Četvrtak , 24.09.2020.

Početna » Analiza » Rast cijene zlata i srebra špekulantima stvara goleme gubitke

Rast cijene zlata i srebra špekulantima stvara goleme gubitke

02.07.2014. / 12:47 Autor: Kategorija: Analiza, Novosti A+ / A-
James Turk

James Turk
Foto: Gold Money News, Flickr

U intervjuu objavljenom na internetskim stranicama King World News, ugledni analitičar tržišta investicijskih plemenitih kovina James Turk iznio je vrlo zanimljivo viđenje trenutnoga stanja na svjetskim burzama zlata i srebra.

Prema njegovim riječima, zbog nezanemarivog broja špekulanata koji su se u proteklih nekoliko mjeseci kladili na pad cijene plemenitih kovina, sadašnji cjenovni rast koji je započeo u drugoj polovici lipnja tim špekulantima stvara goleme financijske gubitke.

Upravo je, naime, u tijeku snažan pritisak na burzovne igrače koji su krivo procijenili tržište plemenitih kovina, a zbog kojeg bi – ukoliko ti igrači popuste psihološkom pritisku i započnu pokrivati svoje pozicije – moglo doći do naglog povećanja cijene zlata i srebra.

Turk navodi kako se okolnosti na tržištu naglo pogoršavaju, zbog čega značajno raste vjerojatnost od događaja koji se u burzovnome žargonu naziva short squeeze. Riječ je o događaju pri kojemu se sudionici tržišta s ranjivom pozicijom nastoje zaštititi tako što se u velikom broju miču s tržišta i odustaju od svojih burzovnih pozicija i na taj način naglo tjeraju cijenu pojedine plemenite kovine na višu razinu.

Nervoza na burzama plemenitih kovina

Prema Turkovim riječima, trenutno nisu samo nervozni burzovni špekulanti koji su na “kratkim” burzovnim pozicijama prema zlatu i srebru. Nervoza se osjeća i među kupcima plemenitih kovina, koji su od špekulanata kupili ugovore o isporuci, za koje međutim nije sigurno hoće li ti ugovori biti poštivani, te hoće li uopće biti moguće ispuniti ih.

“Uobičajeno je da se komercijalni ugovori – i s kratkim i s dugim pozicijama – poravnavaju u kovinama. I upravo je poravanje u kovinama mjesto odakle može nastati burzovni događaj short squeeze”, objašnjava Turk.

On potom uspoređuje sadašnju situaciju na tržištu plemenitih kovina sa situacijom koja se 2008. godine dogodila na tržištu vrijednosnica, kada je u pitanje doveden cjelokupan globalni monetarni sustav.

Cjelovit intervju na engleskom jeziku što ga je James Turk dao za King World News možete pronaći ovdje.

Rast cijene zlata i srebra špekulantima stvara goleme gubitke Reviewed by on . [caption id="attachment_574" align="alignright" width="300"] James TurkFoto: Gold Money News, Flickr[/caption] U intervjuu objavljenom na internetskim stranicam [caption id="attachment_574" align="alignright" width="300"] James TurkFoto: Gold Money News, Flickr[/caption] U intervjuu objavljenom na internetskim stranicam Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori