Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Cijena zlata nešto niža, a koronavirus se širi

Cijena zlata nešto niža, a koronavirus se širi

03.03.2020. / 12:52 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Iako se virusi ubrajaju u najjednostavnije oblike života, oni imaju snažan utjecaj na njegove napredne oblike. A epidemija koronavirusa je, nažalost, “živa i zdrava“. Koje su posljedice za tržište zlata?

Koronavirus zahvatio Europu

Epidemija koronavirusa, nažalost, nije u opadanju. Zapravo, brzo se širi svijetom. Broj potvrđenih slučajeva u svijetu dosegao je više od 90.000, dok je broj smrtnih slučajeva premašio 3.000 ljudi.

Tri važna događaja dogodila su se tijekom vikenda i od posljednjeg izvještaja o situaciji na tržištu zlata. Prvo, Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je u nedjelju da se “broj potvrđenih slučajeva u provinciji Hubei, epicentru epidemije korona virusa, povećao dva uzastopna dana nakon razdoblja pada“. To znači da epidemija u Kini možda još nije došla do vrhunca. Pogotovo jer metode brojanja zaraženih u Kini (isključujući asimptomatske slučajeve koronavirusa) mogu podcjenjivati opseg epidemije, tvrdi portal Caixin Global.

Porast broja zaraženih u Europi

Drugo, novi slučajevi infekcije koronavirusom naglo su porasli u Europi u nedjelju. Situacija je posebno teška u Italiji, gdje su potvrđeni slučajevi skočili 40 posto u 24 sata na 1.576 (odnosno na 1.835, 3.ožujka), što je dodatno opteretilo zdravstveni sustav zemlje.

Međutim, broj zaraza skočio je i u Francuskoj (na 178 slučajeva), Njemačkoj (157 slučajeva), Španjolskoj (114 slučaja) i Velikoj Britaniji (40 slučajeva). Kako će cijeli kontinent uskoro biti zaražen, ekonomski učinci postat će veći.

Francuska vlada već je priznala da će učinak koronavirusa biti veći od prijašnjih procjena i obećala je pružiti potrebnu podršku tvrtkama. Sa sporijim ekonomskim rastom diljem Francuske i cijelog kontinenta koji je već krhak, pogodite što će učiniti Christine Lagarde? Požurit će s pomoći i Europska središnja banka će ostati prilagodljiva ili čak još više olakšati svoju monetarnu politiku.

Izvanredno stanje u Americi

Treće, odlučnije širenje koronavirusa po Sjedinjenim Državama pitanje je vremena. Broj slučajeva porastao je na više od 100, dok je šest osoba već umrlo. Guverner Washingtona, gdje su se dogodile ove smrti, već je proglasio izvanredno stanje.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence priznao je da bismo “mogli čuti još tužnih vijesti“. Takav razvoj događaja dovest će do pojačanog straha među Amerikancima. To će vrlo vjerojatno povećati potražnju za zlatom.

Posljedice za zlato

Što to sve znači za žuti metal? Pa, s temeljnog stajališta, rastući strahovi da će šireći koronavirus opteretiti globalni rast, središnje banke, slabiji američki dolar i volatilnost dionica trebali bi podržati cijene zlata.

Naravno, potpuno smo svjesni da je cijena zlata pala u petak ali to je bilo za očekivati nakon naglog skoka cijena. Rasprodaja bi, prema tome, mogla biti logičan korak za one koji žele zaraditi tijekom uzleta cijena.

Drugo je pitanje što je dolar ojačao u petak u odnosu na euro. Moguće zato što su se ulagači usredotočili na mnogo težu epidemiološku situaciju u Europi. Međutim, epidemija bi trebala stići i u SAD, ali s određenim zakašnjenjem. Pa čak i ako su razmjeri epidemije manji nego u Europi, novi će koronavirus negativno utjecati na dobit američkih međunarodnih kompanija.

Ima li razloga za paniku?

Ne, na kraju krajeva, rizik od smrti od koronavirusa kod prosječne osobe i dalje je nizak. Svake godine od sezonske gripe umre između 291.000 i 646.000 ljudi širom svijeta. Dakle, kad se strahovi povuku, moguće je da cijene zlata ponovno pasti.

Međutim, ispred vrhunca epidemije smo, pa ima više prostora da se zlato sjaji kao zaštitno sredstvo protiv virusa. Pogotovo ako Fed reagira i smanji kamatne stope poput cjepiva protiv nove ekonomske bolesti.

Izvor: www.silverdoctors.com

Cijena zlata nešto niža, a koronavirus se širi Reviewed by on . Iako se virusi ubrajaju u najjednostavnije oblike života, oni imaju snažan utjecaj na njegove napredne oblike. A epidemija koronavirusa je, nažalost, “živa i zd Iako se virusi ubrajaju u najjednostavnije oblike života, oni imaju snažan utjecaj na njegove napredne oblike. A epidemija koronavirusa je, nažalost, “živa i zd Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori