Petak , 19.04.2024.

Početna » Novosti » Što će biti s cijenama zlata nakon američkih predsjedničkih izbora?

Što će biti s cijenama zlata nakon američkih predsjedničkih izbora?

23.10.2020. / 10:40 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Bikovski trend na tržištu zlata i dalje je na početku i cijene imaju priliku porasti još 50 posto pod sljedećim američkim predsjednikom, rekli su iz Bloomberg Intelligencea.

Novi rast cijena

Pod američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, zlato je za samo četiri godine zabilježilo porast od 50 posto i nema razloga zašto plemeniti metal ne može porasti za najmanje toliko pod sljedećim predsjednikom, rekao je Kitcov visoki robni strateg Mike McGlone za Kitco u utorak. “Tijekom sljedeće predsjedničke administracije, ne vidim zašto se cijena zlata ne bi povećala još 50 posto ili možda i više”, rekao je McGlone.

Nakon izbora 2020. godine, McGlone vidi prijelaz zlata od 2.000 dolara za uncu s otpora na podršku. “Zlato gledam slično kao 2001. kada je bikovsko tržište počelo. Metal trenutno nastavlja koračati tržištem bikova koje je započelo prije 20 godina,” rekao je.

Zlato će vjerojatno dobiti najviše dobitka ako demokrati ponovno promijene političku palubu 3. studenog.

Demokratski zamah

“Mislim da će to biti demokratski zamah, a to bi trebalo biti dobro za zlato. Morali bismo dobiti pristojan fiskalni poticaj i velike su šanse da će Federalne rezerve kupiti većinu tog fiskalnog poticaja, što znači dodatno kvantitativno popuštanje. I oboje je vrlo dobro za zlato i potencijalno loše za dolar”, rekao je.

Plavi val na biralištima još uvijek nije u cijeni i još uvijek može šokirati tržište, koje je i dalje vrlo oprezno uoči izbora jer su iznenađujući rezultati 2016. još uvijek svima svježi.

“Tržište je bilo zaista šokirano posljednjim izborima jer ankete nisu očekivale da će Trump pobijediti”, rekao je McGlone. “Sad tržište čeka činjenice”.

Međutim, ovoga puta stvari su vrlo različite, jer je demokratski kandidat Joe Biden “kandidat za sredinu puta” naspram kontroverzne kandidatkinje 2016. Hillary Clinton, koja je mogla biti “prva potencijalna žena u povijesti SAD-a i bivša prva dama”.

“Povijesno gledano, u SAD-u idemo iz jedne krajnosti u drugu. Tako se njihalo ljulja”, rekao je McGlone.

Zlato je na dobitku u svakom slučaju

Međutim, za zlato će izbori biti dobitni u svakom slučaju, budući da svi ključni pokretači i dalje pružaju potporu nakon tri mjeseca konsolidacije cijena, rekao je McGlone. Također, tehnička pozicija zlata izgleda puno bolje nakon što se u kolovozu malo prekupilo.

“Zlato je tehnički i u osnovi još uvijek vrlo bikovsko. Najvažniji temelji su rast duga prema BDP-u na globalnoj osnovi, rast QE-a na globalnoj osnovi, potencijalni vrhunac američkog dolara i dno volatilnosti dionica”, rekao je. “Ne vidim što bi moglo zadržati zlato na mjestu na dulje vrijeme”.

Mnogo mjesta za napredak

McGlone je istaknuo da ima puno mjesta za napredak za zlato. “Ako zlato gledate na desetogodišnjoj osnovi, ono je u osnovi nepromijenjeno. Trži se na najvišem nivou iz 2011. Ali ako deset godina gledate na tržište dionica, izuzetno je povišeno”, rekao je.

Kritični faktor koji će pomoći da se zlato pomakne na nove rekordne razine je vrhunac američkog dolara, koji bi se mogao ostvariti nakon izbora.

“Izbori bi mogli biti katalizator za slabiji dolar jer što više demokrata dobivamo, to je veća vjerojatnost da ćemo vidjeti porez na kapitalnu dobit, povećanu regulaciju i stvari koje preokreću ono što je nedavno podržavalo burzu”, objasnio je McGlone.

Jednom kada američki dolar počne slabiti, zlato će se penjati, a američka burza ući će u razdoblje slabijeg učinka.

“Snaga američkog dolara bila je ključni pokretač rasta američkog tržišta dionica”, dodao je McGlone. “Imamo puno naznaka da će biti problema s burzom. Tipično kada povećavate poreze u recesiji, to nije dobra kombinacija za gospodarstvo i tržište dionica … Zlato je na postojanijem bikovskom tržištu od dionica trenutno”, zaključio je.

Izvor: www.kitco.com

Što će biti s cijenama zlata nakon američkih predsjedničkih izbora? Reviewed by on . Bikovski trend na tržištu zlata i dalje je na početku i cijene imaju priliku porasti još 50 posto pod sljedećim američkim predsjednikom, rekli su iz Bloomberg I Bikovski trend na tržištu zlata i dalje je na početku i cijene imaju priliku porasti još 50 posto pod sljedećim američkim predsjednikom, rekli su iz Bloomberg I Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori