Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Zlato će nadmašiti srebro do kraja godine

Zlato će nadmašiti srebro do kraja godine

15.09.2020. / 10:37 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato će, čini se, nadmašiti srebro do kraja godine, prema Bloomberg Intelligenceu. Oni ne isključuju da će cijena zlata dostići 4.000 dolara do 2023. godine, napominjući da vrijeme zlatnih bikova tek počinje.

Čvrsti temelji za zlato

Nakon probijanja razine od 2.000 dolara za uncu, zlato je zapelo u rasponu trgovanja između 1.930 i 1.980 dolara za uncu. No, unatoč višetjednoj pauzi zbog velike cjenovne akcije, zlato će u drugoj polovici godine i dalje biti bolje od srebra, rekao je viši robni strateg Bloomberg Intelligencea Mike McGlone.

“Priroda kontinuiranog popuštanja središnje banke je čvrst temelj za zlato, ali manje za cijene srebra i bakra. Industrijski metali ovise o većem fiskalnom poticaju i globalnom ekonomskom oporavku. Ali postaju više ranjivi na normalnu reverziju na burzi ”, napisao je McGlone u najnovijem mjesečnom ažuriranju.

Da bi srebro kontinuirano nadmašivalo zlato tijekom ostatka godine, tržište će morati vidjeti kombinaciju rastućih prinosa obveznica, rasta dolara, pada volatilnosti na burzi i nastavka globalne ekonomske ekspanzije. Prema mišljenju Bloomberg Intelligencea, ovaj je scenarij malo vjerojatan.

Cijena zlata nastavlja rasti

Zlato bi trebalo nastaviti rasti do kraja godine. Osobito u odnosu na srebro, bakar i neplemenite metale. Oni su po našem mišljenju izloženiji riziku za klimavo tržište dionica i usporavaju globalni gospodarski rast”, rekao je McGlone. “Ako cijene dionica padnu, nadmoć zlata trebala bi se ubrzati jer će osnovni metali biti pod pritiskom.”

Štoviše, razdoblje bikovskog tržišta tek počinje, napominje se u izvješću. “Zlato je dosegnulo cijenu od oko 700 američkih dolara u 2008. godini, a vrhunac je bio oko 1.900 američkih dolara u 2011. Napredak slične brzine od 2,7 puta u odnosu na ovogodišnjih najnižih 1.470 dolara po unci govori da bi cijena trebala doseći 4.000 dolara do 2023. godine”, objasnio je McGlone.

Burza igra veliku ulogu

Burza će igrati veliku ulogu u izvedbi zlata u budućnosti, a sreća će se okrenuti prema žutom metalu.

“Ako je povijest putokaz, dionice će na kraju zakoračiti u medvjeđe tržište. Brzi uspon dionica u posljednjih nekoliko godina ostavio je zlato sa strane. Čini se da se izgledi povećavaju tijekom duljeg razdoblja trgovanja za klase imovine“, primijetio je McGlone.

Unatoč ovom optimističnom pogledu na zlato, izvještaj je upozorio da će se 2.000 dolara za uncu pokazati snažnom razinom otpora jer je žuti metal izgledao pregrijano iznad te razine. Međutim, iako bi zlatu trebalo neko vrijeme da trajno probije granicu od 2.000 dolara po unci, dugoročno njegova cijena ide puno više.

Razdoblje bikovskog tržišta tek počinje

“Prema našem mišljenju, doći će do nekih korekcija cijena. To se očekuje na bikovskom tržištu, posebno u ranim danima. Ali, čini nam se da razdoblje “bikovskog tržišta“ tek počinje”, rekao je McGlone.

Neki od glavnih pokretača koji podržavaju zlato na kraju godine uključuju popuštanje središnje banke, neizvjesnost oko gospodarskog oporavka u obliku slova V, fiskalni poticaj i volatilnost na burzi.

“Prema našem mišljenju, zlato ima katalizatore da održi vodstvo po učinku do kraja godine”, napisao je McGlone. „Ublažavanje tečaja središnje banke i prinosi američkih obveznica koji gravitiraju prema nuli, solidna su podloga za zlato. Kao i potencijal za povećanu volatilnost američkog tržišta dionica koje se približava predsjedničkim izborima. Manje su sigurni globalni fiskalni poticaji i gospodarski oporavak, koji su obično potrebni za poticanje industrijskih metala”, zaključio je.

Izvor: www.kitco.com

Zlato će nadmašiti srebro do kraja godine Reviewed by on . Zlato će, čini se, nadmašiti srebro do kraja godine, prema Bloomberg Intelligenceu. Oni ne isključuju da će cijena zlata dostići 4.000 dolara do 2023. godine, n Zlato će, čini se, nadmašiti srebro do kraja godine, prema Bloomberg Intelligenceu. Oni ne isključuju da će cijena zlata dostići 4.000 dolara do 2023. godine, n Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori