Srijeda , 03.06.2020.

Početna » Novosti » Cijene zlata na rekordnoj razini

Cijene zlata na rekordnoj razini

14.06.2019. / 18:12 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Nakon snažnog porasta prošlog tjedna, novi je porast bio daleko stabilniji za dionice, a većina glavnih tržišta dionica trgovala je gotovo jednako kao i prošloga petka. S obzirom na to, neke su vijesti jutros zaprijetile da će doći do određenih slabosti tijekom vikenda, s nizom podataka s dalekog istoka koji su lošiji nego što se očekivalo.

Kineska industrijska proizvodnja posebno je bila loša, s godišnjim rastom od 5 posto, što je najniža vrijednost za ovu metriku u 17 godina i dodatno podupire ideju usporavanja globalne ekonomije. Ovaj podatak doveo je do pada na europskim burzama, dok je američko futures tržište također trgovalo u crvenom, ali bez rizika, zbog čega su japanski jen i zlato bili na najvećem dobitku.

Zlato je dostiglo najvišu razinu od travnja 2018. godine

Najveća reakcija tržišta na kineske podatke može se vidjeti na zlatu, jer je tržište ovog plemenitog metala poraslo za 1 posto. Cijena zlatnih poluga prešla je na najvišu razinu od travnja 2018. godine, odnosno na 1.355 dolara po unci, što znači porast na tržištu od tek nešto više od 1 posto, u odnosu na vrhunac 2016. godine.

Ako se cijena na tržištu može popeti do 1.390 dolara po unci, tada se morate vratiti u 2013. godinu kako biste pronašli višu cijenu. Kineski nacionalni statistički ured od tada je pokušao umanjiti značaj loših podataka, ali prilično je očito da se njihova ekonomija usporava. Štoviše, s obzirom na nedostatak vjerodostojnosti povezanog s ekonomskim podacima iz Pekinga, koji se događao u prošlosti, stvarne brojke mogle bi biti još gore.

Za zlato se sprema savršena oluja

Tradicionalna sigurna utočišta kao što su plemeniti metali često napreduju u razdobljima averzije prema riziku, a prinosi američkih obveznica tada još više padaju. Čini se da investitori postaju sve pesimističniji u pogledu budućih perspektiva rasta i istovremeno očekuju da će središnja banka SAD-a, u ne tako dalekoj budućnosti, isporučiti prvu stopu smanjenja u više od jednog desetljeća.

Sadašnja ekonomska klima može se smatrati vrlo pogodnom za zloupotrebe zlata, s obzirom na usporavanje gospodarskog rasta i rastućim očekivanjima smanjenja stopa Feda, što potencijalno može pružiti savršenu oluju za plemeniti metal.

Inače, zlato je posljednjih dana doživjelo osjetan uzlet i skočilo na najvišu razinu od travnja 2018., odnosno na oko 1.358 dolara. Dragocjeni metal nadodao je vrijednost svojim nedavnim snažnim dobicima, uz kombinaciju čimbenika koji su podržavali poticaj za treću uzastopnu sesiju u petak.

S obzirom na sve veću zabrinutost zbog daljnje eskalacije trgovinskih napetosti između dviju najvećih svjetskih gospodarstava, plemeniti metal privlači sve više sljedbenika sigurnoga utočišta.

To je povezano i s činjenicom da će Fed vjerojatno sniziti kamatne stope do kraja ove godine, što je dodatno pogodovalo nepopustljivom žutom metalu i surađivalo s trenutnim pozitivnim zamahom.

U međuvremenu, s obzirom na vrlo male mogućnosti da će vrijednost zlata prestati rasti izvan okvira od 1.348 dolara, što je prethodne godine bila najviša razina, čini se kako je to bio ključni okidač za najnovije nagle skokove. Stoga bi bilo pametno pričekati nastavak kretanja cijena kako bi se potvrdilo da je trenutni pomak podržan stvarnom kupnjom i označava svježi procvat.

Izvor: www.fxstreet.com

Cijene zlata na rekordnoj razini Reviewed by on . Nakon snažnog porasta prošlog tjedna, novi je porast bio daleko stabilniji za dionice, a većina glavnih tržišta dionica trgovala je gotovo jednako kao i prošlog Nakon snažnog porasta prošlog tjedna, novi je porast bio daleko stabilniji za dionice, a većina glavnih tržišta dionica trgovala je gotovo jednako kao i prošlog Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori