Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Cijene zlata dostići će 1.600 dolara u travnju, a to nije zbog FED-a

Cijene zlata dostići će 1.600 dolara u travnju, a to nije zbog FED-a

29.10.2019. / 18:31 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Federalne rezerve će vjerojatno pauzirati nakon što su treći put ove godine u srijedu smanjile kamatne stope. No to ne znači kraj uzleta žutog metala, smatraju analitičari.

Najnoviji konsenzus vodećih analitičara potvrdio je da će Fed ovaj tjedan smanjiti kamatne stope za dodatnih 0,25 postotnih bodova, istovremeno uvodeći mnogo oštriji ton u izjavu o monetarnoj politici.

Novo smanjenje kamatnih stopa

Tijekom smanjenja posljednja dva puta, dužnosnici Feda istaknuli su strahove od usporavanja gospodarskog rasta, trgovinske nesigurnosti zbog nesuglasica između Kine i SAD-a te niske inflacije kao glavne razloge nižih stopa.

Ovaj nadolazeći sastanak vjerojatno će sniziti ciljani raspon na 1.5%-1.75% sa 1.75%-2%, s tim da će tržište očekivati 94,6 posto šanse za smanjenje stope u srijedu, prema FedWatch-Tool CME Group, koja upravlja terminskim burzama.

Predstoje velike promjene za Fed

Jedna od najvećih promjena u izvještaju će biti ta da su službenici Fed-a opisali treći rez kao kraj “prilagodbe“ za srednji ciklus. O tome je predsjednik Fed-a Jerome Powell govorio još u srpnju, tvrde iz tvrtke Goldman Sachs u izvješću objavljenom prošlog tjedna.

“Snažna signalizacija rukovodstva Feda ukazuje na to da ih skromna deeskalacija trgovinskog rata od rujna nije odvratila od završetka podešavanja srednjeg ciklusa na 0,75 posto“, rekao je ekonomist Goldman Sachsa Spencer Hill.

Još jedna velika promjena mogla bi biti da središnja banka ukloni svoju ključnu frazu da će “djelovati u skladu s time da održe ekspanziju“. Ta fraza je u svakoj izjavi prisutna još od lipnja.

Očekuje se pomalo ratoboran stav

“Očekujemo da će rečenica “djelovati u skladu“ biti zamijenjena pozivanjem na već donesene mjere olakšavanja. To se događalo u listopadu 2007. i lipnju 2008. godine. Očekuju se i smjernice, poput: “Djelovat ćemo prema potrebi za promociju svojih ciljeva “, dodao je Hill.

Treba očekivati oštar ton od Powella. “Predsjedavajući Powell hodat će po tankom ledu… kako bi zadovoljio sudionike na tržištu… kao i kritičare smanjenja troškova osiguranja… Očekuje se pomalo ratoboran ton, a Powell aludira na početnu vrijednost nepromijenjene politike, ali naglašavajući ovisnost o podacima i sposobnost brzog reagiranja ako se izgledi pogoršaju“, dodao je Hill.

Zlato će nastaviti svoj rast

Analitičari smatraju da bi glavni poticaj za ulagače u zlato trebao biti stabilan bez obzira na ton rukovodstva Fed-a.

“Čini se da je tržište zlata u listopadu imalo dobrobiti od smanjenja kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova. Ipak, oštriji rez Feda mogao bi pomoći u održavanju razine od 1.500 dolara po unci. Taktičko pozicioniranje zlata je u središtu pažnje i sada je ispod očekivanih razina uoči prethodna FED-ovog Federalnog odbora za otvoreno tržište, kada se dogodilo smanjenje stopa“, rekla je analitičarka banke Standard Suki Cooper u izvještaju objavljenom prošlog tjedna.

Osim monetarne politike, postoji dovoljno geopolitičkih napetosti da se cijene zlata trguju na 1.500 dolara po unci.

“Nesigurnost oko izbora u Velikoj Britaniji, Brexit i Bliski Istok drže zlato u fokusu, ali tek trebaju potaknuti još jednu tranšu investicijske potražnje“, rekla je Cooper. “Vjerujemo da su usporavanje rasta i blage prognoze inflacije uvjerili temeljne članove FED-ovog Federalnog odbora za otvoreno tržište da je listopadsko sniženje opravdano. S druge strane, smanjenje stope u prosincu izbjegnuto je za dlaku.“

Bilo kakvi padovi zlata vjerojatno će biti zadržani na razini od 1.450 dolara, dodala je Cooper.

Dugoročno povećanje cijena zlata

Goldman Sachs također vidi geopolitičku neizvjesnost koja dugoročno povećava cijene zlata za trgovanje na višim razinama. Tako projektiraju njegov rast na 1.600 dolara po unci za samo šest mjeseci.

“U kombinaciji s kupovinom zlata središnjih banaka zbog dedolarizacije, zadržavamo svoje povoljne prognoze da će zlato dosegnuti cijenu od 1.600 dolara po unci. Unatoč potencijalnom ublažavanju nesigurnosti politike“, stoji u izvještaj ekonomista Goldman Sachsa.

“Kako je malo vjerojatno da će se uskoro riješiti makro neizvjesnosti, smatramo da se treba usredotočiti na to da će povrat potaknuti investicije. Predostrožna pretjerana štednja stvorila je dovoljno kapitala za takve investicije. No samo uz pravu cijenu.“

Goldman pažljivo promatra američko-kineski trgovinski rat, iranske napetosti i sankcije. Tu su i Brexit, tekući hongkonški prosvjedi i gospodarske nesigurnosti. Američki postupci za zabranu i razvoj događaja na granici između Turske i Sirije, rekli su ekonomisti.

Sve veća potreba za štednjom

Još jedan glavni pokretač zlata za sljedeću godinu će stvoriti uvjete predostrožne štednje, prema Goldmanu.

“Budući da rast investicija opada zbog rastuće nesigurnosti, razvija se štednja iz predostrožnosti. Ona podupire cijene zlata i obveznica. Ta nesigurnost, zauzvrat, neprestano povećava potražnju za gotovinom. Toliko, da je naišla na ograničenja opskrbe nametnuta od strane Feda, preusmjeravajući repo stope“, ističu ekonomisti Goldmana.

No, Fed vjerojatno neće komentirati repo stope u svojoj izjavi u srijedu. Ipak, to ne znači da Powell neće biti pitan o tome tijekom konferencije za novinare, dodali su.

“Sadašnja situacija sa štednjom daleko je od vrline. To je uvjetovano namjernim porastom štednje iz predostrožnosti (potpora dolaru), stagnirajućim cijenama materijalne imovine i padom ulaganja zbog rastuće nesigurnosti politike. U kombinaciji sa 750 tona otkupa zlata od strane središnjih banaka povezane s dedolarizacijom i rotacijom obrambenog portfelja, štednja znači da održavamo svoj stav o rastu vrijednosti zlata“, zaključili su ekonomisti.

Izvor: www.kitco.com

Cijene zlata dostići će 1.600 dolara u travnju, a to nije zbog FED-a Reviewed by on . Federalne rezerve će vjerojatno pauzirati nakon što su treći put ove godine u srijedu smanjile kamatne stope. No to ne znači kraj uzleta žutog metala, smatraju Federalne rezerve će vjerojatno pauzirati nakon što su treći put ove godine u srijedu smanjile kamatne stope. No to ne znači kraj uzleta žutog metala, smatraju Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori