Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Središnje i istočnoeuropske središnje banke otkupljuju zlato

Središnje i istočnoeuropske središnje banke otkupljuju zlato

22.04.2021. / 13:26 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Nakon nekoliko velikih kupnji zlata od strane Poljske i Mađarske, regija Središnje i Istočne Europa sada čini 17 posto ukupne kupnje zlata od strane središnje banke u posljednje tri godine, prema Svjetskom vijeću za zlato (WGC).

Odluke o kupnji zlata su strateške prirode

“Odluke o kupnji zlata bile su strateške prirode, uzimajući u obzir brze strukturne promjene u globalnom gospodarstvu, poput promjena u međunarodnom financijskom sustavu i globalnih posljedica pandemije”, rekla je Tatiana Fic, direktorica središnjih banaka i javne politike u Svjetsko vijeće za zlato.

U ožujku je mađarska središnja banka utrostručila svoje rezerve zlata na povijesnu razinu od 94,5 tona. To se događa nakon što je zemlja deset puta povećala zalihe zlata u četvrtom kvartalu 2018. godine.

Poljska dramatično povećala zalihe zlata

Sljedeća na popisu WGC-a je Poljska, koja je također dramatično povećala svoje zalihe zlata tijekom posljednje tri godine. Poljska nacionalna banka kupila je 25,7 tona u drugoj polovici 2018., a zatim još 100 tona u drugom tromjesečju 2019. Potonja kupnja i dalje je najveća pojedinačna svjetska kupnja zlata u posljednjem desetljeću, napomenula je Fic.

“Strateška odluka NBP-a da više nego udvostruči svoje rezerve vođena je ciljem banke da diverzificira geopolitički rizik i ojača zaštitni sloj koji štiti financijsku stabilnost zemlje”, napisala je u ponedjeljak.

Srbija također kupuje zlato

Srbija je također dospjela na naslovnice svojim postupnijim nakupljanjem zlata. Ona je dodavala oko 0,2 tone zlata po tromjesečju od 2011. U 2019. godini tempo nabave ubrzao se s 9,2 tone nabave u trećem kvartalu 2019. A zatim još 3,5 tone u četvrtom kvartalu od 2020.

“Ključni pokretač ovih kupovina bilo je jačanje stabilnosti srpskog financijskog sustava u vrijeme neizvjesnosti i zaštita od povišenog rizika od globalne krize”, rekla je Fic.

Dodala je da ovdje neće završiti povećani interes za zlato iz regije Srednje i Istočne Europe.

“Guverner NBP-a Glapinski nedavno je najavio da bi Poljska tijekom sljedećih nekoliko godina mogla kupiti još 100 tona zlata. Srbija, ako nastavi svoju politiku postupnog stjecanja zlata, također može nastaviti dodavati male količine zlata u svoje rezerve. Dakle, regija CEE možda će i dalje biti važno središte zlatnih aktivnosti središnjih banaka u narednim godinama. “

Pandemija COVID-19 i dalje će biti važan pokretač želje za većom izloženošću zlatu dok središnje i istočnoeuropske središnje banke traže zaštitu.

“Nezapamćen odgovor monetarne i fiskalne politike na pandemiju rezultirao je naglim rastom državnih dugova i rastom inflatornih pritisaka. To je dovelo do izražaja ulogu zlata kao sigurnog utočišta i dugoročne zalihe vrijednosti”, objasnila je Fic.

Izvor: www.kitco.com

Središnje i istočnoeuropske središnje banke otkupljuju zlato Reviewed by on . Nakon nekoliko velikih kupnji zlata od strane Poljske i Mađarske, regija Središnje i Istočne Europa sada čini 17 posto ukupne kupnje zlata od strane središnje b Nakon nekoliko velikih kupnji zlata od strane Poljske i Mađarske, regija Središnje i Istočne Europa sada čini 17 posto ukupne kupnje zlata od strane središnje b Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori