Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Intervju » Krunoslav Marčinko: Štednja‭ ‬u eurima ubrzano gubi vrijednost,‭ ‬zlato je‭ ‬nova sigurna luka

Krunoslav Marčinko: Štednja‭ ‬u eurima ubrzano gubi vrijednost,‭ ‬zlato je‭ ‬nova sigurna luka

01.02.2016. / 16:49 Autor: Kategorija: Intervju, Novosti A+ / A-

Krunoslav-marcinko

Valuta u kojoj‭ ‬golem broj‭ ‬hrvatskih građana drži milijarde svoje ušteđevine doživjela je značajan pad vrijednosti.‭ ‬U zadnjih 18 mjeseci,‭ ‬euro je potonuo za tridesetak posto u odnosu na vodeće svjetske valute.‭ ‬Još u svibnju 2014. godine za jedan se euro moglo dobiti‭ ‬blizu‭ ‬1,40‭ ‬američkih dolara.‭ ‬Danas se euro mijenja za jedva‭ ‬1,08 ‬dolara,‭ ‬a mnogi analitičari tvrde kako je moguće da će vrijednost eura uskoro pasti ispod jednog dolara‭!

Na žalost,‭ ‬u Hrvatskoj se vrlo malo govori o‭ ‬brutalnim zbivanjima na valutnim tržištima,‭ ‬te što prosječni hrvatski građanin može učiniti‭ ‬kako bi svoju likvidnu imovinu zaštitio od obezvrjeđenja.‭ ‬O tome govorimo s‭ ‬Krunoslavom Marčinkom,‭ ‬valutnim stručnjakom i direktorom tvrtke Tetragram projekt‭ ‬iz Zagreba.

Budući da je vrijednost eura u odnosu na druge svjetske valute‭ značajno pala,‭ ‬što mislite o prebacivanju‭ ‬eurske ili kunske ušteđevine u,‭ ‬primjerice,‭ ‬dolare ili švicarske franke‭?

Ne bih rekao da je to‭ ‬osobito mudro rješenje za prosječnog‭ ‬hrvatskog štedišu.‭ ‬Američki dolar i švicarski franak na našem su području prilično egzotične valute,‭ ‬čije rizike malo tko razumije.‭ ‬Dokaz su to problemi što ih imamo s kreditima u švicarskim francima.‭ ‬Trenutna je vrijednost švicarske valute neprirodno napuhana upravo zbog snažnih poremećaja na valutnim tržištima.‭ ‬Slično se događa i s američkim dolarom.

O kakvim se poremećajima radi‭?

Sve zemlje razvijenoga Zapada aktivno rade na obezvrjeđivanju svojih valuta.‭ ‬Mi živimo usred žestokoga valutnog rata,‭ ‬jednog od najžešćih u zadnjih nekoliko stoljeća.‭ ‬To je rat u kojem svatko nastoji oslabiti svoju valutu u odnosu na valute drugih zemalja,‭ ‬jer se time navodno postiže gospodarska konkurentnost.‭ ‬Što je valuta neke zemlje slabija,‭ ‬izvoz se više isplati,‭ ‬jer za istu količinu strane valute dobivate više svoje vlastite valute.‭ ‬No,‭ ‬radi se o kratkotrajnoj prednosti,‭ ‬budući da nakon što vi obezvrijedite svoju valutu,‭ ‬vaši konkurenti krenu obezvrjeđivati svoju kako bi stekli valutnu prednost nad vama.

Krunoslav-marcinko2Kako se‭ ‬uopće valute obezvrjeđuju‭?

Tiskanjem enormnih količina novca ni iz čega.‭ ‬Primjerice,‭ ‬samo u ožujku prošle godine Europska je središnja banka u bankarski sustav ubrizgala‭ ‬98‭ ‬milijardi novostvorenih eura.‭ ‬Prije toga,‭ ‬središnja banka Švicarske više od godine dana proizvodila je na desetke milijardi franaka kako bi držala paritet franka s eurom.‭ ‬Istovremeno,‭ ‬japanska središnja banka srušila je na isti način vrijednost svoje valute za gotovo‭ ‬30‭ ‬posto,‭ ‬dok je američka središnja banka tek nedavno završila svoj program‭ “‬kvantitativnog oslabljivanja‭” ‬svoje valute i počela stidljivo dizati kamatnu stopu.

Europska‭ ‬se‭ ‬valuta,‭ ‬dakle,‭ ‬trenutno‭ ‬masovno obezvrjeđuje u odnosu na,‭ ‬primjerice,‭ ‬američki dolar ili švicarski franak,‭ ‬no vi zapravo želite raći da će se to promijeniti‭?

Upravo tako.‭ ‬Neće pad vrijednosti eura trajati vječno.‭ ‬Američka ekonomija gubi zbog jakog dolara.‭ ‬Amerikanci neće dopustiti da dolar jača u nedogled.‭ ‬I oni će u jednom trenutku početi oslabljivati svoju valutu.‭ ‬Upravo to je priroda valutnih ratova:‭ ‬cikličko obezvrjeđivanje svih valuta.‭ ‬Najprije vrijednost gubi jedna valuta,‭ ‬potom druga,‭ ‬pa treća i tako u krug.

Kako se valutni rat očituje na vrijednost hrvatske kune‭?

Naša‭ ‬domaća‭ ‬valuta zapravo nije ništa drugo nego‭ ‬tek nevažna transakcijska valuta.‭ ‬Sudbina kune vezana je uz sudbinu eura.‭ ‬Ako vrijednost eura pada u odnosu na druge svjetske valute,‭ ‬pada i vrijednost kune.

Prosječni građanin‭ ‬ima dojam kako je štednja u banci najsigurniji oblik čuvanja vrijednosti likvidne imovine.‭ ‬Ali zbog globalnoga valutnog rata to više nije slučaj‭?

Da,‭ ‬tako je.‭ ‬Mnogi neupućeni građani još uvijek misle kako im bankarska kamata na štednju dugoročno pokriva trošak inflacije.‭ ‬No,‭ ‬poznato je kako su najveći gubitnici valutnih ratova upravo štediše koji svoju ušteđevinu drže u valutama kojima se‭ “‬ratuje‭”‬.‭ ‬Kroz proces obezvrjeđivanja novca,‭ ‬središnje banke zapravo potkradaju štediše.‭

U takvim okolnostima,‭ ‬postoji li način kako zaštititi svoja likvidna sredstva‭?

Na sreću,‭ ‬postoji jedna valuta‭ ‬koja ne može sudjelovati u globalnim valutnim ratovima,‭ ‬i to zato jer ju nije moguće proizvoditi ni iz čega.‭ ‬Riječ je o monetarnom zlatu.‭ ‬Stoga ne treba čuditi da je vrijednost monetarnog zlata u odnosu na sve svjetske valute trenutno vrlo stabilna ili čak značajno raste.

Na što mislite kada govorite o monetarnom zlatu‭?

Radi se o zlatu u formi zlatnih poluga i zlatnih kovanica,‭ ‬koje su proizvedene u skladu sa smjernicama Europske unije‭ ‬u najuglednijim svjetskim kovnicama.‭ ‬Budući da se monetarno zlato tretira kao i svaka druga valuta,‭ ‬njime se trguje u skladu s trenutnim tečajem.‭ ‬A i razlika u kupovnoj i prodajnoj cijeni je usporediva s tečajnom razlikom između,‭ ‬primjerice,‭ ‬eura i kune.‭ ‬I još nešto,‭ ‬prilikom kupnje i prodaje monetarnog zlata ne plaća se nikakav porez,‭ ‬što je i logično jer se porez ne plaća ni dok kune mijenjate za neku drugu valutu.

U kojim se apoenima trguje monetarnim zlatom‭?

Najmanji apoen je‭ ‬zlatna poluga mase jedan gram.‭ ‬Vrijednost‭ ‬tog apoena je‭ ‬nešto iznad‭ ‬50‭ ‬eura.‭ ‬Sljedeći apoen je zlatna poluga od‭ ‬2‭ ‬grama,‭ ‬kojoj je tržišna vrijednost blizu‭ ‬100‭ ‬eura.‭ ‬Apoen od‭ ‬5‭ ‬grama ima cijenu od oko‭ ‬220‭ ‬eura.‭ ‬S monetarnim zlatom trguje se još i u apoenima od‭ ‬10‭ ‬grama,‭ ‬20‭ ‬grama,‭ ‬jedne unce‭ (‬31,1‭ ‬gram‭)‬,‭ ‬50‭ ‬grama,‭ ‬100‭ ‬grama,‭ ‬250‭ ‬grama,‭ ‬500‭ ‬grama i‭ ‬1‭ ‬kilogram.

Osim u zlatnim polugama,‭ ‬monetarno se zlato može kupiti i u formi zlatnih kovanica.‭ ‬Kovanice u pravilu ne sadrže‭ “‬zaokruženu‭” ‬količinu čistoga zlata,‭ ‬nego se proizvode u masama od primjerice‭ ‬3,11‭ ‬grama,‭ ‬3,49‭ ‬grama,‭ ‬7,77‭ ‬grama,‭ ‬13,96‭ ‬grama itd.‭ ‬Budući da se i kovanice prema smjernicama Europske unije također smatraju monetarnim zlatom,‭ ‬i njihova se vrijednost formira isključivo na osnovi vrijednosti čistoga zlata što ga pojedina kovanica sadrži.‭ ‬Dakle,‭ ‬nije riječ o numizmatičkim izdanjima,‭ ‬nego naprosto o još jednom obliku očuvanja likvidne imovine.

Krunoslav MarčinkoGdje se kupljeno monetarno zlato obično pohranjuje‭?

Jedan od najpopularnijih oblika pohrane je u‭ ‬iznajmljenom bankarskom trezoru.‭ ‬Većina hrvatskih banaka nudi za nekoliko stotina kuna godišnje sigurni trezorski pretinac kojemu može pristupiti samo njegov vlasnik.‭ ‬U takav se pretinac bez teškoća može pohraniti monetarno zlato u vrijednosti od nekoliko milijuna eura.‭ ‬No,‭ ‬monetarno se zlato može pohraniti i u privatnoj režiji.

Na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje monetarnog zlata‭?

Prije svega,‭ ‬uvijek treba kupovati apoene proizvedene isključivo u vodećim svjetskim kovnicama,‭ ‬poput njemačke kovnice Heraeus‭ ‬ili švicarske kovnice Argor.‭ ‬Apoene manje poznatih kovnica treba izbjegavati,‭ ‬jer nisu odobreni od strane Europske unije kao monetarno zlato.

Nadalje,‭ ‬kupnju je najbolje obaviti kod uglednih‭ ‬trgovaca monetarnim zlatom,‭ ‬kao što je primjerice naša tvrtka‭ ‬Tetragram projekt.‭ ‬Bez lažne skromnosti mogu reći da smo trenutno daleko najbolji i najugledniji trgovac monetarnim zlatom u Hrvatskoj.‭ ‬Imamo višegodišnje iskustvo,‭ ‬a svojim klijentima nudimo europsku razinu usluge i potpunu diskreciju.‭ ‬U ponudi imamo besprijekorne proizvode vodećih svjetskih kovnica monetarnog zlata odobrenih od strane Europske unije i to po cijenama koje su konkurentne onima u Njemačkoj,‭ ‬Švicarskoj ili Austriji.‭ ‬Velik broj najpopularnijih apoena monetarnog zlata kod nas je moguće kupiti odmah,‭ ‬budući da ih imamo raspoložive za trenutnu isporuku.‭ ‬A i apoene koji nisu odmah raspoloživi,‭ ‬možemo nabaviti vrlo brzo,‭ ‬u roku od nekoliko dana.

Kako‭ ‬vas možemo kontaktirati‭?

Posjetite naše internetske stranice‭ ‬Plemenit.‭ ‬Riječ je o brendu koji razvijamo s međunarodnim stručnjacima,‭ ‬putem kojeg naši građani dobivaju mogućnost kupnje i prodaje monetarnog zlata po svjetskim standardima.‭ ‬Također,‭ ‬možete nas kontaktirati i telefonski na broj‭ ‬01/236-58-57‭ ‬ili nas posjetiti u našem središnjem uredu u Zagrebu na adresi Svetice‭ ‬19.

Krunoslav Marčinko: Štednja‭ ‬u eurima ubrzano gubi vrijednost,‭ ‬zlato je‭ ‬nova sigurna luka Reviewed by on . Valuta u kojoj‭ ‬golem broj‭ ‬hrvatskih građana drži milijarde svoje ušteđevine doživjela je značajan pad vrijednosti.‭ ‬U zadnjih 18 mjeseci,‭ ‬euro je potonuo Valuta u kojoj‭ ‬golem broj‭ ‬hrvatskih građana drži milijarde svoje ušteđevine doživjela je značajan pad vrijednosti.‭ ‬U zadnjih 18 mjeseci,‭ ‬euro je potonuo Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori