Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Utjecaj COVIDA-19 na lanac opskrbe zlata

Utjecaj COVIDA-19 na lanac opskrbe zlata

22.07.2020. / 12:24 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Lanci su samo jaki onoliko koliko je jaka njihova najslabija karika – a nedavna zatvaranja zbog koronavirusa utjecala su na svaku kariku u lancu opskrbe zlata. Od proizvođača, pa do krajnjih korisnika.

Povećana potražnja investitora za zlatom u kombinaciji s ograničenom ponudom dovela je do visokih cijena i bikovskog tržišta, koje djeluje unatoč tim pritiscima na lanac opskrbe.

Evo kakav je bio utjecaj COVID-a na tržište zlata.

Domino efekt: Zaustavljanje lanca opskrbe

Prekidi u lancu opskrbe zlata odrazili su se sve od rudnika do investitora:

  • Proizvodnja

Neki rudnici zlata obustavili su proizvodnju zbog visokog rizika izloženosti COVID-19, smanjujući isporuku zlata. U mnogim su zemljama operacije morale biti obustavljene kao rezultat zakonskih ograničenja temeljenih na COVIDU-19.

  • Dostava

Strogi propisi za putovanja ograničavali su isporuku zlata i povećali troškove isporuke jer je bilo manje zračnih ruta i medicinski materijal je bio prioritet.

  • Rafinerija

Rafinerije ovise o ulaznim materijalima za proizvodnju. Smanjenje pristiglog zlata i obustava rada smanjili su isporuku rafiniranog zlata.

  • Trgovci plemenitim metalima

Na drugom kraju lanca opskrbe zlata, trgovci su se suočili i s ograničenom opskrbom i povećanim troškovima isporuke. Ovi povećani troškovi prenijeli su se na krajnje korisnike.

  • Krajnji korisnici

Veća potražnja, manja ponuda i povećani troškovi rezultirali su višim cijenama za kupce zlata.

Zlato: sigurno utočište za ulagače

Kako se virus širio svijetom prijeteći populaciji i gospodarstvima, ulagači su se okrenuli sigurnim ulaganjima poput zlata da bi se zaštitili od ekonomskih nesigurnosti.

Ovo povećanje potražnje investitora utjecalo je na četiri osnovna financijska tržišta zlata:

Futures ugovori:

Futures ugovor je ugovor o isporuci zlata po fiksnoj cijeni u budućnosti. Ti su ugovori standardizirani od strane američkog tržišta futuresa kao što je COMEX. Tijekom početnih razdoblja pandemije, cijena futures ugovora za zlato porasla je i dosegnula visoku vrijednost od 70 američkih dolara iznad spot cijene.

Fondovi čijim dionicama se trguje na burzi (ETF-ovi):

ETF je investicijski fond čijim se dionicama trguje na burzama. ETF-ovi posjeduju imovinu poput dionica, obveznica i sirovina poput zlata. Od početka 2020. do lipnja, količina zlata koju su ETF-ovi držali masovno je porasla, sa 83 milijuna unci na 103 milijuna unci. SPDR Gold Trust, nekad najveći burzovni fond na svijetu, odličan je primjer kako je porastao porast potražnje za ETF-om za zlatom. Organizacija je bila prisiljena posuditi zlato od Banke Engleske kada nije mogla kupiti dovoljno od dobavljača.

Fizičko zlato za trgovinu i financije

London Bullion Market Association (LBMA) tržište je na kojem se zlato fizički trguje “ispod pulta“. LBMA je zabilježila 6.573 transfera zlata u iznosu od 29,2 milijuna unci (46,4 milijarde dolara) – sve u ožujku 2020. To je bio najveći iznos mjesečnih transfera od 1996.

Kovanice i male poluge

Zlatnik Američki orao od jedne unce služi kao dobar primjer za potražnju fizičkog zlata od investitora iz maloprodaje. COINGEAG indeks, koji prati premijsku cijenu od 1 unce, pokazao je porast prodaje ovih zlatnika tijekom rane faze zatvaranja.

Svako od tih tržišta zahtijeva pristup fizičkom zlatu. Ograničenja zbog COVIDA-19 poremetila su mogućnosti isporuke i dostave, otežavajući pristup zlatu. Tržište zlata ipak funkcionira.

Kako zlato dolazi kupcima u vrijeme krize?

Putovanje zlata: od zemlje do trezora

Zlatna ruda prolazi kroz nekoliko faza prije nego što je spremna za tržište.

Obrada

Zlato se mora osloboditi drugih minerala kako bi se dobila doré poluga. To je polučista legura zlata kojoj je potrebno daljnje pročišćavanje da bi se ispunili investicijski standardi. Doré poluge obično se proizvode u rudnicima i prevoze u rafinerije.

Rafinerije

Rafinerije su odgovorne za pretvaranje polučistih legura zlata u rafinirano, čisto, zlato. Osim prerade doré poluga iz rudnika, rafinerije također recikliraju zlato iz otpadnih materijala. Iako je vađenje zlata geografski raznoliko i događa se na svim kontinentima, osim Antarktike, u svijetu postoji samo nekoliko rafinerija zlata.

Prijevoz

Nakon što je rafinirano, zlato se transportira u financijska čvorišta širom svijeta. Postoje tri glavna načina na koje zlato putuje svijetom, svaki sa svojim troškovima i prednostima:

Komercijalni letovi

Najjeftinija od tri mogućnosti, komercijalni letovi korisni su za prijevoz zlata preko ustaljenih putničkih ruta. Međutim, količina zlata koja se prevozi komercijalnim letom obično je mala i podložna prostornim prioritetima.

Teretni zrakoplovi

Uz relativno umjerenu cijenu, teretni zrakoplovi prevoze srednje do velike količine zlata uspostavljenim trgovačkim putovima. Prostor posvećen teretu određuje trošak, a veće količine vode do viših cijena otpreme.

Čarter letovi

Ovlašteni zračni prijevoznici nude širi spektar putnih ruta s namjenskim utovarnim prostorom i uslugama prilagođenim potrebama kupaca. No, za ove pogodnosti naplaćuju visoku cijenu.

Nakon što su zrakom stigli do odredišta, oklopni kamioni sa sigurnosnim osobljem premještaju zlato u trezore i do kupaca u financijskim centrima širom svijeta.

Najveća svjetska zlatna čvorišta

Britanske banke poluga drže najveće svjetske trgovačke zalihe zlata, što je jednako 10 mjeseci globalne proizvodnje zlata u rudniku. London je najveće zlatno središte, s brojnim trezorima posvećenim zlatu i drugim plemenitim metalima.

Četiri najveće rafinerije zlata na svijetu nalaze se u Švicarskoj, što ga čini važnim dijelom lanca opskrbe zlata. Hong Kong, Singapur i Dubai iznenađujući su dodaci i ostaju značajni trgovci zlatom usprkos tome što u svojim granicama nemaju rudnike.

COVID-19: Savršena oluja za zlato?

Kako su zemlje poduzele stroge sigurnosne mjere poput ograničenja putovanja i zatvaranja granica, broj komercijalnih letova eksponencijalno je pao širom svijeta. Za nekoliko komercijalnih aviokompanija koje su i dalje poslovale, zlato je bilo teret niskog prioriteta, jer je prostor bio posvećen medicinskim potrepštinama.

To je spriječilo protok zlata kroz lanac opskrbe, povećavajući cijenu isporuke i cijenu zlata. Međutim, zahvaljujući raznovrsnoj geografiji iskopavanja zlata, neke zemlje nisu zaustavile proizvodnju. To je pripomoglo u izbjegavanju potpunog zastoja u isporuci zlata.

Pandemija COVIDA-19 stvorila je “savršenu oluju“ za zlato narušavajući globalni lanac opskrbe, dok je potražnja investitora za zlatom eksplodirala. Unatoč povećanim rizicima isporuke i prekidima u opskrbi, tržište zlata dosad je uspjelo nastaviti s radom.

Izvor: www.visualcapitalist.com

Utjecaj COVIDA-19 na lanac opskrbe zlata Reviewed by on . Lanci su samo jaki onoliko koliko je jaka njihova najslabija karika - a nedavna zatvaranja zbog koronavirusa utjecala su na svaku kariku u lancu opskrbe zlata. Lanci su samo jaki onoliko koliko je jaka njihova najslabija karika - a nedavna zatvaranja zbog koronavirusa utjecala su na svaku kariku u lancu opskrbe zlata. Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori