Srijeda , 29.01.2020.

Početna » Novosti » Cijena zlata dosegnula novi rekord

Cijena zlata dosegnula novi rekord

13.09.2019. / 17:34 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

U petak je Europska središnja banka najavila paket poticajnih sredstava. Sniženje kamatnih stopa, tiskanje novca, kvantitativno olakšanje, sve što bi čovjek mogao poželjeti.

Središnja banka pokušava spasiti stvar

Europski gospodarski rast se zaustavio. Njemačka je ekonomija u posljednjem tromjesečju oslabila, jer njen proizvodni sektor ovisan o izvozu propada u recesiji zbog trgovinskih sporova i nesigurnosti povezanih s britanskim planiranim napuštanjem Europske unije, što je smanjilo potražnju, pokazuje službena statistika.

Europska središnja banka zato daje sve od sebe da se ovaj problem riješi. Njihov paket poticaja nalik je novčanom defibrilatoru koji pokušava vratiti u život europska gospodarstva.

Kamate su sve niže

Kad malo razmislite, prilično je nevjerojatno – kamatne stope u Europi su već negativne. Godinama su se smanjivale kamatne stope, ali bez uspjeha.

Još u srpnju 2008. godine, glavna kamatna stopa Europske središnje banke iznosila je 3,25 posto.

Do kraja 2008. godine bilo je jasno da globalna ekonomija usporava, a središnja banka je smanjila kamatne stope na samo jedan posto. Ali nastavili su dalje.

Do 2013. godine, Europska središnja banka je svoju primarnu kamatnu stopu svela na nulu. U 2014. godini su pak poduzeli neviđen korak sniženja stopa još više – do minus 0,10 posto.

Europske kamatne stope su sada negativne već pet godina. Ipak, europska gospodarstva su još uvijek u problemu. Ovi rezultati potpuno prkose prevladavajućoj ekonomskoj mudrosti.

Nema pozitivnih pomaka

Prema logici koju koriste gotovo svi središnji bankari, smanjenje kamatnih stopa trebalo bi potaknuti gospodarski rast. Ako su kamate niže, ljudima je lakše i jeftinije posuditi novac. Ako je jeftinije posuditi novac, ljudi kupuju više stvari… što stvara veći ekonomski rast. Ali to se ne događa.

Smanjivali su stope, čak i ispod nule, do točke da zapravo možete platiti potrošnju novca u Europi. Ipak ta gospodarstva i dalje stagniraju.

Dakle, rješenje središnje banke? Ako ono što radite ne radi, napravite opet isto.

Cijene plemenitih metala stalno rastu

Stoga nije čudno da su jutros porasle europske cijene zlata i srebra. Zlato se sada u Europi prodaje za gotovo 1.400 eura. To je zato što su plemeniti metali sigurno utočište da vaša ušteđevina ne postane talac neizabranih centralnih bankara. Oni mogu smanjiti kamatne stope na negativne razine i iz zraka stvoriti neograničene količine papirne valute.

I nije to samo u Europi.

U Sjedinjenim Američkim Državama, središnja banka već je nagovijestila da će početi spuštati kamatne stope. Osim toga, suočavaju se s pritiskom glavnog nadzornika da učine kamate negativnim, baš kao u Europi.

To je veliki razlog zašto se cijene plemenitih metala tako brzo penju. Samo u protekla dva mjeseca cijena srebra porasla je 22 posto. Zato je pravo vrijeme da kupujete zlato i srebro.

Potražnja za zlatom se ne smanjuje

Očekuje se još puno monetarnog ludila koje dolazi iz Sjedinjenih Država i Europe. Zato cijene zlata i srebra vjerojatno još uvijek imaju puno prostora za porast. (Srebro bi se moglo utrostručiti u cijeni, a još uvijek ne bi nadmašilo svoje prethodne rekordne vrijednosti.)

Jedan od velikih pokretača potražnje za zlatom zapravo dolazi od stranih središnjih banaka i vlada. Oni vide što se događa s američkim dolarom i eurom i žele diverzificirati svoju pričuvnu imovinu daleko od negativnih kamatnih stopa.

Zemlje gomilaju zlato

Rusija je u posljednje vrijeme u pohodu na kupovinu zlata. Prikupili su više od 18 metričkih tona žutog metala samo u mjesecu lipnju, a gotovo 100 metričkih tona od početka 2019. godine.

Kina je također dodala 100 metričkih tona zlata u svoje rezerve od početka 2019. godine. Čak je i središnja banka Poljske ove godine stekla 100 metričkih tona zlata, čime je gotovo udvostručila svoje udjele u zlatu od prošle godine.

Ovo je snažan trend koji bi mogao nastaviti slati cijene u nebesa. Dakle, još uvijek je razumno vrijeme za kupnju fizičkog zlata i srebra.

Zaštitite svoju imovinu

Proučite kako osigurati svoj napredak bez obzira na to što se sljedeće dogodi u svijetu. Ako živite, radite, bankarite, investirate, imate posao i držite svu imovinu u samo jednoj zemlji, sva svoja jaja odlažete u jednu košaricu. Nadate se da će u toj jednoj zemlji zauvijek biti sve u redu.

Sve što bi bilo potrebno je da ekonomija oslabi, da se pogodi prirodna katastrofa ili da se politički sustav krene po zlu i izgubite sve – novac, imovinu, a možda čak i svoju slobodu.

Izvor: www.silverdoctors.com

Cijena zlata dosegnula novi rekord Reviewed by on . U petak je Europska središnja banka najavila paket poticajnih sredstava. Sniženje kamatnih stopa, tiskanje novca, kvantitativno olakšanje, sve što bi čovjek mog U petak je Europska središnja banka najavila paket poticajnih sredstava. Sniženje kamatnih stopa, tiskanje novca, kvantitativno olakšanje, sve što bi čovjek mog Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori