Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Cijena paladija doseže nove vrhunce

Cijena paladija doseže nove vrhunce

28.01.2020. / 12:48 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Paladij je u ponedjeljak ostvario određenu dobit, a cijene se smiruju nakon što su prošlog tjedna dosegle novu rekordnu razinu.

Međutim, jedna međunarodna banka smatra da taj plemeniti metal još uvijek ima mnogo mjesta za napredak u 2020. godini. Naime smanjenje zagađenja zraka i dalje ostaje značajna tema. U svom izvješću u ponedjeljak, analitičari banke Bank of America Securities rekli su da očekuju kako će cijene paladija dosegnuti razinu od 3.500 dolara za uncu prije nego što se ovaj kontinuirani rast završi.

Sve veća potražnja

Predviđanje banke predstavlja gotovo 61 posto više dobiti od trenutnih cijena. Cijene futures ugovora za paladij posljednje su se trgovali za 2.176,10 dolara po unci. To je pad od više od 6 posto na dan. Unatoč nedavnom padu, analitičari Bank of America primijetili su da su cijene paladija porasle za više od 1.500 posto od 2009. godine.

Analitičari kažu kako se u 2020. godini nastavlja bikovski trend paladija jer se neelastična potražnja zadovoljava neelastičnom ponudom.

“Ovo upućuje na to da će se rast cijena eksponencijalno nastaviti sve do točke gdje dolazi do neke zamjene. Primjerice ako više sekundarnih metala dođe na tržište ili se oslobodi više zaliha. Ali ništa od toga ne predstavlja prijetnju“, kažu analitičari. “Na kraju, nešto mora popustiti. Zaštita okoliša dolazi po cijenu više cijene metala“, kazali su analitičari.

Ključan metal u autoindustriji

Paladij je ključan metal koji se koristi u katalitičkim pretvaračima, koji pomažu u smanjenju štetnih emisija iz motora na benzinski pogon. Analitičar je objasnio da proizvođači automobila nastavljaju dodavati više paladija u svoje katalitičke pretvarače kako bi zadovoljili sve pooštrene standarde o emisiji štetnih plinova.

“Procjenjuje se da prosječni benzinski katalizator sadrži metale platinske skupine vrijedne 420 dolara, u usporedbi s 27 dolara po jedinici koji zadovoljava eura 2 normu“, kažu analitičari.

Iako se očekuje da potražnja ostane jaka, Bank of America i dalje vidi pad ponude kao drugu stranu bikovske medalje. Analitičari su rekli da zaliha rudnika opada od 2004. godine.

Paladij ili platina?

Premda neki stručnjaci za plemenite metale smatraju da će veće cijene paladija dovesti do zamjene s jeftinijom platinom, analitičari Bank of America ne vide mnogo dokaza o zamjeni.

Nakon toga analitičari su koristili podatke o uvozu iz Sjeverne Makedonije kao barometar dok tvrtka Johnson Matthey upravlja najnovijom tvornicom za proizvodnju katalizatora.

“Promatrajući trgovinske podatke, vidljivo je da su isporuke paladija u zemlju porasle u odnosu na platinu. To sugerira da još nije došlo do značajne zamjene“, kažu analitičari.

Slaba mogućnost recikliranja

Banka također ne smatra da bi recikliranje riješilo ogroman deficit u isporuci plemenitih metala.

“Postoje ograničenja u pogledu toga koliko se recikliranog paladija može vratiti na tržište“, kažu analitičari. “Zapravo, čak i ako stvarna sekundarna opskrba paladijem uporno zaostaje za potencijalom, ne vjerujemo da je na raspolaganju velika zaliha iskorištenih katalizatora koja bi se sada mogla prerađivati“, kažu.

Izvor: www.kitco.com

Cijena paladija doseže nove vrhunce Reviewed by on . Paladij je u ponedjeljak ostvario određenu dobit, a cijene se smiruju nakon što su prošlog tjedna dosegle novu rekordnu razinu. Međutim, jedna međunarodna banka Paladij je u ponedjeljak ostvario određenu dobit, a cijene se smiruju nakon što su prošlog tjedna dosegle novu rekordnu razinu. Međutim, jedna međunarodna banka Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori