Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Investicijski srebrnjaci » Golema navala na američke srebrnjake “Morgan” iz 2021

Golema navala na američke srebrnjake “Morgan” iz 2021

12.08.2021. / 10:49 Autor: Kategorija: Investicijski srebrnjaci, Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-

Srebrnjak Morgan 2021

Na temelju odluke američkog kongresa, kovnica US Mint u nekoliko će navrata ove godine u optjecaj pustiti ograničenu količinu komemorativnih srebrnjaka “Morgan”, s utisnutom 2021. kao godinom izdanja.

Riječ je o izdanjima koje će biti izrađene na spomen popularnih američkih optjecajnih srebrnjaka istoga imena (“Morgan”) koji su u SAD-u bili kovani u razdoblju od 1878. do 1904. godine, te potom još 1921. godine.

Budući da je zadnje redovno (optjecajno) izdanje srebrnjaka “Morgan” bilo iskovano prije točno stotinu godina, američki je kongres donio zakon kojim je od kovnice US Mint zatražio da proizvede i pusti u optjecaj komemorativno izdanje tog srebrnjaka.

Prvo izdanje ponuđeno je na prodaju krajem svibnja na internetskim stranicama kovnice US Mint, što je prouzročilo golemu navalu kupaca i pad internetske stranice za kupnju. Stoga se kovnica za lansiranje drugog izdanja početkom kolovoza odlučila bolje pripremiti, kako bi omogućila nesmetan i gladak proces kupovine.

Jedan od načina kako to ostvariti bio je i smanjenje dopuštenog broja naručenih komada po kućanstvu. Umjesto 10 komada, koliko je srebrnjaka “Morgan” bilo moguće naručiti u svibnju, kovnica je taj broj sada smanjila na svega tri.

Pojedini srebrnjak izrađen je od srebra čiste mase 0,858 unci (26,68 grama), te čistoće 99,9 posto. Svaki pojedini srebrnjak prodaje se po cijeni od 85 dolara, no na sekundarnom tržištu cijena prvom izdanju iz svibnja je i više nego udvostručena te dostiže iznos i preko 200 dolara.

Kupci koji srebrnjake “Morgan” iz 2021. godine kupe u kolovozu moći će očekivati njihovu isporuku tek u listopadu. Svaka serija srebrnjaka ograničena je na 175 tisuća primjeraka, što znači da je prilično izvjesno da će ovi srebrnjaci postati vrijedne kolekcionarske kovanice u mjesecima i godinama koje su pred nama.

Golema navala na američke srebrnjake “Morgan” iz 2021 Reviewed by on . Na temelju odluke američkog kongresa, kovnica US Mint u nekoliko će navrata ove godine u optjecaj pustiti ograničenu količinu komemorativnih srebrnjaka "Morgan" Na temelju odluke američkog kongresa, kovnica US Mint u nekoliko će navrata ove godine u optjecaj pustiti ograničenu količinu komemorativnih srebrnjaka "Morgan" Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori