Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Novosti » Cijena zlata bliži se granici od 1.600 dolara za uncu

Cijena zlata bliži se granici od 1.600 dolara za uncu

27.08.2019. / 11:17 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Kada je riječ o zlatu, analitičari švicarske banke UBS zauzeli su dugu poziciju, koja odražava vjerovanje da će cijena imovine kroz određeno vremensko razdoblje porasti i da neće padati.

Naime, oni predviđaju da će žuti metal doseći cijenu od 1.600 dolara za manje od šest mjeseci, a zatim porasti na 1.650 dolara za manje od godinu dana. Na to gledaju kao na novu fazu bikovog tržišta.

Novi rast u samo nekoliko mjeseci

“Trgovinski rat između SAD i Kine potaknuo je pozitivna predviđanja za budućnost zlata“, rekli su u izvješću u ponedjeljak analitičari UBS-a iz jedinice za upravljanje bogatstvom, Giovanni Staunovo i Wayne Gordon.

Duga pozicija tvrtke prvotno je pokrenuta u svibnju, a analitičari je drže tijekom cijele godine.

“Trgovinski rat između SAD-a i Kine eskalirao je na novu razinu“, napisali su Staunovo i Gordon. “Zlato je pokazalo svoje kvalitete sigurnog utočišta i predviđamo mu daljnji rast“, dodali su.

Nove napetosti između Kine i SAD-a

Zlato se ove godine dokazuje kao sigurno utočište s obzirom na to da dvije najveće ekonomske sile nastavljaju rat, uz značajnu eskalaciju u petak, nakon čega su uslijedile strože primjedbe predsjednika Donalda Trumpa tijekom vikenda.

Napetosti su eskalirale nakon što je Kina najavila povratničke tarife protiv američke robe vrijedne 75 milijardi dolara, a američki predsjednik Donald Trump odgovorio je dodatnom carinom na oko 550 milijardi dolara ciljane kineske robe.

Godišnja prognoza cijena

Federalne rezerve su prošlog mjeseca snizile kamatne stope kako su se povećali rizici, a neki američki tvorci politika pojačali su svoja upozorenja o izgledima posljednjih dana.

Terminske cijene zlata na Comexu povećale su se za čak 1,8 posto na 1.565 dolara za uncu, što je najviše od 2013. godine. Nakon svojih revizija, UBS predviđa tromjesečni raspon rasta cijena od 1.450 do 1.600 dolara, plus šestomjesečnu prognozu da će cijena zlata doseći 1.600 dolara po unci, dok će u godinu dana ona iznositi 1.650 dolara. Prije toga, polugodišnji i dvanaestomjesečni izgledi bili su postavljeni na 1.500 dolara po unci.

Što može ugroziti predviđanja?

Cijene zlata dosegnule su novi šestogodišnji maksimum, a terminske cijene zlata za prosinačke isporuke porasle su na 1.565 dolara za uncu.

U ponedjeljak su se dionice pomalo oporavile jer je Kina pozvala na smirenje odnosa i nagovijestila da se želi vratiti za pregovarački stol.

“Oni žele primirje, i to je sjajna stvar, iskreno. A jedan od razloga zašto je predsjednik Xi sjajan vođa i jedan od razloga zašto je Kina velika zemlja, je taj što razumiju kako život funkcionira“, rekao je američki predsjednik Trump u ponedjeljak.

Analitičari dodaju da najveći rizik bikovskim prognozama UBS-a predstavlja brzo smirivanje napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

“Glavni rizik našim predviđanjima predstavlja neočekivani korak Trumpa ili ustupci i deeskalacija Kine, što otvara put trgovinskom sporazumu uoči američkih predsjedničkih izbora 2020. godine“, rekli su analitičari iz švicarske banke UBS.

Izvor: https://www.kitco.com

Cijena zlata bliži se granici od 1.600 dolara za uncu Reviewed by on . Kada je riječ o zlatu, analitičari švicarske banke UBS zauzeli su dugu poziciju, koja odražava vjerovanje da će cijena imovine kroz određeno vremensko razdoblje Kada je riječ o zlatu, analitičari švicarske banke UBS zauzeli su dugu poziciju, koja odražava vjerovanje da će cijena imovine kroz određeno vremensko razdoblje Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori