Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Važna uloga srebra u idućih 10 godina

Važna uloga srebra u idućih 10 godina

02.06.2020. / 11:42 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Jedna od najznačajnijih industrijskih primjena srebra danas je njegova upotreba u fotonaponskim (PV) ćelijama, građevnim blokovima solarnih panela i vodećoj tehnologiji čiste energije. Trošak proizvodnje električne energije iz PV-a naglo se smanjivao tijekom posljednjeg desetljeća. U mnogim je slučajevima bio blizu ili ispod troškova energije proizvedene izgaranjem fosilnih goriva.

Proizvodnja solarne energije je u porastu

Očekuje se da će se proizvodnja solarne energije skoro udvostručiti do 2025. godine. Za ovaj sektor predviđa se da će ostati važan i dosljedan izvor industrijske potražnje za srebrom u narednih deset godina. Ta činjenica naglašava ulogu srebra kao zelenog metala.

Kako bi detaljnije istražili ulogu srebra na globalnom tržištu solarne energije udruga The Silver Institute objavila je istraživanje u ime CRU Consultinga (CRU), uglednog londonskog poduzeća za metale. Izvještaj istražuje trendove u proizvodnji solarne energije i daje regionalnu perspektivu na buduće potrebe za solarnim instalacijama.

Važna uloga srebra

Očekuje se da će rast kapaciteta solarne energije tijekom sljedećeg desetljeća predvoditi Kina, a slijede je Europa, Sjeverna Amerika, razvijene azijske zemlje i Indija.

Izvještaj tvrdi kako bi kombinacija globalnih napora za smanjenje oslanjanja na fosilna goriva, zakonodavstva za smanjenje emisije ugljika i povoljne porezne politike Vlade trebala rezultirati stalnim širenjem instalacija solarnih panela u sljedećem desetljeću.

Na primjer, politika u Kaliforniji danas propisuju da se nove stambene kuće moraju graditi tako da uključuju solarni električni sustav.

Povoljni uvjeti za tržište srebra

Solarna energija je također konkurentna opcija za proizvodnju električne energije na industrijskim lokacijama. Posebno na zabačenim lokacijama s povoljnim uvjetima, kao što su rudnici u Južnoj Africi, Čileu i zapadnoj Australiji. To je dodatni napredak u potražnji srebra i solarne energije.

Ono što je važno, uz to što srebro ima najniži električni otpor među svim metalima na standardnim temperaturama, potencijalni zamjenski metali ne mogu se podudarati sa srebrom u pogledu proizvodnje energije po solarnoj ploči.

Nadalje, zbog tehničkih prepreka, ne-srebrni PV-ovi obično su manje pouzdani i imaju kraći vijek trajanja. To predstavlja ozbiljna pitanja za njihov široki komercijalni razvoj.

Potražnja za srebrom u sljedećem desetljeću ostaje velika

CRU očekuje da će potražnja za srebrom u ostati visoka tijekom narednog desetljeća.

Od 2020. do 2030. godine, očekuje se da će PV sektor potrošiti 888 milijuna unci srebra. Ekvivalentno prosjeku od 81 milijun unci godišnje.

Izvor: www.silverinstitute.org

Važna uloga srebra u idućih 10 godina Reviewed by on . Jedna od najznačajnijih industrijskih primjena srebra danas je njegova upotreba u fotonaponskim (PV) ćelijama, građevnim blokovima solarnih panela i vodećoj teh Jedna od najznačajnijih industrijskih primjena srebra danas je njegova upotreba u fotonaponskim (PV) ćelijama, građevnim blokovima solarnih panela i vodećoj teh Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori