Ponedjeljak , 27.05.2019.

Početna » Novosti » Cijene paladija probile granicu od 1.500 dolara po unci

Cijene paladija probile granicu od 1.500 dolara po unci

22.02.2019. / 18:58 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Po prvi puta, cijene paladija porasle su iznad 1.500 dolara za uncu. Investing.com iz Australije izvještava kako je ovaj uzlazni trend prvenstveno nastao zbog tekućeg deficita u opskrbi. Pojavile su se nove zabrinutosti jer su izvješća iz Južne Afrike, vodećeg proizvođača ovog metala za tvrtku Platinum Group, ukazala na nove izazove za rudarsku industriju.

Nedavna nestašica struje u zemlji dovela je do raširenih zastoja u rudarenju paladija, bitne komponente u proizvodnji automobilskih katalizatora, čime se smanjuje emisija ugljičnog dioksida. Sa sve većim standardima, koji postavljaju ograničenja za emisije ispušnih plinova u mnogim zemljama širom svijeta, proizvođači automobila uglavnom su prešli na upotrebu paladija kako bi sudjelovali u smanjenju proizvodnje ugljika.

Cijena zlata je dosegla novi vrh

Početkom tjedna cijena zlata je dosegla svoj najveći porast u 10 mjeseci. Sve u svemu, cijene zlata su se ove godine dosljedno povećavale, što je potvrdilo nekoliko gospodarskih grana. Tvrtka Consumer Affairs izvještava da su predviđanja za narednih nekoliko mjeseci početkom tjedna porasla za 1,4 posto, što je doprinijelo ukupnom povećanju od 4 posto za 2019. godinu. Ovaj stabilan uzlazni rast počeo je još prošle godine kada su američke Federalne rezerve obznanile kako ponovno razmatraju planove za još dva povećanja kamatnih stopa u narednoj godini.

Ipak, nekoliko čelnika u Fed-u ponovilo je oprezniji pristup prema monetarnoj politici kako se gospodarstvo usporava. Naime, mnogi analitičari vjeruju da je tržište dionica pretrpano, a ovo uvjerenje neke ulagače može preusmjeriti prema zlatu, koje je dugo poznato kao ulaganje u sigurno utočište. Zbog slabosti na tržištu obveznica, rastuće zanimanje za zlato javlja se i s drugih strana. Nesigurnost oko britanskog sporazuma o Brexitu još je jedan doprinos novopronađenom interesu za niskorizična ulaganja.

Svjetski savjet za zlato upozorava da kriptovalute nisu rješenje

Prema nedavnom izvješću, Svjetski savjet za zlato upozorava kako kriptovalute, poput Bitcoina, nisu “zamjena za zlato”. U članku objavljenom na Yahoo!News, Svjetski savjet za zlato, vodeća organizacija za razvoj tržišta industrije zlata, ističe neke razlike između kriptovaluta i plemenitih metala. Ističu da zlato ima manju volatilnost cijena, pristupačniju ponudu i bolji nadzor regulatora tržišta. Osim toga, obujam trgovanja za Bitcoin je nizak, u prosjeku 2 milijarde dolara dnevno, u odnosu na zlato čiji prosjeku dnevne trgovine iznosi gotovo 250 milijardi dolara.

Izvor: www.apmex.com

Cijene paladija probile granicu od 1.500 dolara po unci Reviewed by on . Po prvi puta, cijene paladija porasle su iznad 1.500 dolara za uncu. Investing.com iz Australije izvještava kako je ovaj uzlazni trend prvenstveno nastao zbog t Po prvi puta, cijene paladija porasle su iznad 1.500 dolara za uncu. Investing.com iz Australije izvještava kako je ovaj uzlazni trend prvenstveno nastao zbog t Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori