Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Zlato-bitcoin usporedba je ‘pretjerana’

Zlato-bitcoin usporedba je ‘pretjerana’

16.03.2021. / 08:53 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Mnogi definiraju bitcoin kao digitalno zlato, ali usporedba je pretjerana jer te dvije imovine nisu zamjena jedna za drugu, rekao je RBC Capital Markets.

Zlato i bitcoin često se uspoređuju

Zlato i bitcoin često se uspoređuju sa zlatom i digitalnim zlatom. Naravno, oboje su” minirani “, ali često se povlače čvrste crte kada se uspoređuju kao imovina u javnom diskursu i mislimo da je s tim pretjerano”, rekao je RBC Capital Strateg tržišta, uključujući Christophera Louneya.

Usporedba je često dovodila do argumenata da bitcoin krade pozornost od zlata, povezujući slabu izvedbu zlata s masovnim okupljanjem bitcoina. No, to zapravo nije slučaj, prema izvješću RBC-a.

“Oni koji traže imovinu bez državljanstva s ograničenom ponudom koja nije obveza bilo koje pojedine zemlje ili entiteta već dugo gravitiraju zlatu. Ta vrsta razmišljanja neke tjera i prema Bitcoinu. Mislimo da ovaj narativ pokreće puno uspoređivanja između dva “, navodi se u izvještaju. “Da budemo jasni, jesu li neki tokovi koji bi se inače mogli usmjeriti prema zlatu, umjesto da se materijaliziraju u Bitcoinu i prostoru kriptovaluta? Vjerojatno. Međutim, ne mislimo da je to ovdje dominantna tema.”

I zlato i bitcoin izvijestili su o značajnim novim iznosima novca koji se dodaju njihovoj ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji od 2020. godine, primijetili su stratezi – preko 1 bilijun dolara za zlato i oko 0,8 bilijuna dolara za bitcoin.

“Pripovijest da je zlato istisnuto digitalnim zlatom (tj. Bitcoin) precijenjena je”, rekli su. “Korelacija nije uzročnost, a iskreno govoreći, u našoj je analizi malo uočljive održive korelacije koja bi rezultirala takvim zaključkom.”

Usporedba između te dvije imovine ne izumire uskoro, dodaje se u izvješću. Ipak, ključno pitanje koje treba imati na umu jest jesu li ta dva sredstva u međusobnoj suprotnosti ili ne. “Ponašaju se drugačije … Zapravo mislimo da ih ovo potencijalno čini komplementarnom imovinom koja se još uvijek natječe na marži”, rekao je RBC Capital Markets.

Ključne razlike

Postoje kritične razlike između te dvije imovine o kojima se često ne raspravlja, uključujući njihovu vrstu ulaganja. Ukupna tržišna kapitalizacija zlata iznosi oko 11 bilijuna USD po trenutnim cijenama. Za usporedbu, bitcoin iznosi oko 1 bilijun dolara.

“Na relativnoj osnovi, nedavni skok cijena zabilježio je najvišu tržišnu kapitalizaciju Bitcoina na nešto više od 1 bilijun američkih dolara, što predstavlja gotovo šest puta veći rast u odnosu na prošlu godinu u veljači, no kada se gleda usporedno, razlika je velika. Ova relativna usporedba pokazuje snažnu trend i rastući narativ za Bitcoin, ali u apsolutnom smislu, veličine tržišta su uvelike različite i odražavaju zrelost zlata “, rekli su stratezi RBC-a.

Druga značajna razlika je percepcija statusa sigurnog utočišta obje imovine. Nestabilne cijene bitcoina u oba smjera ne odražavaju sigurnost, navodi se u izvješću.

“Češće pretjerani pokreti cijena i volatilnost za Bitcoin i kriptovalute u cjelini prilično se razlikuju od onih za zlato. Trgovinsko ponašanje i podaci se uglavnom u prosjeku više naginju u spekulativnom / taktičkom smjeru trgovanja s obzirom na volatilnost i brzu aprecijaciju cijena u posljednje vrijeme”, napisali su stratezi. “To nam govori da su nedavni rast cijena Bitcoina bili oštriji i pretjerani od zlatnog skupa koji smo vidjeli posljednjih nekoliko godina. Dakle, za one koji traže isključivo prekrivanje rizika ili” opaženu sigurnu luku “, zlato je dosljedno niže volatilnost se čini povoljnom. “

Strukturne razlike

Povrh toga, postoje strukturne razlike, posebno kada je riječ o regulatornim okvirima. Zlato uživa davno uspostavljeni nadzor i propise, dok se okvir bitcoina još uvijek razvija.

“Zlato je prihvaćeni dio globalnog financijskog sustava i kao takav je globalno otkupljiv. Prihvaćena je rezervna imovina za središnje banke i njime se trguje u mnogim oblicima putem tržnica, veletrgovaca, burzi i putem OTC transakcija, itd., širom svijeta, za koje postoje utvrđena pravila i norme “, navodi se u izvješću RBC-a. “Regulatorna struktura za bitcoin i druge kriptovalute suprotstavljena je jer je relativno neafirmirana. Za neke se to smatra pozitivnom, ali nešto što nije uspostavljeno nije nužno trajno.”

Kako se ova rasprava nastavlja, RBC Capital Markets vidi da zlato i bitcoin završavaju kao komplementarna imovina u portfelju. “Ne samo zato što mislimo da ima mjesta za oboje, već i zato što nisu toliko povezani kako to uspoređuje zlato / digitalno zlato”, rekli su stratezi.

Ulaganje u bitcoin više se odnosilo na prinos nego na diverzifikaciju. A dodavanje zlata u kripto portfelj moglo bi pomoći smanjiti rizik, napominje se u izvješću.

“Gotovo potpuni nedostatak bitcoina bitne korelacije s drugom imovinom predstavlja ga kao diverzifikator. Ali s obzirom na njegovu veliku volatilnost, mislimo da je njegovo dodavanje u portfelj više o povratu nego o diverzifikaciji, posebno uzimajući u obzir prirodu njegovih poteza koji kasno privlače naslove. Doista, dodavanje zlata u portfelj kriptovaluta moglo bi biti korisno za smanjenje volatilnosti. A u analizi Svjetskog vijeća za zlato poboljšalo bi prinose prilagođene riziku u dobro diverzificiranom portfelju “, navodi se u izvješću.

Nema puno dokaza koji ukazuju na to da bitcoin istiskuje zlato. “Bitcoin je vjerojatno apsorbirao neka izdvajanja koja inače ne bi imala kamo da kriptovalute ne postoje”, rekao je RBC Capital Markets.

Usporedba cijena

Zlato je imalo slabe rezultate 2021. godine uslijed pritiska prema dolje zbog većeg američkog dolara i rastućih prinosa američke riznice.

Cijene će se vjerojatno stabilizirati nakon što su prošlog tjedna pale ispod 1.700 dolara za uncu, ali rizici ostaju, navodi RBC Capital Markets.

“Dug i podrška politici i dalje su visoki, dolar je slabiji nego prije godinu dana, a u velikoj shemi stvari, stope su i dalje niske. Uz to, s osnovne / fizičke strane vidimo poboljšanje potražnje potrošača”, stratezi rekao je. “Kupnja središnje banke trebala bi se značajno poboljšati u odnosu na 2020. godinu kao korisna podvremena, čak i kad se potražnja investitora za ETP-om spusti s najviših razina postavljenih prošle godine.”

RBC-ov visoki scenarij bilježi da zlato završava godinu oko 2.000 dolara za uncu. Dok niski scenarij stavlja cijene ispod 1.650 dolara za uncu. U vrijeme pisanja ovog članka, futures ugovori za zlato za travanj na njujorškoj burzi Comex trgovali su se za 1.729,90 dolara. To je 0,59 posto više nego na dan.

U međuvremenu je bitcoin tijekom vikenda postigao novi rekord od preko 60.000 američkih dolara. Jer se sve više institucionalnih investitora pridružuje tom trendu. U vrijeme pisanja ovog članka, bitcoin se trgovao po cijeni od 55.935 dolara. To je pad od 6,70 posto na dan.

Izvor: www.kitco.com

Zlato-bitcoin usporedba je ‘pretjerana’ Reviewed by on . Mnogi definiraju bitcoin kao digitalno zlato, ali usporedba je pretjerana jer te dvije imovine nisu zamjena jedna za drugu, rekao je RBC Capital Markets. Zlato Mnogi definiraju bitcoin kao digitalno zlato, ali usporedba je pretjerana jer te dvije imovine nisu zamjena jedna za drugu, rekao je RBC Capital Markets. Zlato Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori