Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Stiže cjepivo, prodajte svoje zlato i srebro!

Stiže cjepivo, prodajte svoje zlato i srebro!

30.11.2020. / 14:00 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cjepivo za Covid-19 je na putu, pa bi ulagači u zlato trebali biti spremni za prodaju zar ne? Napokon, valjano cjepivo koje se može distribuirati vjerojatno će stvoriti euforiju i potisnuti burzu i zlato prema dolje. Ekonomija će se oporaviti, a s njom će i strah od pandemije nestati i ostaviti malo potrebe za posjedovanjem zlata i srebra.

Učinkovito cjepivo protiv koronavirusa

Barem je to konsenzus među mnogim mainstream medijima. To znamo jer je instinktivna reakcija na najave cijepljenja tvrtke Pfizer 9. studenoga dovela do skoka Dow-a od 3 posto i pada zlata za 4 posto, pri čemu se dogodio i pad srebra od 6,2 posto

Prošli su tjedan Pfizer i Moderna izvijestili da su njihova cjepiva sada otprilike 95 posto učinkovita, a Pfizer i BioNTech najavili su planove za podnošenje odobrenja za hitnu upotrebu, što će im omogućiti da svoje cjepivo koriste u SAD-u od sljedećeg mjeseca. Bivši povjerenik FDA-e čak je tvrdio da se pandemija može “učinkovito završiti” širokom distribucijom cjepiva na ovoj razini učinkovitosti.

Konsenzus je jasan: cjepivo je blizu. I učinit će da Covid – i sve njegove gadne posljedice – nestanu.

Da budemo jasni, učinkovito cjepivo bit će dobra vijest za svijet. Čak i ako ste netko tko se neće cijepiti, svladavanje bolesti bio bi pozitivan korak za društvo, posebno za one koji su ranjivi.

Kraj potrebe za srebrom i zlatom?

No, signalizira li to kraj potrebe za zlatom i srebrom? Jesu li oni glavni analitičari u pravu da je vrijeme za prodaju jer dolazi cjepivo?

NE

Osjećam se pomalo glupo što to moram naglasiti, ali mislim da mnogi investitori i građani previđaju nekoliko stvarnosti. Brojni su razlozi zašto nisu u pravu, počevši od ovoga…

Sjećam se da je prije nekoliko godina neki analitičar tvrdio da bi ulagači trebali prodavati zlato jer će, prema njegovom mišljenju, kamate rasti. Ne samo da je pogriješio i stope su pale, već je njegova analiza bila nepotpuna.

Kao što zna svaka zlatna buba, stvarna stopa utječe na cijenu zlata.

Realna stopa definirana je kao 10-godišnji prinos riznice umanjen za CPI (indeks potrošačkih cijena), uobičajenu mjeru cijena svakodnevnih dobara. Dakle, ako inflacija nadmašuje kamate koje plaćaju riznice, rezultat je negativna “stvarna” stopa.

Zlato, budući da je pravi novac, može odgovoriti na brojne čimbenike

Ali postoji veći razlog zašto je pogriješio. Gledao je samo jedan dio cjeline. Analizirao je jedan jedini faktor, a naravno da zlato, budući da je pravi novac, može odgovoriti na brojne čimbenike. Postojalo je bezbroj potencijalnih katalizatora koji će vjerojatno utjecati na cijene zlata i srebra u to vrijeme – ali on ih je isključio. I kao rezultat toga užasno je pogriješio u svojim projekcijama.

To je ono što sada vidimo kao odgovor na cjepivo. Da, zlato je poraslo kao odgovor na virus i njegove posljedice – ali to sigurno nije jedini razlog zašto je poraslo. A mnogi od ovih drugih razloga još se nisu odigrali.

Svijet će slaviti valjano i sigurno cjepivo, i to s dobrim razlogom. Ali tu je teretni vlak drugih kriza koji se kreće niz prugu i krenuo je desno prema nama. A većinu njih nije moguće izbjeći.

Evo sažetka masovno bikovskih čimbenika koji će i dalje biti u igri za zlato i srebro, čak i nakon što cjepivo počne cirkulirati.

Okružit će nas hobotnica rizika

Ako je jedini održivi rizik s kojim smo se suočili kao investitori bio virus i ako se uistinu naglo završava, možda bi bilo vrijeme da napustimo industriju plemenitih metala. Ali to je teško situacija.

Evo osam velikih rizika koji će nas zagledati u lice, a svi oni će se po meni vrlo vjerojatno odigrati. Za svaku pružam neke ažurirane komentare, svoju ocjenu rizika i vjerojatni odgovor zlata na taj rizik kada se odigra.

Pogledajte što mislite dok čitate komentare u svakom okviru…

Goldman Sachs kaže da bismo u budućnosti trebali očekivati “slabiji američki dolar”. Kao i Standard Chartered Bank: “Zeleni novac je osjetljiv na značajnu deprecijaciju.” A Citibank kaže da bi dolar mogao pasti za čak 20 posto 2021. godine. Slabiji dolar izravno podržava veće cijene zlata. Mnogi analitičari smatraju da će, ako Biden konačno zauzme Bijelu kuću, američki dolar dugo trajati. Važno je po našem mišljenju da ulazimo u kraj sustava zasnovanog na dolaru.

Predsjednik Feda Powell izjavio je da će se “Fed snažno zalagati za korištenje svih alata za potporu oporavku koliko god traje”. A ECB je rekao da “napredak u cjepivima teško mijenja naše prognoze”. U međuvremenu, ako Joe Biden bude imenovan za predsjednika, njegov fiskalni plan “Izgradite bolje” planira potrošiti ogromnih 7 bilijuna dolara na infrastrukturu, uključujući 10 milijuna novih radnih mjesta u čistoj energiji, te na stanovanje, obrazovanje, “ekonomsku pravednost” i zdravstvo . Monetarno razrjeđivanje nastavit će se na neviđenim razinama.

Čak i s podijeljenom vladom, SAD čak ni izdaleka ne slijedi fiskalna ograničenja. Moody’s procjenjuje da će manjak SAD i dalje premašiti 1 bilijun dolara i u 2021. i u 2022. Veliki deficit znači više ispisa valuta, što je medvjedasto za američki dolar, a bikovsko za zlato. “Porast strahova od virusa i obnovljene mjere socijalnog udaljavanja utječu na mobilnost i potrošnju”, rekao je Gregory Daco iz Oxford Economics-a, koji zagovara više, a ne manje poticaje.

Kako su slučajevi i hospitalizacije dosezali rekordne razine, savjetnik Joea Bidena rekao je da bi “4-6-tjedno zaključavanje u cijeloj zemlji pomoglo da se ono stavi pod kontrolu u SAD-u… da bi bilo učinkovito, zaključavanje mora biti što opsežnije i strože. “Mnogi vodeći svjetski centralni bankari nadigrali su globalno gospodarstvo i dalje će trebati potporu ove godine i pored prevladavanja virusa, čak i s uspješnim cjepivom. Doktor Schwarcz sa Sveučilišta McGill rekao je da će trebati najmanje godinu dana da se cjepivom postigne imunitet stada.

Negativne realne stope su tu da ostanu, što uzrokuje velika iskrivljenja: zombi tvrtke održavaju se na životu na štetu produktivnih; uništavaju bankovnu dobit; oni dodaju neproduktivni dugoročni dug; povećavaju špekulacije; a u Europi slabe ionako slab bankarski sustav naplaćujući kamate na višak pričuva. Negativne realne stope u SAD-u nastavit će se u dogledno vrijeme te biti snažni katalizator zlata.

Svjetska su tržišta dionica sada na vrhuncu. MMF je pokorno priznao da “povišene cijene imovine ukazuju na prekid veze s realnom ekonomijom i potencijalnu prijetnju financijskoj stabilnosti”. Stambene nekretnine posebno su ranjive: nezaposlenost raste, osobni dohodak raste, propuštene hipoteke i najamnine rastu, povećava se upotreba kreditnih kartica za pomorstvo / stanarine, a stanarine se dižu. Komercijalne nekretnine balansiraju, a američke banke sjede na gubicima od 2 bilijuna dolara u kreditima.

Većina analitičara u industriji slaže se da će nova opskrba rudnika zlata i srebra dramatično pasti, što je važan trend jer otprilike dvije trećine svih kupljenih poluga dolazi iz nove opskrbe rudnicima svake godine. Srebro je posebno ranjivo. Jedini način da se dilema riješi je viša cijena kako bi rubni depoziti postali ekonomični. Fraze Mikea Maloneya Unobtainium i Unaffordium postat će stvarnost za većinu maloprodajnih ulagača kad se pogoršaju skokovi potražnje i ponude.

Kraj potrebe za posjedovanjem zlata i srebra?

Možete li to pročitati i iskreno zaključiti da cjepivo znači kraj potrebe za posjedovanjem zlata i srebra?

Jedva. Čak i ako se ne slažete s ocjenom rizika ili vjerujete da nekima možemo pobjeći, teško je zamisliti scenarij u kojem se nekoliko njih, ako ne i svi, ne igraju i poguraju cijene metala znatno više.

Cjepivo ne može izbrisati strukturnu ekonomsku štetu, niti masovne novčane zlouporabe. Kao što je nedavno naglasio Mike Maloney, ne postoji cjepivo za nadolazeću bankarsku krizu.

Strategija ulaganja

Vijesti o cjepivima zapravo će pružiti uslugu investitorima u polugama. I planiram to iskoristiti ako dođe do ostvarenja…

Euforija oko cjepiva vjerojatno će stvoriti posljednju priliku za kupnju zlata i srebra, prije nego što se potvrde velika slika / makro čimbenici.

Ti se čimbenici uglavnom vrte oko ovisnosti da tržišta i ekonomije moraju imati sve lakšu monetarnu politiku – i apsolutne potrebe da se te politike nastave.

Zapravo je čak i veća od toga:

Potreba za nastavkom kupnje fizičkog zlata i srebra ostat će sve dok se ne uspostavi novi monetarni sustav.

Ovo je početak kraja trenutnog fiat monetarnog sustava. Tek kad se uspostavi zdrava monetarna struktura, nećemo prestati kupovati zlato i srebro.

To svaku rasprodaju metala čini prilikom za kupovinu. Možda posljednju. U svakom slučaju, potičem sve da osiguraju svoje novčano osiguranje prije nego što gore navedeni katalizatori upale.

Izvor: https://goldsilver.com/

Stiže cjepivo, prodajte svoje zlato i srebro! Reviewed by on . Cjepivo za Covid-19 je na putu, pa bi ulagači u zlato trebali biti spremni za prodaju zar ne? Napokon, valjano cjepivo koje se može distribuirati vjerojatno će Cjepivo za Covid-19 je na putu, pa bi ulagači u zlato trebali biti spremni za prodaju zar ne? Napokon, valjano cjepivo koje se može distribuirati vjerojatno će Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori