Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Cijene zlata nastavljaju rast dok vrijednost dolara pada

Cijene zlata nastavljaju rast dok vrijednost dolara pada

14.08.2020. / 10:48 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato je u četvrtak pronašlo novu potporu iznad 1.930 dolara za uncu, jer je američki dolar oslabio nakon što pregovori o stimulacijama nisu ostvarili napredak.

Rast cijena iz dana u dan

Žuti metal se smjestio iznad 1.900 dolara za uncu, nakon što je u srijedu njegova cijena iznosila niskih 1.874 dolara. U trenutku pisanja, futures ugovori za zlato za prosinac su se na njujorškoj burzi trgovali na 1.959,20 dolara. To je 0,54 posto na dan.

“Cijene ostaju volatilne i trguju se u rasponu od 40 dolara za uncu”, objavili su u četvrtak analitičari investicijske tvrtke SP Angel. “Pad cijena zabilježen u posljednjih nekoliko dana uslijedio je uslijed tehničke prodaje i uzimanja profita. Kao i investitora koji su razmatrali očekivanja gospodarskog rasta”.

Slabiji indeks američkog dolara

Usprkos velikoj korekciji cijena od oko 200 dolara ovog tjedna, ukupna osnova za zlato i dalje ostaje mu ostaje podrška. Uključujući negativne američke realne stope, kao i monetarne i fiskalne poticaje.

Slabiji indeks američkog dolara pomaže da se zlato ponovno uspne na ljestvici od 1.900 dolara. Američki dolarski indeks je zadnji put bio 92,94 nakon što je u srijedu porastao na gotovo 94.

“Američki dolarski indeks je pao nakon tri uzastopna dnevna napretka, dok je ministar financija Mnuchin bacio sumnju na kompromis između senatskih republikanaca i parlamentarnih demokrata kako bi se dogovorio o veličini novog paketa poticajnih stimulacija”, kažu analitičari iz SP Angel. “Dolar je porastao iz dvogodišnjih najnižih pokazatelja prošlog tjedna. A vrijednost dolara je slabjela kao rezultat toga što se SAD borio za kontrolu pandemije koronavirusa u usporedbi s drugim gospodarstvima”.

Zastoj u poticanju Sjedinjenih Država nastavlja se ovaj tjedan jer je predsjednik Donald Trump u srijedu optužio demokrate da ne žele pregovarati. S druge strane, demokrati i republikanci međusobno se optuživali za petodnevnu pauzu u razgovorima.

“Najnoviji dokazi sugeriraju da ulagači mogu zažmiriti na tu stvar, a ravnoteža rizika ostaje negativna prema dolaru i danas”, rekao je u bilješci strateg ING FX-a Francesco Pesole.

Snažna podrška zlatu

Nadalje, zlato će vidjeti snažnu podršku od 1.875 dolara za uncu, rekli su iz SP Angel, ukazujući na drugi val COVIDA-19 kao najveći rizik.

“Nadamo se i procjenjujemo da će se koronavirusna pandemija uglavnom rasplinuti u šest mjeseci. Naime, otpornost T-ćelija pomaže u izgradnji imuniteta stada”, napisali su analitičari. “Uvijek postoji potencijal da drugi val novog koronavirusa uzrokuje daljnji zastoj, što povećava rizik. Zbog toga vidimo stalnu podršku zlatu od oko 1.875 dolara za uncu“.

Commerzbank nastavlja upozoravati investitore da se ne uvjere da je povlačenje cijena završeno.

Očekuje se novi porast cijene zlata

“Rasprodaja u utorak bila je previše izražena da bi se to dogodilo. Nakon povijesnog pada u travnju 2013., cijene su se u početku pokrenule i u suprotnom smjeru, što ih je približilo njihovoj razini prije pada. Prije nego što su se još jednom spustile i postavile nove razine krajem lipnja“, rekao je analitičar Commerzbank Carsten Fritsch.

Međutim, predviđa se da pad neće biti dug kao u 2013. godini, dodao je Fritsch, navodeći vrlo dobro okruženje za zlato.

“Kao što se može vidjeti na burzama, cijene se ovih dana oporavljaju od propasti mnogo brže nego ranije. To je zahvaljujući masovnim ubrizgavanjima likvidnosti od strane središnjih banaka. Zlato i srebro također bi trebali nadoknaditi svoje gubitke u ne tako dalekoj budućnosti i započeti postavljati nove vrhunce”, napomenuo je.

Izvor: www.kitco.com

Cijene zlata nastavljaju rast dok vrijednost dolara pada Reviewed by on . Zlato je u četvrtak pronašlo novu potporu iznad 1.930 dolara za uncu, jer je američki dolar oslabio nakon što pregovori o stimulacijama nisu ostvarili napredak. Zlato je u četvrtak pronašlo novu potporu iznad 1.930 dolara za uncu, jer je američki dolar oslabio nakon što pregovori o stimulacijama nisu ostvarili napredak. Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori