Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Cijene zlata i srebra nastavljaju probijati granice

Cijene zlata i srebra nastavljaju probijati granice

11.08.2020. / 12:09 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Prošlog utorka netko je kupcima zlata rekao da je u mjesecu kolovozu normalno vruće. Potom se cijena zlata probila iznad ključne razine otpora od 2.000 dolara i nastavila se kretati. Zlato je u petak dostiglo visokih 2.075 dolara za uncu, i tada je došlo do određenog profita. Zlato je zatvorilo tjedan na 2.035 dolara, što je porast od 72 dolara za uncu, odnosno 3.68 posto u tjedan dana, a deveti uzastopni tjedan u kojem je cijena zlata rasla. Zlato je od početka 2020. poraslo za 508 dolara, odnosno 33,48 posto i trguje po nikad većim cijenama.

Jedan od ključnih čimbenika koji je pomogao rastu cijena zlata je vrijednost američkog dolara. Američki dolar također je padao sedam tjedana zaredom, padajući više od 5 posto u odnosu na ostale glavne svjetske valute. Indeks američkog dolara smanjio se s 97,87 na 93,20 u posljednjih sedam tjedana.

Zašto vrijednost dolara opada?

Brojne velike europske i azijske zemlje riješile su problem pandemije COVID-19 mnogo bolje nego Sjedinjene Države. Dakle, sada su njihova gospodarstva u stanju oporavka, dok SAD i dalje bilježi rast broja oboljelih od koronavirusa. Mnoge od ovih zemalja otvaraju ili uskoro otvaraju svoja poduzeća i tržišta. Svjetska financijska tržišta to vide kao oporavak i njihove su valute porasle u odnosu na američki dolar.

Vrijednost zlata je globalna, ali najčešće promatramo cijenu u američkim dolarima. Dakle, 100 dolara od 300 dolara povećanja cijene zlata u posljednjih sedam tjedana rezultat je pada američkog dolara. Mnogi ekonomisti i tržišni analitičari vjeruju da bi se, prema trenutnoj situaciji, indeks američkog dolara lako mogao spustiti ispod 90, što je dodatnih 3,5 posto ili 70 dolara u cijeni zlata.

U Sjedinjenim Državama Kongres i Bijela kuća nastavljaju borbu oko sadržaja sljedećeg zakonodavstva o pomoći vezanoj za pandemiju COVIDA-19. Čini se da su se demokrati dogovorili oko dva bilijuna dolara, ali sadržaj paketa pomoći je sporan. Kada zakonodavci postignu dogovor, ta će dva bilijuna dolara biti još jedan katalizator cijene zlata. Dok se političari prepiru oko paketa pomoći, Federalne rezerve i dalje pružaju likvidnost dolara u svjetskim financijskim tržištima, što također doprinosi slabosti dolara.

Što se događa na fizičkim tržištima zlata?

Kao što se očekivalo, kad se prošlog mjeseca cijena zlata popela iznad 2.000 dolara po unci, mediji (televizija, radio, tisak i internet) su podijelili te informacije s javnošću. To je potaknulo priliv nove potražnje za popularnim zlatnicima i srebrom. Uz neisporučene narudžbe kovnica, čak mjesec dana do šest tjedana, i vrlo malo dobiti od vlasnika, premija i dalje ostaje jaka.

Kako cijena zlata i dalje nadmašuje procjene, predviđanje za 2.200 dolara na kraju godine možda će biti prenisko. Ali, za održavanje urednog rasta, bilo bi dobro da se zlato najmanje mjesec dana trguje po cijeni od 2.000 do 2.100 dolara po unci. To bi ulagačima dalo vremena da zarade ili povećaju svoje udjele, a trgovcima priliku da pokupe svježi inventar i izvrše naloge.

Danas: Nakon što smo u petak vidjeli nekoliko zakašnjelih profita, rast cijena zlata se vraća na pravi put. Tijekom vikenda pandemija COVID-19 dosegnula je 5 milijuna slučajeva u Sjedinjenim Državama. Ta je vijest u kombinaciji s nižim indeksom američkog dolara potaknula svježu kupovinu na tržištu zlata, prebacivši cijenu natrag preko 2.050 dolara po unci.

Rast cijene srebra

Prošlog tjedna povećanje cijene zlata za 72 dolara bilo je malo u usporedbi s cjenovnom aktivnošću srebra. Srebro je otvorilo tjedan po 24,20 dolara za uncu, a zatvorilo tjedan na 27,54 dolara za uncu. To je porast od 3,34 dolara, odnosno 13,7 posto. Od početka 2020. godine, srebro je poraslo za 9,71 dolara po unci. To je nevjerojatnih 54,46 posto u samo 7+ mjeseci.

Prošlog petka, tijekom trgovanja u Aziji, Europi i Sjedinjenim Državama, srebro je poraslo za 1,50 dolara na maksimalnih 29,90 dolara. Zatim se cijena opet spustila na gotovo 27,54 dolara, što je najveći obujam trgovanja ikad. U petak je na poslijeprodajnom trgovanju cijena srebra prešla preko 28 dolara za uncu.

Srebro je od srpnja poraslo 34 posto nadmašivši svu veliku financijsku imovinu. Srebro je u rekordnom ritmu i dosegnulo je najveći postotak dobiti od 1979. Potražnju su potaknule svjetske burze trgovanja srebrom, dosegnuvši 25 milijardi unci od početka 2020. Fizička potražnja za popularnim investicijskim proizvodima od srebra povećala se ove godine preko 60 posto. Odnos cijene srebra i zlata pao je na 73 prema 1.

Danas: Srebro je jutros odvelo zlato na više razine nakon što je u petak plasiralo snage na azijskim tržištima. Čini se da se srebro uskoro sprema dostići cijenu od 30 dolara za uncu. Fizička potražnja za popularnim investicijskim predmetima od srebra je velika, a premije su i dalje visoke, dok su zalihe niske.

Stanje numizmatičkog tržišta

Prošli tjedan dogodila su se dva numizmatička događaja. Ti su se numizmatički sastanci održavali u Las Vegasu i Dallasu, a oba su održavala aukcije Heritage i Stack Bowers. Zbog zabrinutosti zbog pandemije prisustvovalo je malo trgovaca i javnosti. Fokus potražnje pao je na ponude na numizmatičkim aukcijama. Trgovci, sakupljači i investitori pristupili su licitacijama na internetu, web stranicama aukcijske tvrtke i na aukcijama uživo.

Licitacije su bile agresivne, posebno za zlatnike u vrijednosti preko 2.000 dolara. S cijenom zlata preko 2.000 dolara po unci, mnogi su popularni zlatnici stariji od 1933. godine izgledali atraktivno u usporedbi s prethodnim aukcijama. Dakle, s puno aktivnih ponuda vidjeli smo puno rekordnih rezultata.

Popularni moderni zlatni novčići iz SAD-a iz 1985. (Američki orao, Američki bizon i High Reliefs) postigli su snažne ponude, ali zalihe su bile ograničene. Rezultati licitiranja za popularne srebrne rijetke kovanice bili su pomalo razočaravajući – viši od prethodnih aukcija – ali ne i u postotku koji su postigli zlatnici.

Povijesno, tržište rijetkih kovanica prati velika povećanja cijena plemenitih metala. Potrebno je od 3 do 6 mjeseci da se pokaže taj značajan potez. Tijekom tog razdoblja primjećuje se porast potražnje, uzrokujući veće aukcijske cijene i pad prodajnih zaliha.

S obzirom na to da će se cijena zlata ove godine povećati za više od 500 dolara, za očekivati je da ćemo vidjeti skok u cijenama od 10 i 20 dolara u SAD-u, ne samo osnovne cijene poluga, već i premije nad stopom za koju se trguje.

Nešto što ulagači u rijetke kovanice trebaju znati. Povijest je pokazala da uvijek postoji 3 do 6 mjeseci kašnjenja u rijetkim poskupljenjima kovanica nakon eksplozije tržišta poluga. Mnogi trgovci utvrđuju cijene svojih kovanica na temelju troška i zamjenske vrijednosti. Zbog toga, uz porasta cijene zlata od 500 dolara i srebro do 13 dolara, cijene rijetkih kovanica moraju se prilagoditi jer je osnovna vrijednost veća.

Izvor: www.kitco.com

Cijene zlata i srebra nastavljaju probijati granice Reviewed by on . Prošlog utorka netko je kupcima zlata rekao da je u mjesecu kolovozu normalno vruće. Potom se cijena zlata probila iznad ključne razine otpora od 2.000 dolara i Prošlog utorka netko je kupcima zlata rekao da je u mjesecu kolovozu normalno vruće. Potom se cijena zlata probila iznad ključne razine otpora od 2.000 dolara i Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori