Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » U očekivanju američkih izbora: Kada će se plemeniti metali početi ponašati poput sigurnog utočišta?

U očekivanju američkih izbora: Kada će se plemeniti metali početi ponašati poput sigurnog utočišta?

30.10.2020. / 10:09 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato je ovog tjedna dosegnulo jednomjesečni najniži nivo zbog neizvjesnosti na izborima i ponovnog straha od koronavirusa. No, pitanje vrijedno milijun dolara glasi “kada će se metali početi ponašati poput metala”, rekao je stariji robni broker RJO Futuresa Bob Haberkorn.

Napetosti na tržištu plemenitih metala

Plemeniti je metal u četvrtak pao na najnižih 1.859 američkih dolara i nije se mogao oporaviti u vrijeme pisanja ovog članka.

“Imamo porast oboljelih od koronavirusa, dionice su u padu, dolar je u porastu. Tržišta su očekivala poticajni dogovor, ali poticaj ne dolazi od sada do izbora”, rekao je Haberkorn u srijedu za Kitco News.

Ako se prodaja pogorša neposredno prije izbora, zlato će prvo testirati 1.850 dolara za uncu, a zatim 1.825 dolara, napomenuo je Haberkorn.

“Mogli bismo vidjeti cijenu zlata od 1.825 dolara. Ako dobijete još najava zatvaranja zbog koronavirusa, dionice bi se mogle još više zastrašiti. To će zauzvrat povući zlato i srebro niže uoči izbora”, rekao je.

Trump ili Biden

Prije samo dva tjedna tržišta su bila gotovo sigurna u demokratski zamah na biralištima. Sada se čini da je situacija zbrkanija.

“Da ste me prije dva tjedna pitali tko će pobijediti, rekao bih vam, Biden. Da ste me pitali danas, počinjem misliti da će Trump izvući ovu stvar na temelju nekih podataka koji su izašli na vidjelo. Mogli biste vidjeti Trumpovu pobjedu, koja bi te noći zabilježila značajan rast dionica, a zatim i značajan rast zlata i srebra, zajedno s dionicama. Zajedno s nadom da će doći do poticajnog sporazuma”, primijetio je Haberkorn.

Ako Biden pobijedi, metali, uključujući zlato, porast će još više jer će njegov paket poticaja vjerojatno biti znatno veći od Trumpovog, dodao je. “Nakon što prođemo izbore sljedeći tjedan, trebali biste vidjeti porast cijena plemenitih metala jer će vjerojatnost da dođe do poticajnog sporazuma biti toliko veća”.

Metali se moraju početi ponašati poput metala

Ono što investitori trebaju jest da se zlato počne ponašati kao zlato – pružajući sigurnost. Trenutno, iako sve djeluje rizično, većina ponuda za sigurno utočište usmjerena je na američki dolar, objasnio je Haberkorn.

“Metali se ovdje moraju početi ponašati poput metala. Toliko su povezani s dionicama i to traje otkako je udario koronavirus. Kad dionice propadnu, metali propadaju. A problem je upravo taj što je isti razlog zašto cijena metala raste i razlog zašto dionice rastu – vladin poticaj i tiskanje novca”, rekao je. “Dakle, to je pitanje od milijun dolara, kada metali počinju djelovati poput metala?”

Do razdvajanja zlata od dionica moglo bi doći čim tržišta prođu izbore, rekao je Haberkorn.

“Doći ćemo do točke kada je tržište imalo dovoljno poticaja i spašavanja od strane središnje banke. Metali će doživjeti sjajnu 2021. godinu”, rekao je. “Ako Biden pobijedi, dobit ćete rasprodaju kapitala. A tada ćete vjerojatno vidjeti zlato i srebro, možda kako pokreću taj prekid veze, jer bi očekivanje mnogo većeg poticaja bio razlog za rast zlata i srebra.”

S obzirom na sve makro pokretače, zlato i srebro trebali bi biti više od trenutnih razina. Posebno s obzirom na sve tiskanje novca i sigurnosnu privlačnost metala, dodao je Haberkorn. “Najbolje što sam čuo tijekom cijele godine jest da Federalne rezerve ne mogu stvoriti više zlata ili srebra. Ali mogu stvoriti dolare.”

Izvor: www.kitco.com

U očekivanju američkih izbora: Kada će se plemeniti metali početi ponašati poput sigurnog utočišta? Reviewed by on . Zlato je ovog tjedna dosegnulo jednomjesečni najniži nivo zbog neizvjesnosti na izborima i ponovnog straha od koronavirusa. No, pitanje vrijedno milijun dolara Zlato je ovog tjedna dosegnulo jednomjesečni najniži nivo zbog neizvjesnosti na izborima i ponovnog straha od koronavirusa. No, pitanje vrijedno milijun dolara Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori