Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Cijena zlata stabilna unatoč strahu od odgode američko-kineskog trgovinskog sporazuma

Cijena zlata stabilna unatoč strahu od odgode američko-kineskog trgovinskog sporazuma

21.11.2019. / 17:49 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene zlata bile su stabilne u četvrtak. To je poduprto bojazni da bi prijedlog zakona o zaštiti ljudskih prava u Hong Kongu, koji je američki Senat jednoglasno u utorak usvojio, mogao povećati napetosti između Sjedinjenih Država i Kine te odgoditi privremeni trgovinski sporazum.

Spot cijena zlata malo se promijenila i dosegnula 1,471.02 dolara za uncu. Cijene futures ugovora za zlato pale su za 0,2 posto na 1.471,20 dolara.

Neizvjesnost u vezi s trgovinskim sporazumom

“Glavni pokretač zlata trenutno je neizvjesnost u vezi s trgovinskim sporazumom. Postoji mogućnost da posao možda ne bude dovršen ove godine. To je ključni faktor podrške“, rekao je analitičar Nacionalne banke Australije NAB, John Sharma.

Američki predsjednik Donald Trump nadao da će “prva faza“ dogovora s Kinom biti zaključena na marginama na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje. On se ovaj mjesec trebao održati u Čileu, ali je Santiago povukao svoje domaćinstvo.

Dugotrajni trgovinski spor pogurao je zlato

Završetak prve faze trgovinskog sporazuma mogao bi prijeći u sljedeću godinu, rekli su trgovinski stručnjaci i ljudi bliski Bijeloj kući.

Dugotrajni trgovinski spor pogurao je plemeniti metal, koji se smatra sigurnom imovinom u doba političke i ekonomske nesigurnosti. Za oko 14 posto više u ovoj godini.

Međutim, zlato je ostvarilo dobitak i od ranijeg zasjedanja, nakon što je potpredsjednik Kine Liu rekao da je “oprezno optimističan” u pogledu postizanja ugovora u prvoj fazi.

Spor između Kine i Hong Konga

Povećavajući napetosti, Zastupnički dom Sjedinjenih Država usvojio je dva prijedloga zakona kako bi podržao prosvjednike u Hong Kongu. Time je uputio upozorenje Kini o ljudskim pravima, s očekivanjem da će ih predsjednik Donald Trump upisati u zakon.

To je uslijedilo nakon što je Kina osudila miješanje Washingtona u poslove u Hong Kongu i pozvala službenika američke ambasade da zahtijeva da SAD prestane s miješanjem.

“Taj prijedlog zakona mogao bi predstavljati izazove trgovinskom sporazumu. Moglo bi doći do određenog napretka, jer će obje zemlje vidjeti da postoji neka korist od suradnje, ali kvaliteta i trajanje dogovora je neizvjesno“, rekao je Sharma.

Niže globalne dionice i nešto slabiji dolar podupiru zlato

Zapisnici sa sastanka o politikama američkih saveznih rezervi u listopadu, objavljeni u srijedu, pružili su mali uvid u to što bi moglo navesti kreatore politika da se predomisle u vezi s izgledima kamatnih stopa.

Fed je ove godine triput smanjio kamatne stope, pozivajući se na američko-kineski trgovinski rat i usporavanje globalnog rasta. Niže kamatne stope smanjuju oportunitetne troškove za posjedovanje zlatnih poluga.

Inače, srebro je podbacilo za 0,2 posto na 17,10 dolara po unci.

Izvor: www.reuters.com

Cijena zlata stabilna unatoč strahu od odgode američko-kineskog trgovinskog sporazuma Reviewed by on . Cijene zlata bile su stabilne u četvrtak. To je poduprto bojazni da bi prijedlog zakona o zaštiti ljudskih prava u Hong Kongu, koji je američki Senat jednoglasn Cijene zlata bile su stabilne u četvrtak. To je poduprto bojazni da bi prijedlog zakona o zaštiti ljudskih prava u Hong Kongu, koji je američki Senat jednoglasn Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori