Petak , 25.09.2020.

Početna » Novosti » Cijena zlata bliži se iznosu od 3.000 dolara?

Cijena zlata bliži se iznosu od 3.000 dolara?

25.08.2020. / 10:05 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Put zlata prema gore može se ubrzati, prema podacima tvrtke Bloombergovoj Intelligence, koja predviđa znatne dobitke za zlato nakon što američki dolar i dionice uđu na medvjeđa tržišta.

Rast putanje cijene zlata

“Prema našem mišljenju, vjerojatnost je da će se povećati putanja cijena zlata prema gore, vođena sve povoljnijim makroekonomskim osnovama. Također prelazit će preko produženog razdoblja prezira prema metalu u razdoblju 2013.-18.”, rekao je Mike McGlone, viši strateg za robu Bloomberg Intelligencea u ažuriranju za kolovoz. “Kada tržišta dolara i vrijednosnih papira uđu na medvjeđe područje, zlato će osjetiti određeni vjetar u leđa”.

Rekordne visine i financijska kriza

Nakon što je cijena probila najviši iznos od 1.920 dolara za uncu i dostigla nove rekordne visine ovog ljeta, bikovsko razdoblje zlata nije otišlo predaleko.

“Zlato je po našem mišljenju u prvim danima obnavljanja tržišta bikova, koje je započelo prije otprilike 20 godina”, napisao je McGlone. “Financijska kriza i stvaranje kvantitativnog ublažavanja središnje banke (QE) ubrzali su tada uzlaznu putanju žutog metala, a vidimo paralele koje će ovaj put vjerojatno trajati duže”.

Novi vrhunci

Postoji dobra šansa da zlato dosegne i 3.000 dolara za uncu tijekom ove vožnje, prema predviđanjima Bloomberg Intelligencea.

“Naše projekcije prikazuju približavanje spot cijena zlata prema 3.000 dolara za uncu u odnosu na oko 1.770 dolara 26. lipnja, ako jednostavno slijedimo putanju bilance stanja središnje banke G4 kao postotak BDP-a. Središnje banke u suštini tiskajući novac za poticanje inflacije stvaraju čvrst temelj za referentnu pohranu vrijednosti “, rekao je McGlone.

Cijena zlata je dosegla oko 700 dolara u 2008. godini, a oko 1.900 dolara u 2011. godini. Akcija brzine 2,7 puta slična ovogodišnjem najnižem zatvaranju blizu 1.470 dolara približila bi se iznosu od 4.000 dolara do 2023.”

Mali izgledi za neuspjeh

Znak neuspjeha bio bi pad ispod razine od 1.600 dolara za uncu, napomenuo je McGlone.

U vrijeme pisanja, futures ugovori za zlato za prosinac na njujorškoj burzi Comex trgovali su se po 1.935 dolara za uncu, što je pad od 0,62 posto na dan.

Izgledi za drugu polovicu godine su zlato ‘protiv’ svega ostalog, tvrdi McGlone.

“Malo je toga što sugerira da će zlato izgubiti svoje prvo mjesto na nadzornoj ploči s učinkom na području metala. Zlato ima različitu snagu od svega ostaloga. Ono dobiva u odnosu na gotovo svu imovinu, a većina valuta u vrijednosti pada u odnosu na metal. To ima smisla u okruženju neusporedivog kvantitativnog olakšavanja središnje banke”, izjavio je.

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata bliži se iznosu od 3.000 dolara? Reviewed by on . Put zlata prema gore može se ubrzati, prema podacima tvrtke Bloombergovoj Intelligence, koja predviđa znatne dobitke za zlato nakon što američki dolar i dionice Put zlata prema gore može se ubrzati, prema podacima tvrtke Bloombergovoj Intelligence, koja predviđa znatne dobitke za zlato nakon što američki dolar i dionice Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori