Nedjelja , 14.07.2024.

Početna » Novosti » Cijena unce zlata uskoro bi mogla dosegnuti 2.000 dolara

Cijena unce zlata uskoro bi mogla dosegnuti 2.000 dolara

28.02.2020. / 10:15 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Korporacija Bank of America, američka multinacionalna investicijska banka, čvrsto se drži uvjerenja da će cijene zlata do kraja godine iznositi maksimalno 1.700 dolara za uncu. Međutim, sve ide u korist žutog metala.

U izvješću objavljenom u četvrtak Michael Widmer, analitičar Bank of America izjavio je da će potražnja za sigurnim utočištem i pad prinosa obveznica i dalje podržavati cijene. Dodao je da ako se koronavirus pretvori u globalnu pandemiju, tada bi cijene zlata mogle dosegnuti čak 2.000 dolara za uncu.

Sve ide u korist zlatu

Komentari dolaze nakon što cijene zlata nisu bile u stanju održati kritičnu početnu podršku od 1.650 dolara za uncu. Cijene futures ugovora za zlato za travanj iznosile su 1.641,40 dolara za uncu, relativno nepromijenjeno na dan.

Međutim, Widmer je također rekao da bi se virus, koji se naglo širi, mogao pretvoriti u značajan napredak kada je riječ o zlatu. Posebice nakon što nove infekcije dostignu vrhunac.

“Treba imati na umu da naše pozitivne prognoze za žuti metal nisu nužno zasnovane na virusu iz Wuhana“, rekao je. “Doista, vjerujemo da žuti metal podržava nekoliko strukturnih, odnosno dugoročnih aktivnosti“, dodao je.

Neizvjesnost globalne ekonomske politike

Umjesto da se fokusiraju na koronavirus, Widmer je rekao da više pažnje posvećuju globalnom rastu. Napomenuo je kako je pokret “deglobalizacije“ značajan faktor koji će utjecati na globalni rast.

Dodao je da tekući trgovinski rat između SAD-a i Kine i dalje otežava gospodarskoj aktivnosti.

“Aktualni trgovinski sukob između Sjedinjenih Država i Kine gurnuo je neizvjesnost globalne ekonomske politike na razine koje nismo vidjeli u više od 30 godina“, rekao je.

Globalna ekonomska neizvjesnost i dalje će podržavati prilagodljivu monetarnu politiku središnjih banaka. U svojim nedavnim prognozama, ekonomisti Bank of America kazali su kako smatraju da će prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice do kraja godine dosegnuti razinu od oko 1,80 posto.

Međutim, dodali su da “američke kamatne stope idu naglo prema dolje“.

Dedolarizacija među središnjim bankama

Widmer je rekao da će nedavni pad prinosa obveznica, pri čemu će 10-godišnja referentna vrijednost pasti na novi povijesni minimum od 1,29 posto, i dalje podržavati cijene zlata.

Drugi čimbenik za koji je Widmer rekao da će biti povoljan za zlato je nastavak dedolarizacije među središnjim bankama na tržištima u nastajanju.

“Kad se sve to spoji, žuti metal bi trebao i dalje imati snažnu podršku“, rekao je.

S druge strane, Widmer je rekao da bi porast inflacije mogao biti značajan udar na žuti metal.

“Najveći rizik za našu dugoročnu bikovsku prognozu predstavlja runda fiskalnih poticaja. Oni u konačnici mogu dovesti do reflacije koju središnji bankari nisu bili u stanju stvoriti u mnogim regijama. Ponajviše u Europi“, zaključio je.

Izvor: www.kitco.com

Cijena unce zlata uskoro bi mogla dosegnuti 2.000 dolara Reviewed by on . Korporacija Bank of America, američka multinacionalna investicijska banka, čvrsto se drži uvjerenja da će cijene zlata do kraja godine iznositi maksimalno 1.700 Korporacija Bank of America, američka multinacionalna investicijska banka, čvrsto se drži uvjerenja da će cijene zlata do kraja godine iznositi maksimalno 1.700 Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori