Četvrtak , 12.12.2019.

Početna » Novosti » Cijena paladija skočila je u nebo

Cijena paladija skočila je u nebo

07.12.2018. / 11:43 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Paladij je, uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala s raširenom primjenom u gospodarstvu, a trenutno je najtraženiji u autoindustriji. Proteklog mjeseca cijena paladija značajno je porasla, pa je po prvi put u 16 godina njegova cijena viša od cijene zlata. Tako jedna unca dostiže cijenu od 1. 252, dok je cijena zlata 1.251 dolar za uncu. Budući da je opskrba paladijem vrlo ograničena, očekuje se da će njegova cijena skočiti u nebo.

Rast potražnje

Moguć ja čak i kroničan nedostatak fizičkog paladija, a prema dostupnim podacima, tijekom prošle godine iz rudnika u svijetu izvađeno je svega 208 tona paladija. Čak 80 posto zaliha paladija dolazi od dva dobavljača, Rusije i Južne Afrike, dok se ostatak značajnijih zaliha ovog plemenitog metala nalazi u Kanadi, SAD-u i Zimbabveu. Rast potražnje za paladijem povezuje se i s pojačanom primjenom tog metala u uređajima za kontrolu ispušnih plinova u automobilima. Paladijski katalizatori koriste se kod automobila s benzinskim motorom, koji su trenutno traženiji od automobila s dizelskim motorom, što je također pridonijelo rastu potražnje za paladijem.

Ovo je općenito bila jako dobra godina za paladij, koji se uspješno izborio s istim izazovima pred kojima su se našli i drugi plemeniti metali. Osim paladija, metal koji doživljava svoj procvat je platina. Oba plemenita metala koriste se u proizvodnji katalizatora, pa kada jedan postane znatno skuplji od drugog, proizvođači počinju koristiti jeftiniji materijal. Tako se sada očekuje rast potražnje za platinom koja je trenutačno povoljniji izbor od paladija.

Osim u autoindustriji, paladij se koristi u proizvodnji nakita, elektronici, industriji građevinskih materijala te u medicini za proizvodnju zubnih plombi i opreme za kirurgiju.

Izvor: www.moneymetals.com

Cijena paladija skočila je u nebo Reviewed by on . Paladij je, uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala s raširenom primjenom u gospodarstvu, a trenutno je najtraženiji u autoindustriji. Proteklog Paladij je, uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala s raširenom primjenom u gospodarstvu, a trenutno je najtraženiji u autoindustriji. Proteklog Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori