Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Cijena zlata u eurima gotovo na rekordnoj razini

Cijena zlata u eurima gotovo na rekordnoj razini

17.07.2020. / 13:19 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene zlata u eurima bile su neznatno niže krajem tjedna. Ipak držale su se ne tako daleko ispod rekordnih najviših dostignuća u svibnju, jer je predsjednica Europske središnje banke (ESB) Christine Lagarde naglasila da “ostaje dovoljan monetarni poticaj“ nakon što stope ostanu nepromijenjene.

Djelomičan gospodarski oporavak

Spot cijena zlata je zadnji put iznosila 1.582,05 eura, što je pad za 0,23 posto na dan. Novi rekord dostignut je u svibnju i iznosio je nešto više od 1.630 eura.

Tijekom konferencije za novinare, koja je uslijedila nakon odluke ESB-a da stope ostanu stabilne uz održavanje izuzetno prilagodljive monetarne politike, Lagarde je istaknula da je, iako je gospodarski oporavak u svibnju i lipnju bio “značajan“, bio “neujednačen i djelomičan“.

“Dolazne informacije od našeg posljednjeg sastanka o monetarnoj politici početkom lipnja signaliziraju nastavak ekonomske aktivnosti eurozone. Ipak, razina aktivnosti je i dalje znatno ispod razine koja je prevladavala prije pandemije koronavirusa (COVID-19), a izgledi ostaju vrlo neizvjesni“, rekla je Legarde.

Prilagodljivo stajalište monetarne politike

S obzirom na neizvjesnost koja i dalje dominira gospodarskim oporavkom, “dovoljni novčani poticaji i dalje su potrebni kako bi se podržao gospodarski oporavak i očuvala srednjoročna stabilnost cijena“, dodala je Lagarde. Potvrdila je i ESB-ovo “vrlo prilagodljivo stajalište monetarne politike“.

Prije tiskovne konferencije Lagarde, ESB je rekla da će kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja i kamatne stope na granično kreditno sredstvo i instrument depozita ostati nepromijenjene na 0,00 posto 0,25 posto i -0,50 posto.

Hitni program kupnje zbog pandemije

ESB je tako zadržala svoje stajalište da će provoditi hitni program kupnje zbog pandemije do 2021. godine i nastavit će redoviti program mjesečne kupnje imovine onoliko dugo koliko je potrebno.

Lagarde je napomenula da će ESB u potpunosti iskoristiti program obveznica za pandemijski hitni program (PEPP) koji zabranjuje bilo kakva iznenađenja. To znači da ESB ostaje na putu da otkupi do 1,35 bilijuna eura duga do lipnja 2021. godine.

“Kupovina će se i dalje provoditi na fleksibilan način tijekom vremena, kroz klase imovine i među zemljama. To nam omogućava učinkovito uklanjanje rizika za nesmetan prijenos monetarne politike. Izvršit ćemo neto kupnju imovine u okviru PEPP-a barem do kraja lipnja 2021. godine. I, u svakom slučaju, dok Upravno vijeće ne procijeni da je faza krize s koronavirusom završena“, rekla je Lagarde.

Ubrzanje inflacije

Lagarde je dodala kako očekuje da će se inflacija početi ubrzavati početkom 2021. godine.

“Na temelju trenutnih i cijena futures ugovora za naftu i uzimajući u obzir privremeno sniženje njemačke stope PDV-a, glavna inflacija vjerojatno će se ponovo smanjiti u narednim mjesecima prije nego što se ubrza početkom 2021.“, rekla je. “Očekujemo da će stope ostati na sadašnjoj ili nižoj razini dok se ne vidi da se izgledi za inflaciju snažno približavaju razini dovoljno blizu, ali ispod 2 posto unutar našeg projekcijskog horizonta. Takva se konvergencija dosljedno odražavala na temeljnoj dinamici inflacije“.

Lagarde je također primijetila da je ESB spremna prilagoditi sve instrumente jer nadzire rizik od mogućeg drugog vala koronavirusa.

Na upit o EU fondu za spašavanje, Lagarde je rekla da očekuje da će se to dogoditi.

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata u eurima gotovo na rekordnoj razini Reviewed by on . Cijene zlata u eurima bile su neznatno niže krajem tjedna. Ipak držale su se ne tako daleko ispod rekordnih najviših dostignuća u svibnju, jer je predsjednica E Cijene zlata u eurima bile su neznatno niže krajem tjedna. Ipak držale su se ne tako daleko ispod rekordnih najviših dostignuća u svibnju, jer je predsjednica E Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori