Srijeda , 21.08.2019.

Početna » Novosti » Cijene zlata pale na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca

Cijene zlata pale na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca

23.04.2019. / 18:20 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene zlata pale su 23. travnja na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, nakon što su jači dolar i stalna sklonost investitora prema rizičnijoj imovini odnijeli sjaj metalu koji se tradicionalno smatra sigurnim utočištem.

Spot cijena zlata pala je za 0,5 posto, odnosno na 1.267,80 dolara po unci, nakon što je 27. prosinca pala na najnižu razinu, točnije na iznos od 1.266,50 dolara.

Nagli pad

Cijena futures ugovora za zlato u SAD-u, pala je za 0,6 posto, odnosno na 1.270 dolara po unci.

“Zabrinutost oko rasta, koja je pojačavala osjećaj rizika i ujedno podržavala popularnost zlata, uvelike je izblijedila“, rekao je analitičar švicarske banke Julius Baer Carsten Menke, dodajući da je osjećaj na financijskim tržištima pozitivan.

“Zato se pozicioniranje zlata također okreće negativnoj strani i nismo vidjeli nikakve priljeve u zlatnim proizvodima kojima se trguje na burzi.”

Podaci američke Državne komisije za terminsku trgovinu robama (CFTC), pokazali su da su špekulanti u tjednu do 16. travnja prešli na američko tržište futuresa COMEX.

S druge strane, udjeli u dionice tzv. exchange-traded fonda SPDR Gold Trust, najvećem svjetskom burzovnom fondu za zlato, bili su na najnižoj razini od 26. listopada.

Porast indeksa dolara

Indeks dolara porastao je u utorak za 0,3 posto, budući da je pad volatilnosti tržišta potaknuo potražnju za rizičnijim sredstvima, a viši prinosi američkih obveznica također im nude podršku.

Tržišta očekuju objavljivanje podataka o BDP-u SAD-a, koji je mjeren metodom pariteta kupovne moći (PKM ili PPP), a iznosi su u dolarima, kasnije tijekom tjedna za indikacije o snazi najvećeg svjetskog gospodarstva.

Ekonomska očitovanja, koja su bila bolja od očekivanih u SAD-u i Kini, u posljednje vrijeme ublažila su zabrinutosti ulagača zbog oštrog globalnog gospodarskog usporavanja, iako su slaba istraživanja proizvodnje iz Azije i Europe pokazala kako oni i dalje vjeruju da će ljudi ulagati u zlato iz sentimentalnih razloga.

Snažnije dionice ove godine također su urušile ugled zlata, dok je ovaj plemeniti metal sada oko 6 posto ispod vrhunca iz 2019. godine, koji je dotaknuo u veljači. Analitičari i trgovci kažu kako je činjenica da je zlato prošlog tjedna bilo ispod ključnih razina podrške, te je probilo 100-dnevne i 50-dnevne pokretne prosjeci, signalizirala daljnji pad cijena.

“Zlato izgleda ranjivo te je moguće daljnje proširenje raspona cijena ispod 1.270 dolara, te je pomaknula 200-dnevni pokretni prosjek prema dolje i za očekivati je da će pasti i do 1.251 dolara po unci”, navode iz MKS PAMP Group, tvrtke specijalizirane za plemenite metale.

Što se tiče ostalih plemenitih metala, srebro je palo za 1,3 posto na 14,79 dolara po unci, a platina je pala za 1,1 posto na 885,72 dolara po unci, nakon što je u prethodnoj sesiji dosegla najvišu razinu od dva tjedna u iznosu od 911,75 dolara po unci.

Cijena paladija je bila 0,6 posto niža te je pala na 1.378,29 dolara po unci, nakon pada od čak 3,5 posto u prethodnoj sesiji.

Izvor: www.moneycontrol.com

Cijene zlata pale na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca Reviewed by on . Cijene zlata pale su 23. travnja na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, nakon što su jači dolar i stalna sklonost investitora prema rizičnijoj imovini o Cijene zlata pale su 23. travnja na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, nakon što su jači dolar i stalna sklonost investitora prema rizičnijoj imovini o Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori