Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » 7 pokazatelja da zlato kupujete od pouzdanog trgovca, a ne od prevaranta

7 pokazatelja da zlato kupujete od pouzdanog trgovca, a ne od prevaranta

12.08.2019. / 11:40 Autor: Kategorija: Novosti, Savjeti A+ / A-

Investicijsko zlato u Hrvatskoj nudi se na prilično uređenom i pravno dobro normiranom tržištu. Zbog toga kupci koji nabavljaju investicijske zlatne poluge i zlatnike mogu biti zadovoljni ponudom, cijenama i uslugom. Uspoređujući cijene investicijskog zlata u Hrvatskoj u odnosu na cijene u drugim zemljama zapadne Europe, lako je ustanoviti da se radi o vrlo konkurentnoj ponudi.

Cijene su doduše za nijansu više, no riječ je o neznatnoj razlici koja je opravdana zbog viših troškova transporta od kovnice do krajnjeg kupca. Primjerice, broker investicijskim zlatom u Münchenu ima otprilike tri puta niže transportne troškove nego isti takav broker u Zagrebu ili Splitu. Isto vrijedi i za kupca zlatnih poluga ili zlatnika. Kada bi se građanin regije uputio u München po investicijsko zlato po “povoljnijoj cijeni”, trošak prijevoza do nama najbližeg njemačkog industrijskog središta i natrag učinio bi njegovu kupnju znatno skupljom nego da je obavi kod kuće. Istovremeno, kvaliteta kupljenih proizvoda bila bi identična, budući da se radi o istim polugama i kovanicama.

Tržište investicijskog zlata odolijeva

Situacija ipak nije u svemu idilična. Lokalno je tržište zlata opterećeno uobičajenim boljkama neučinkovite i inertne hrvatske državne uprave. Naime, kao što je poznato, gospodarstvo u Hrvatskoj ne razvija se onako brzo koliko bi moglo upravo zbog počesto besmislenih prepreka što ih država stavlja pred poduzetnike. Ali ne samo to. Poduzetnici koji nastoje poslovati po najvišim svjetskim standardima, te striktno u skladu sa zahtjevima zakonskih propisa nerijetko nisu dovoljno zaštićeni. Nelojalna konkurencija, koja pokušava pridobiti povjerenje tržišta nepoštenim ili čak protuzakonitim aktivnostima, u Hrvatskoj uspijeva češće nego što bi to mogla u drugim zemljama s učinkovitom i brzom državnom upravom.

Na sreću, lokalno tržište zlatom prilično dobro odolijeva. Nekoliko uglednih tvrtki za trgovanje investicijskim zlatom u zadnjih se nekoliko godina etabliralo kao pouzdan i kvalitetan partner kupcima investicijskih zlatnih poluga i kovanica. Bez obzira koju od tih uglednih tvrtki odabrali, nećete pogriješiti. Među njima postoje razlike u brzini dobave zlata, mogućnostima plaćanja i isporuke. No, pošten i iskren odnos prema kupcu, te besprijekorna kvaliteta i izvornost isporučenih proizvoda su nedvojbeni. Kupac kod takvih trgovaca može biti siguran da je dobio ono što je platio.

Nepoštene i nezakonite prakse

Ipak, u zadnjih godinu-dvije na hrvatskom su se tržištu pojavile tvrtke koje nepoštenom ili čak nezakonitom praksom dovode kupce u zabludu prilikom kupnje zlata. One svojim djelovanjem dovode u opasnost cjelokupno tržište. Naime, tržište zlata teško može opstati ako ne postoji povjerenje u njegov integritet.

Kupac mora imati osjećaj sigurnosti i povjerenja kako bi obavio transakciju. Zlato je poput novca, a tržište investicijskim zlatom je usporedivo povjerenju ili nepovjerenju što ga klijenti banaka imaju prema bankarskom tržištu.

Pokazatelji na koje treba obratiti pozornost

Stoga je od izuzetne važnosti da svaki kupac investicijskog zlata može prepoznati razliku između pouzdanog ponuđača zlatnih poluga i kovanica i ponuđača koji to nije. Na sreću, postoje pokazatelji koji mogu dati jasnu sliku radi li se o brokeru vrijednom vašeg povjerenja ili je pak riječ o nečem drugom. Koji su to pokazatelji?

1. Broj i veličina transakcija

Vjerojatno najvažniji pokazatelj pouzdanosti jest broj i veličina transakcija što ih trgovac svakodnevno obavlja. Primjerice, broker investicijskim zlatom koji u godini dana usluži stotine klijenata, te tržištu isporuči zlata u vrijednosti od više milijuna ili čak više desetaka milijuna eura posjeduje dokazano znanje, iskustvo i ugled. Nasuprot tome, tvrtka koje sporadično i neredovito odradi mali broj transakcija u malim novčanim iznosima nije nužno partner kojemu biste trebali dati svoje povjerenje.

2. Specijalizacija

Još jedan pokazatelj pouzdanosti jest usredotočenost na investicijsko zlato, odnosno, specijalizacija prodaje isključivo ulagačkih proizvoda od fizičkoga zlata – zlatnih poluga i zlatnih kovanica. Investicijsko zlato je izuzetno specifičan proizvod s malim profitnim marginama. Zbog toga je potrebno da trgovac bude fokusiran kako bi mogao ponuditi najbolju uslugu po najpovoljnijoj cijeni. Trgovac kojemu je trgovanje investicijskim zlatom usputni biznis ne može se smatrati ozbiljnim i pouzdanim partnerom.

3. Tradicija

Dugogodišnja tradicija u bilo kojem poslu, pa tako i u poslu trgovanja investicijskim zlatom, jamstvo je pouzdanosti i kvalitete. Kupci koji se vraćaju predstavljaju jedan od najvažnijih pokazatelja pouzdanosti trgovca. Nasuprot tome, tvrtke koje su na tržištu svega par mjeseci, te nemaju što pokazati osim blještavih reklama mogu vas zavarati i dovesti u zabludu ili čak opasnost da izgubite svoje zlato.

4. Neagresivan pristup i diskretnost

Agresivno nuđenje zlata u formi i obliku o kojem klijent prilikom dolaska trgovcu uopće nije razmišljao jedan je od pokazatelja nepoštene prakse. Primjerice, ako vas trgovac nastoji uporno nagovoriti da pohranjujete zlato kod njega iako vi o tome prije uopće niste razmišljali predstavlja znak opasnosti. Pošten i ugledan trgovac nastojat će vas uslužiti stručno i diskretno. On će predstaviti svoju ponudu, ali će vam jasno dati do znanja da je krajnja odluka o kupnji vaša, te vas neće nagovarati. Kupnja zlata je prevažna odluka da bi se donosila pod agresivnim utjecajem trgovca.

5. Otkup fizičkog zlata

Ako želite doznati koliko je trgovac doista pošten i pouzdan u svojem odnosu prema vama, postavite mu sljedeće pitanje: “Jeste li spremni zlato koje sam kupio kod vas i koje ste mi isporučili u fizičkom obliku od mene otkupiti u kratkom roku i po najpovoljnijoj cijeni?” Pri tome je važno naglasiti da inzistirate na otkupu fizičkog zlata koji vam je trgovac fizički isporučio, a ne zlatu koji ste kupili i pohranili kod trgovca. Ugledni trgovci investicijskim zlatom jasno će vam reći da zlato kupljeno kod njih možete u svakom trenutku ponuditi na otkup po najpovoljnijoj cijeni. Nepoštena je praksa ona kod koje trgovac na tržište nudi zlato, a onda ga kasnije ne želi od klijenta otkupiti.

6. Fizička isporuka

Na globalnom tržištu zlata postoji tzv. kriza papirnatog zlata. Poznato je da na svaki gram fizički dostupnog zlata na tržištu cirkulira između 10 i 100 grama zlata koje ne postoji, nego se njime samo trguje u formi papira. Zbog toga, ako želite biti sigurni da doista posjedujete zlato koje ste kupili, zahtijevajte od trgovca da vam ga isporuči u fizičkom obliku, te ga potom pohranjujte u vlastitom aranžmanu. Ako vam trgovac prije svega nudi zlato u papirnatom obliku, dakle, bez mogućnosti da ga fizički dotaknete i utvrdite da doista postoji, možete ozbiljno sumnjati u njegovu pouzdanost.

7. Raspoloživost

Ugledni trgovci investicijskim zlatom nastoje sve svoje klijente uslužiti u najkraćem mogućem roku. To znači da oni u pravilu imaju veće količine zlata raspoložive za trenutnu isporuku, ili pak za isporuku u kratkom roku (jedan do tri dana). Trgovci koji od vas zahtijevaju da čekate danima ili čak tjednima kako bi vam isporučili zlato koje ste kupili ne mogu se smatrati ozbiljnim igračima na tržištu investicijskog zlata.

7 pokazatelja da zlato kupujete od pouzdanog trgovca, a ne od prevaranta Reviewed by on . Investicijsko zlato u Hrvatskoj nudi se na prilično uređenom i pravno dobro normiranom tržištu. Zbog toga kupci koji nabavljaju investicijske zlatne poluge i zl Investicijsko zlato u Hrvatskoj nudi se na prilično uređenom i pravno dobro normiranom tržištu. Zbog toga kupci koji nabavljaju investicijske zlatne poluge i zl Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori