Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Novosti » Strah od drugog vala zaraze koronavirusom povisio je cijenu zlata

Strah od drugog vala zaraze koronavirusom povisio je cijenu zlata

12.05.2020. / 11:07 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato je poskupjelo u utorak uslijed sve većeg straha od ponovnog izbijanja pandemije koronavirusa u nekim zemljama. Osim toga, tu je strah od rasplamsavanja kinesko-američkih napetosti. Ipak dobitci za zlato su bili ograničeni jačim dolarom.

Porast cijene zlata

Spot cijena zlata porasla je za 0,1 posto na 1.688,09 dolara po unci. Cijena američkih futures ugovora porasla je za 0,4 posto na 1.704,10 dolara po unci.

Novi val zaraza “ocijenjen je činjenicom da se tržišta suočavaju s negativnim kamatnim stopama“, rekao je analitičar ANZ-a Daniel Hynes. Dodao je i da tržište očekuje dodatnu podršku Federalnih rezervi.

Međutim, “također smo imali mali porast američkog dolara, što sigurno smanjuje apetit investitora“.

Rast američkog dolarskog indeksa

Američki dolarski indeks popeo se na najvišu razinu u dva tjedna u odnosu na ključne suparnike zbog veće potražnje za sigurnim utočištima i prinosom obveznica. To je zlato učinilo skupljim za ulagače koji koriste druge valute.

Dužnosnici Feda razmatraju neka važna pitanja o izgledima negativnih stopa, nakon što su prošli tjedan trgovci futures ugovora vezanih za kamatnu stopu započeli razmatrati – prvi put ikad – male šanse za negativne kamatne stope.

Nove napetosti između Kine i SAD-a

Ističući napete odnose s Kinom, američki predsjednik Donald Trump rekao je da “nije zainteresiran“ za ponovno pregovaranje o uvjetima trgovinskog sporazuma“ nakon što su kineske državne novine u Pekingu pokazale nezadovoljstvo zbog toga.

“Pitanja trgovine između Sjedinjenih Američkih Država i Kine vraćaju se u fokus“, rekao je Hareesh V, voditelj robnog istraživanja tvrtke za investicijske usluge Geojit Financial Services.

Strah od novog vala zaraze

Sudionici na tržištu postaju sve više zabrinuti zbog drugog vala infekcije jer sve više zemalja svijeta postupno ublažava ograničenja u nastojanju da ponovno pokrenu svoje gospodarstvo.

Kineski grad Wuhan, odakle potiče pandemija, izvijestio je o svojim prvim novim slučajevima otkako su ukinuli zaštitne mjere. To je izazvalo zabrinutost zbog drugog vala infekcija i slanja azijskih dionica u propast.

Japan bi ovaj tjedan mogao u većini regija prekinuti izvanredno stanje ako će nove virusne infekcije biti pod kontrolom.

Pandemija je gospodarstvu zadala težak udarac

Globalno gledano, oko 15 trilijuna dolara vrijednih poticaja već je utrošeno kako bi se ublažio udarac od pandemije.

U međuvremenu, SPDR Gold Trust, najveći burzovni fond na svijetu koji trguje zlatom, objavio je da su njegove zalihe u ponedjeljak pale 0,05 posto na 1,081.07 tona.

Među ostalim plemenitim metalima paladij je skliznuo za 0,7 posto na 1,881,54 dolara po unci, a srebro je palo za 0,8 posto na 15,42 dolara, dok je platina porasla za 0,7 posto na 761,94 dolara.

Izvor: in.reuters.com

Strah od drugog vala zaraze koronavirusom povisio je cijenu zlata Reviewed by on . Zlato je poskupjelo u utorak uslijed sve većeg straha od ponovnog izbijanja pandemije koronavirusa u nekim zemljama. Osim toga, tu je strah od rasplamsavanja ki Zlato je poskupjelo u utorak uslijed sve većeg straha od ponovnog izbijanja pandemije koronavirusa u nekim zemljama. Osim toga, tu je strah od rasplamsavanja ki Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori