Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » U sljedeće tri godine u zlato će uložiti 40 posto više ulagača

U sljedeće tri godine u zlato će uložiti 40 posto više ulagača

09.07.2021. / 08:09 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Ulagači su suočeni s neviđenim točkama preokreta dok se globalno gospodarstvo i dalje oporavlja od razarajućih učinaka pandemije COVID-19. A očekuje se da će zlato igrati značajniju ulogu u portfelju ulagača, prema opsežnom istraživanju Greenwich Associatesa u partnerstvu sa Svjetskim vijećem za zlato (WGC).

Zaštita portfelja

“Rezultati studije pokazuju da se, uz sada već deset godina staru potragu za postizanjem ciljeva povrata u okruženju s niskim prinosom, institucionalni ulagači suočavaju s novim nizom izazova dok postavljaju portfelje za razdoblje nakon COVID-19. Među najvažnijima: potreba da zaštite svoje portfelje od rastućih inflatornih rizika “, rekao je Andrew McCollum, voditelj upravljanja investicijama u Greenwichu, u svom sažetku.

Na brifingu za medije koji je organizirao WGC, McCollum je primijetio da s buđenjem globalne ekonomije, njihova najnovija istraživanja pokazuju kako interes investitora za zlatom raste. Globalna analitička tvrtka provela je 477 istraživanja s institucionalnim investitorima širom svijeta između listopada 2020. i siječnja 2021. godine.

Povećanje ulaganja u zlato

Prema rezultatima istraživanja, svaki peti investitor ima raspodjelu zlata. Od tih ulagača zlata, 38 posto nastoji povećati izdvajanje u sljedeće tri godine. 8  posto nastoji smanjiti izloženost zlatu.

Izvještaj je također primijetio da gotovo 40 posto ulagača koji nemaju zlato planiraju uspostaviti poziciju u plemenitom metalu s prosječnom alokacijom od oko 4 posto.

Iako se čini da su strahovi od inflacije značajan pokretač zlata, McCollum je rekao da je to samo jedan faktor koji investitori gledaju. Dodao je da mnogi investitori gledaju na zlato kao na važan alat za diverzifikaciju.

“Prilično je jasno da se čini da zlato služi višestrukim konstruktivnim ulogama u portfelju”, rekao je na brifingu za medije.

Tri značajke

“Potreba za sve tri značajke – zaštita od inflacije, diverzifikacija portfelja i poboljšanje povrata prilagođenog riziku – trebala bi održati institucionalnu potražnju za zlatom dok investitori preispituju, rebalansiraju i resetiraju strategije portfelja nakon nezabilježenog ekonomskog gašenja”, analitičari iz Greenwicha rekao je u izvještaju.

Iako mnogi ulagači zlato vide kao imovinu sigurnog utočišta, u izvješću se napominje da neke ulagače zlato privlači jer ima potencijal povrata. Izvještaj je naglasio da je u godinama u kojima je inflacija prešla 3 posto, zlato bilježilo prosječni prinos od 15 posto.

Gledajući raščlambu globalne ankete, McCollum je primijetio da je vjerojatnije da će europski investitori biti izloženi zlatu u usporedbi sa svojim sjevernoameričkim kolegama. Međutim, izdvajanja u američkim portfeljima nešto su veća u usporedbi s Europom.

Iako se očekuje da će zlato igrati sve veću ulogu u investicijskim portfeljima, McCollum je primijetio da je to dio općeg pomaka u trendovima raspodjele. U izvješću je Greenwich rekao da institucionalni ulagači nastoje smanjiti svoju izloženost fiksnom dohotku u sljedeće tri godine, s tim da će većina od njih ići na alternativnu imovinu.

McCollum je rekao da očekuju više tokova ulaganja na privatna tržišta, uključujući privatni kapital i privatni dug.

Izvor: www.kitco.com

U sljedeće tri godine u zlato će uložiti 40 posto više ulagača Reviewed by on . Ulagači su suočeni s neviđenim točkama preokreta dok se globalno gospodarstvo i dalje oporavlja od razarajućih učinaka pandemije COVID-19. A očekuje se da će zl Ulagači su suočeni s neviđenim točkama preokreta dok se globalno gospodarstvo i dalje oporavlja od razarajućih učinaka pandemije COVID-19. A očekuje se da će zl Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori