Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Cijene zlata i srebra nastavljaju rasti dok dolar i dalje slabi

Cijene zlata i srebra nastavljaju rasti dok dolar i dalje slabi

17.09.2020. / 10:38 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Impresivan rast cijena zlata i srebra ovog ljeta samo je početak razdoblja bikovskog tržišta plemenitih metala, tvrde iz jedne kanadske banke.

Stabilan rast cijena

U izvješću objavljenom u utorak, robni analitičari iz CIBC-a (Kanadska carska trgovačka banka) unaprijedili su svoje prognoze za zlato i srebro za ostatak godine i 2021. Analitičari su rekli da vide kako cijene zlata u trećem tromjesečju u prosjeku iznose oko 1.925 američkih dolara za uncu. Prosjek će se u četvrtom tromjesečju kretati oko 2.000 dolara, rekli su analitičari.

Gledajući unaprijed, CIBC smatra da će cijene zlata u prosjeku iznositi 2.300 američkih dolara za uncu 2021. godine. Godine 2022. mogla bi iznositi 2.200 američkih dolara za uncu, 2.100 američkih dolara 2023. godine i 2.000 američkih dolara za uncu 2024. godine.

“Izgledi za daljnje niske realne kamatne stope, sve veći teret državnog duga, zajedno s geopolitičkom neizvjesnošću koja proizlazi iz predstojećih američkih izbora, sve podržavaju daljnju značajnu aprecijaciju cijena”, rekli su analitičari.

Porast vrijednosti srebra

Promatrajući srebro, kanadska banka vidi kako cijena plemenitog metala u prosjeku iznosi 25 dolara u trećem tromjesečju. U četvrtom tromjesečju očekuje se porast prosječne cijene na 28 dolara za uncu.

Gledajući unaprijed, CIBC smatra da će cijena srebra u prosjeku iznositi 32 dolara za uncu 2021. godine. Godine 2022. mogla bi iznositi 31 dolar za uncu, 30 dolara 2023. godine i 28 dolara 2024. godine.

“Iako je roba do danas dobro poslovala, ovaj metal može ulagačima pružiti još veći okretni moment. Posebice s obzirom na relativno manje tržište srebra u odnosu na zlato”, rekli su analitičari.

Presudan faktor za dugoročno pokretanje cijena

Analitičari su rekli da bi ulagač u zlato trebao i dalje promatrati stvarne kamatne stope kao presudan faktor za dugoročno pokretanje cijena. Dodali su kako očekuju i da središnje banke ubrizgavaju više likvidnosti za potporu financijskim tržištima.

“Iako se čini da smo usred nove runde kvantitativnog olakšavanja sa značajnom neizvjesnošću oko razmjera i duljine globalne recesije, stvarne stope ispod 2 posto neko će vrijeme ostati nepromijenjene”, rekli su analitičari. “Cijena zlata i srebra već je povoljno reagirala na osnove. Ali još uvijek može imati prostora za rast ako se povijest ponovi”.

Dolar i dalje slabi

Banka također vidi daljnju slabost američkog dolara kao još jedan važan čimbenik za potporu cijenama zlata i srebra.

“Američki dolar ostaje pod pritiskom jer COVID-19 je daleko od toga da je pod nadzorom, a neke mjere poticaja za borbu protiv pandemije trebaju se tek pokrenuti tijekom sljedećih mjeseci. Razdoblje dominacije američkog dolara vjerojatno je gotovo na neko vrijeme. Naime, zemlja se bori pod velikim teretom duga, velikom nezaposlenošću i kontinuiranom neizvjesnošću trgovinskog rata”, rekli su analitičari.

Izvor: www.kitco.com

Cijene zlata i srebra nastavljaju rasti dok dolar i dalje slabi Reviewed by on . Impresivan rast cijena zlata i srebra ovog ljeta samo je početak razdoblja bikovskog tržišta plemenitih metala, tvrde iz jedne kanadske banke. Stabilan rast cij Impresivan rast cijena zlata i srebra ovog ljeta samo je početak razdoblja bikovskog tržišta plemenitih metala, tvrde iz jedne kanadske banke. Stabilan rast cij Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori