Utorak , 16.07.2024.

Početna » Kolumne » Zlatna groznica Donalda Trumpa

Zlatna groznica Donalda Trumpa

10.05.2016. / 11:27 Autor: Kategorija: Kolumne, Novosti A+ / A-
Zlatna groznica Donalda Trumpa

Kolumnu piše: Matija Gavrilović

Početak prošloga tjedna obilježila su dva naizgled nepovezana događaja. Vrijednost zlata probila je psihološku granicu od 1300 američkih dolara za jednu uncu, dok je istovremeno Donald Trump postao kandidat Republikanske stranke na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Iako se na prvi pogled čini da ovi događaji nisu povezani, mnogi pokazatelji upućuju na činjenicu da je upravo Trumpova popularnost jedan od razloga za cjenovni rast plemenite žute kovine.

Njujorški milijarder Donald Trump prošloga je tjedna pobijedio na izborima za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke u Indiani, nakon čega je njegov glavni protukandidat, teksaški senator Ted Cruz objavio da odustaje od utrke za republikansku nominaciju.

Par dana poslije odustao je i Trumpov posljednji protukandidat iz redova Republikanske stranke, John Kassich. Njihovim odustajanjem kontroverzni Donald Trump ostao je jedini kandidat na izborima za republikansku nominaciju. Na sljedećim američkim izborima koji se održavaju u 2017. godini pokušat će pobijediti kandidatkinju demokrata Hillary Clinton te postati novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Zlatni standard predstavlja zlatno doba Sjedinjenih Američkih Država

Trump je poznat kao osoba koja voli zlato, odnosno sve što simbolizira snagu i raskoš. Njegov penthouse na Manhattanu gotovo je cijeli ukrašen 24 karatnim zlatom. Osim korištenja zlata kao simbola raskoši i elegancije, Trump posjeduje i fizičko investicijsko zlato. Kada je prošle godine prijavljivao što posjeduje od imovine, naveo je i fizičke zlatne poluge u vrijednosti od oko milijun i pol kuna.

Prije pet godina od jednog je klijenta prihvatio plaćanje najamnine za zgradu na Manhattanu u obliku zlatnih poluga te izjavio: “Tužan je dan kada vlasnik nekretnine prihvaća plaćanje u zlatu umjesto u američkim dolarima. Gospodarstvo je u lošem stanju, a Obama ne čini ništa kako bi zaštitio dolar… Ako ja započnem s ovom praksom, počet će i drugi, a tada ćemo možda i vidjeti neke promjene.”

Zlatna groznica Donalda Trumpa

Donald Trump u svom penthouseu ukrašenom 24 karatnim zlatom na Manhattanu

U ožujku prošle godine Trump je izrazio svoje simpatije prema zlatnog standardu. “Sviđa mi se zlatni standard, smatram da ima dobrih strana. Nekada smo imali čvrstu i snažnu državu, upravo zbog toga što je bila temeljena na zlatnom standardu,” rekao je u razgovoru s Joshom McElveenom.

Ipak, smatra da nije realno očekivati da bi se zlatni standard mogao vratiti u praksu. “Problem je što mi više ne posjedujemo dovoljne količine plemenite žute kovine. Druge zemlje sada posjeduju zlato,” misleći pritom vjerojatno na Kinu i Rusiju, koje je tijekom dosadašnje kampanje krivio za sve američke probleme.

Korelacija rasta cijene zlata i popularnosti Donalda Trumpa nije slučajna?

Ovogodišnji rast cijene plemenite žute kovine podudara se s rastom popularnosti Donalda Trumpa. Na pitanje pomaže li Trumpova popularnost cjenovnom rastu zlata ili je to puka slučajnost sigurnog odgovora nema.

Zlatna groznica Donalda Trumpa

Prikaz usporedbe rasta cijene zlata i popularnosti Donalda Trumpa, izvor: Barchart

Pogledamo li gore prikazani graf, možemo uočiti korelaciju između rasta popularnosti Donalda Trumpa (crvena boja) i promjene vrijednosti žutog metala (crna boja). Korelacija postoji, no pitanje je postoji li uzročno-posljedična veza između ovih linija.

Ako vrijednost žute kovine i ne raste zbog Trumpa, rast njegove popularnosti zasigurno povećava osjećaj neizvjesnosti i nesigurnosti među investitorima. Takvi uvjeti su se kroz povijest pokazali kao povoljni za rast vrijednosti plemenite žute kovine. U vremenima koje karakterizira neizvjesnost, zlato je uvijek dobra oklada.

Zlatna groznica Donalda Trumpa Reviewed by on . [caption id="attachment_3383" align="alignright" width="275"] Kolumnu piše: Matija Gavrilović[/caption] Početak prošloga tjedna obilježila su dva naizgled nepov [caption id="attachment_3383" align="alignright" width="275"] Kolumnu piše: Matija Gavrilović[/caption] Početak prošloga tjedna obilježila su dva naizgled nepov Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori