Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Cijena zlata će iduće godine dosegnuti cijenu od 2.300 dolara po unci

Cijena zlata će iduće godine dosegnuti cijenu od 2.300 dolara po unci

19.11.2020. / 10:23 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Očekuje se da će cijene zlata izbiti iz trenutnog uskog raspona trgovanja i vinuti se u zrak do 2021. godine dok recesija zbog koronavirusa ustupa mjesto većoj inflaciji, kažu analitičari iz Goldman Sachsa.

Cjepivo protiv COVIDA-19 sve je bliže

Žuti metal se proteklih nekoliko tjedana kretao oko 1.900 američkih dolara po unci nakon svog ljetnog porasta kako bi zabilježio najvišu razinu. Iako je neizvjesnost oko izbora u SAD-u potaknula kratki rast, pozitivne vijesti o ispitivanjima cjepiva protiv COVIDA-19 gurnule su investitore iz sigurnih utočišta u rizičniju imovinu.

Spot cijena zlata je pala za 0,3 posto na 1.873,08 dolara po unci u srijedu. Futures ugovori za zlato u New Yorku pali su za 0,6 posto na 1.872,60 dolara po unci.

Novi skok cijena zlata u 2021. godini

U bliskoj budućnosti, zlato nema jasan katalizator za podizanje ili povlačenje cijena, kažu analitičari Mikhail Sprogis i Jeffrey Currie. Ipak, dragocjeni metal spreman je da izbije 2021. godine jer će briga o inflaciji biti u središtu pozornosti, dodaju.

Goldman je odredio ciljnu cijenu od 2.300 američkih dolara po unci za zlato, što je 22-postotni rast od trenutne razine u sljedećih 12 mjeseci i još jedan vrhunac svih vremena.

Dugoročna inflacija

Cijene zlata obično padaju kad se kamatne stope penju. Ali recesija 2008. pokazala je da se tržište više fokusira na kratkoročne stope. Čak i dok su se dugoročne stope povećavale, zlato je raslo u svjetlu financijske krize jer je zabrinutost zbog inflacije potaknute politikom podigla potražnju, prema Goldmanu.

Metal će slijediti isti put sljedeće godine, kažu analitičari Goldmana. Federalne rezerve najavile su da će omogućiti privremeni prekoračenje ciljane inflacije od 2 posto nakon duljeg napada slabog rasta cijena. Goldmanov ekonomski tim vidi kako inflacija raste na 3 posto prije nego što će oslabiti do kraja godine.

“To bi moglo dovesti do zabrinutosti sudionika na tržištu zbog dugoročne stope inflacije i većih priljeva do zlata kako bi se zaštitilo”, kažu analitičari banke.

Očekivanja za slabiji dolar također podržavaju prekid veze između cijena zlata i dugoročnih stopa, dodaju.

Analitičari HSBC-a ponovili su isti osjećaj. Ustvrdili su da su dugoročni izgledi za zlato i dalje pozitivni, unatoč daljnjem pritisku prema dolje u neposrednom roku zbog otkrivanja cjepiva.

“Šira ekonomska klima (poput visokog duga, vjerojatnih zadanih vrijednosti i pada osjetljivih cijena imovine) i dalje je pogodna za zlato. Sada je rizik pogoršava li se pandemija i koliko brzo cjepivo može biti dostupno. Pod pretpostavkom da pruža zaštitu od COVIDA-19 ”, kažu analitičari HSBC-a.

“Fiskalni i monetarni odgovor na pandemiju na globalnoj razini ostat će vrlo prilagodljiv. Demokratska uprava s razmjernom vjerojatnošću da će doći do većih paketa fiskalnih poticaja vjerojatno će biti oslonac zlatu. Sve ovo trebalo bi i dalje pružati zlatu razlog da srednjoročno i dugoročno ide prema gore.”

Izvor: www.mining.com

Cijena zlata će iduće godine dosegnuti cijenu od 2.300 dolara po unci Reviewed by on . Očekuje se da će cijene zlata izbiti iz trenutnog uskog raspona trgovanja i vinuti se u zrak do 2021. godine dok recesija zbog koronavirusa ustupa mjesto većoj Očekuje se da će cijene zlata izbiti iz trenutnog uskog raspona trgovanja i vinuti se u zrak do 2021. godine dok recesija zbog koronavirusa ustupa mjesto većoj Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori