Petak , 23.10.2020.

Početna » Novosti » Zlato bi za nekoliko dana moglo dosegnuti cijenu od 2.000 dolara za uncu

Zlato bi za nekoliko dana moglo dosegnuti cijenu od 2.000 dolara za uncu

29.07.2020. / 11:58 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Ogroman zamah zlata mogao bi odvesti cijene do 2.000 dolara za uncu u samo nekoliko dana, navodi Commerzbank.

Cijene zlata dosegle su nove rekordne vrijednosti od nešto više od 1.940 dolara za uncu rano u ponedjeljak ujutro. Tako su prekinule prijašnji najviši maksimalan iznos od 1.920 dolara za uncu.

Novi rekordni vrhunci

U vrijeme pisanja, futures ugovori za zlato za kolovoz na njujorškoj burzi Comex nastavili su se trgovati blizu rekordnih vrhunaca, a posljednji put su viđeni na 1.935,90 dolara. To je porast od 2,02 posto na dan.

“Zamah koji trenutno vidimo sugerira da će se rast cijena održati. Tako bi zlato već moglo dosegnuti cilj od 2.000 dolara u narednih nekoliko dana, iako bi tada moglo doći do zarade“, rekao je analitičar Commerzbank Carsten Fritsch.

Nagli porast cijena

Nagli porast cijena zlata mogao bi zabrinuti neke investitore da se radi o korekciji. Ipak, značajan pad cijene izgleda vrlo malo vjerojatno, primijetio je Fritsch.

“Činjenica da je porast cijena zlata teško potaknut špekulacijama uopće govori protiv prekomjerne korekcije. Neto duge pozicije koje drže špekulativni financijski ulagači porasle su tek neznatno u posljednjem izvještajnom tjednu i još uvijek značajno zaostaju za razinom od početka ožujka“, rekao je.

Slabost američkog dolara

Glavni pokretač ovog nezaustavljivog rasta cijena zlata je slabost američkog dolara i strah od deplasiranja dolara.

“Jedan od glavnih pokretača uspona je slabiji američki dolar. On je na osnovi tržišne vrijednosti oslabio na najnižu razinu u gotovo dvije godine”, napisao je Fritsch u ponedjeljak.

Pozitivno okruženje za žuti metal

Osim valutne igre, rastuće tenzije između SAD-a i Kine, nagli porast zalihe novca zbog svih aktualnih podražaja i negativne realne kamatne stope, sve to stvara pozitivno makro okruženje za žuti metal.

Srebro također bilježi nevjerojatno snažne dobitke s cijenama koje su u ponedjeljak dosegnule sedmogodišnji maksimum. Futures ugovori za srebro za rujan na njujorškoj burzi Comex zadnji put su se trgovali po 24,50 dolara za uncu. To je porast od viši 7,2 posto na dan.

Međutim, situacija sa srebrom je malo drugačija nego za zlato, a korekcija cijena izgleda vjerojatnije, dodao je Fritsch.

“Neto duge pozicije udvostručene su u roku od šest tjedana do njihove najviše razine od veljače. Ovo bi mogao biti prvi znak upozorenja“, rekao je.

Izvor: www.kitco.com

Zlato bi za nekoliko dana moglo dosegnuti cijenu od 2.000 dolara za uncu Reviewed by on . Ogroman zamah zlata mogao bi odvesti cijene do 2.000 dolara za uncu u samo nekoliko dana, navodi Commerzbank. Cijene zlata dosegle su nove rekordne vrijednosti Ogroman zamah zlata mogao bi odvesti cijene do 2.000 dolara za uncu u samo nekoliko dana, navodi Commerzbank. Cijene zlata dosegle su nove rekordne vrijednosti Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori