Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Ruska središnja banka “ne planira kupiti zlato” zbog promjena u sastavu Nacionalnog fonda za bogatstvo

Ruska središnja banka “ne planira kupiti zlato” zbog promjena u sastavu Nacionalnog fonda za bogatstvo

15.06.2021. / 08:08 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Ruska središnja banka “ne planira” kupovati više zlata na domaćem tržištu u svjetlu nedavnih promjena u sastavu Nacionalnog fonda za bogatstvo, rekla je Elvira Nabiullina, čelnica središnje banke u zemlji.

Nema potrebe za kupovinom

“Ne planiramo otkup zlata u vezi s promjenom strukture NWF-a na domaćem tržištu, nema potrebe za tim”, rekla je Nabiullina tijekom tiskovne konferencije.

Početkom lipnja ruski ministar financija Anton Siluanov najavio je da će Ruski fond nacionalnog bogatstva (NWF) napustiti svu američku dolarsku imovinu i povećati zalihe zlata, eura i kineskih juana.

Nova struktura

Reklo se da će se prodaja imovine u američkim dolarima dogoditi u roku od mjesec dana. Nova struktura fonda držala bi 40 posto imovine u eurima, 30 posto u juanima i 20 posto u zlatu. Također, NWF će držati 5 posto britanske funte i japanskog jena. NWF drži ruske prihode od nafte. Njegova ukupna vrijednost iznosi 185,9 milijardi dolara, a prvi je put stvorena kao pomoć u mirovinskom sustavu.

Na svojoj konferenciji za tisak, Nabiullina je također dodala da ruska središnja banka neće u potpunosti napustiti američki dolar, ali primijetila je da se ukupna politika dedolarizacije već neko vrijeme događa u Rusiji.

Zadržavanja niske inflacije

“Ne namjeravamo u potpunosti napustiti dolar. Ipak, valutna struktura rezerve odražava sve vrste rizika, uključujući rizike ekonomske prirode”, rekla je. “Naša monetarna politika, koja je usmjerena na zadržavanje trajno niske inflacije, podržava dedolarizaciju ruskog gospodarstva. Prije toga, ljudi bi se često odlučili za odlazak u strane valute iz straha od deprecijacije njihove ušteđevine i dohotka denominiranih ruskih rubljalja. Stoga bi sami po sebi režim ciljanja inflacije i niska inflacija trebali učiniti rusku valutu privlačnijom. “

Posljednji put ruska središnja banka zlato je kupila u prvom tromjesečju prošle godine. I prije nešto više od godinu dana, Rusija je objavila da zaustavlja službenu kupnju zlata. Navela je da će sve buduće akvizicije ovisiti o razvoju situacije na financijskim tržištima.

Od 1. svibnja ukupna ruska rezerva zlata iznosila je 73,7 milijuna unci, što predstavlja oko 22,16 posto deviznih rezervi zemlje i iznosi više od 130 milijardi dolara.

Izvor: www.kitco.com

Ruska središnja banka “ne planira kupiti zlato” zbog promjena u sastavu Nacionalnog fonda za bogatstvo Reviewed by on . Ruska središnja banka "ne planira" kupovati više zlata na domaćem tržištu u svjetlu nedavnih promjena u sastavu Nacionalnog fonda za bogatstvo, rekla je Elvira Ruska središnja banka "ne planira" kupovati više zlata na domaćem tržištu u svjetlu nedavnih promjena u sastavu Nacionalnog fonda za bogatstvo, rekla je Elvira Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori