarske aktivnosti kućanstava i poduzeća, kao i bankarske statistike, čini se da je Rusija, koja je prešla najnižu točku u travnju, sada pokazala neke znakove poboljšanja. Mada vrlo skromnim tempom“, napisao je Dolgin u utorak.

Lipanj će vjerojatno pokazati i daljnja ekonomska poboljšanja, ali oporavak izgleda sporo, dodao je ekonomist.

“Gospodarska aktivnost u lipnju trebala bi biti oslobođena većine restriktivnih ograničenja i trebala bi biti bolja od svibnja, posebno na strani potrošača. Istodobno će korporativna aktivnost vjerojatno ostati pod pritiskom preuzetih obveza OPEC-a i nesigurnosti u vezi sa srednjoročnim očekivanjima potrošnje. Na temelju toga, ruske fiskalne i monetarne vlasti mogle bi zatražiti daljnju podršku“, rekao je Dolgin.

Izvor: www.kitco.com

Rusija je povećala proizvodnju zlata neposredno prije pojave koronavirusa Reviewed by on . Prije nego što je koronavirus paralizirao svijet, Rusija je povećavala svoju proizvodnju zlata, navodi Savez ruskih proizvođača zlata. Ukupna ruska proizvodnja Prije nego što je koronavirus paralizirao svijet, Rusija je povećavala svoju proizvodnju zlata, navodi Savez ruskih proizvođača zlata. Ukupna ruska proizvodnja Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori