Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Cijena zlata dosegnut će 1.600 dolara zbog geopolitičkih previranja

Cijena zlata dosegnut će 1.600 dolara zbog geopolitičkih previranja

25.09.2019. / 12:43 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Analitičari vjeruju kako će zlato uskoro doseći cijenu od 1.600 dolara za uncu. To je zbog neriješenih trgovinskih razgovora između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, slabog globalnog rasta i slabih očekivanja Federalnih rezervi.

Novi porast cijena

Cijene zlata ostvarile su još jedan solidan napredak u utorak, popevši se iznad 1.540 dolara za uncu nakon što su izbrisale sve dnevne gubitke iz prethodne sesije. Cijena futures ugovora za zlato za prosinac zadnji put je iznosila 1.535,40 dolara po unci, što je 0,25 posto više.

Trgovci su bili zauzeti probavljanjem žestokog govora Donalda Trumpa na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, gdje je rekao da “budućnost ne pripada globalistima, budućnost pripada patriotima“.

Zlato je imalo koristi od Trumpovih komentara u vezi s Kinom i Iranom, pri čemu su cijene počele rasti tijekom govora.

Sve veći interes za zlatom

“Oštar stav predsjednika Trumpa prema Kini i Iranu potaknuo je rasprodaju američkih dionica, dolarskog indeksa i sirove nafte. To je zauzvrat potaknulo interes za kupnju zlata u potrazi za sigurnim utočištem“, rekao je Kitcov stariji tehnički analitičar.

Očekuje se da će zlato uskoro doseći cijenu od 1.600 dolara za uncu, prema TD Securities i Scotiabank.

Nakon kratkotrajne stanke, zlato će biti spremno ponovo rasti, zbog čega je žuti metal “još uvijek odličan ulog“, napisao je u ponedjeljak šef globalne strategije za TD Securities Bart Melek.

Novo smanjenje kamatne stope

“Dok mislimo da tržište zlata usporava, zlato bi trebalo nastaviti rasti do cijene od 1.600 dolara. Slabosti u Europi i Kini vjerojatno će natjerati predsjedatelja Feda Powella da dostavi značajno ublažavanje politike“, rekao je Melek.

Tržišta trenutno procjenjuju da postoji 64,1 posto šanse za još jedno Fedovo smanjenje kamatne stope od 25 baznih bodova u listopadu, prema CME FedWatch Tool, što je bikovski scenarij za zlato.

Ubrizgavanje likvidnosti Feda ovog rujna potiče očekivanja za daljnje kvantitativno ublažavanje od strane američke središnje banke, dodao je Melek.

“Kratkoročni sustav pozajmljivanja prošlog je tjedna bio pod pritiskom, a Federalne rezerve su prvi put u desetljeću bile prisiljene intervenirati s injekcijama likvidnosti. Fed je na tržište ubacio nešto više od 340 milijardi dolara likvidnosti i obećao još više. To bi također trebalo pomoći u održavanju ponude za zlato. Fed je u petak objavio da će nastaviti nuditi 75 milijardi dolara u dnevnim repo transakcijama do 10. listopada. Također, nudit će i dvotjedne repo ponude“, rekao je.

Povećane geopolitičke napetosti

“Neki promatrači tržišta vide ovo kao znak nestabilnosti i signal da će američka središnja banka trebati nastaviti s pružanjem likvidnosti.“

Povećane geopolitičke napetosti nastavit će podržavati zlato ove jeseni, rekli su iz banke Scotiabank u svom najnovijem ažuriranju plemenitih metala.

“Zasićenost zlatom sigurno kratkoročno predstavlja određeni rizik, ali obnovljen je strukturalni pokretač (geopolitička eskalacija) koji zlato vraća cilju od 1.600 dolara“, napisao je trgovački strateg Scotiabanke, Nicky Shiels.

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata dosegnut će 1.600 dolara zbog geopolitičkih previranja Reviewed by on . Analitičari vjeruju kako će zlato uskoro doseći cijenu od 1.600 dolara za uncu. To je zbog neriješenih trgovinskih razgovora između Sjedinjenih Američkih Država Analitičari vjeruju kako će zlato uskoro doseći cijenu od 1.600 dolara za uncu. To je zbog neriješenih trgovinskih razgovora između Sjedinjenih Američkih Država Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori