Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Cijene zlata pale nakon šestogodišnjeg maksimuma

Cijene zlata pale nakon šestogodišnjeg maksimuma

22.06.2019. / 12:25 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene zlata povukle su se iz svojih višegodišnjih maksimuma unatoč znakovima nadolazećeg vala globalnog monetarnog popuštanja zbog snažnog rasta BDP-a na nekim od najvećih svjetskih tržišta.

Potraga za većom profitabilnošću

Cijene zlata pale su za jedan posto u petak nakon snažnog skoka koji se dogodio ranije prošlog tjedna. To je potkrijepljeno nizom izjava američkih dužnosnika Federalnih rezervi koje ukazuju na moguće smanjenje kamatnih stopa.

Međutim, preokret u petak pokazao je da investitori u zlatne poluge uzimaju profit i traže veću profitabilnost negdje drugdje uslijed pokazatelja da globalna ekonomija možda nije tako slaba kao što se ranije smatralo.

Prema tržišnim podacima, zlato je u poslijepodnevnom trgovanju palo za čak 1,5 posto, odnosno na 1.424 dolara po unci, nakon što je nakratko dosegnula cijenu od 1.452 dolara po unci, što je ujedno i najviša vrijednost od svibnja 2013. godine. Futures ugovori na zlato na američkom tržištu pali su u petak za 0,1 odnosno na 1.426,70 dolara po unci.

Međutim, cijene zlata još uvijek su ostale visoke, nakon skoka od tri posto u srijedu i četvrtak, budući da su očekivano smanjenja stope FED-a sudionici na tržištu protumačili kao moguće slabljenja američkog dolara i pad vrijednosti državnih obveznica.

Sigurnost je u zlatu

Uslijed najnovijih signala koji su došli od FED-a, investitori su tražili sigurnost u zlatu; međutim, ostaje nejasno hoće li skok u cijenama održati zamah prema naprijed nakon pada u petak.

“Špekulanti i trgovci uzimaju određenu dobit nakon velikih dobitaka kakve smo imali u protekla dva dana. Također, uvijek postoji mali pritisak na zlato kada je dolar u porastu“, rekao je Michael Matousek iz tvrtke U.S. Global Investors.

I zlato i srebro, zajedno s nekolicinom drugih plemenitih metala, smatraju se imovinom sigurnog utočišta. Njihova cijena raste tijekom razdoblja visoke volatilnosti tržišta ili uslijed povećanih očekivanja gubitka vrijednosti imovine drugih ‘utočišta’. Čini se da ovo posljednje stoji iza zadnjeg skoka u cijenama zlata, što je također utjecalo na rast cijena srebra u posljednjih nekoliko dana.

Utjecaj politike na tržište zlata

Stručnjaci kažu kako su geostrateške napetosti možda ovdje odigrale svoju ulogu, budući da su tekuća diplomatska i vojna odugovlačenja vezana za Iran potaknula očekivanja rasta svjetskih cijena nafte. Međutim, unatoč tome što je Iran u petak zaplijenio nekoliko stranih tankera nafte, zlato je preokrenulo svoje dobitke, sugerirajući kako politika ima manje utjecaja na cijene poluga nego što su neki očekivali.

“Vijest o američkoj mornarici koja obara iranski bespilotni letač uvijek dodaje gorivo na tržište, ali temeljni zamah kupnje, nakon proboja cijene od 1.425 dolara po unci, vratio je zlato na sljedeći veliki izazov – doseći 1.450 dolara po unci“, kaže Peter Spina iz tvrtke GoldSeek.com.

Stručnjaci također ukazuju na neidentificirani međunarodni subjekt koji je navodno u četvrtak kupovao sve zlato dostupno na sjevernoameričkom tržištu, podržavajući rast cijena.

Osim toga, neki sudionici na tržištu kažu da bi dugoročno opadanje državnih obveznica širom svijeta i spora devalvacija velikih rezervnih valuta mogli poduprijeti cijena zlata u srednjoročnom razdoblju.

Plemeniti metali slijede trend cijena zlata

Mogući novi krug monetarnog ublažavanja od strane Sustava federalnih rezervi, Europske središnje banke (ECB) i Banke Japana (BOJ), pridonosi osjećaju da bi moglo doći do veće potražne zlata na tržištu do kraja ove godine.

“Kako stvari stoje, to su dobra vremena za plemenite metale denominirane u valutama i bez kamata“, rekao je Fawad Razaqzada iz Forex.com-a.

No, s druge strane, neki vjeruju da bi očekivanja snažnog rasta BDP-a u razvijenim gospodarstvima mogla zaustaviti skok potražnje za plemenitim metalima, budući da bi investitori mogli tražiti veću profitabilnost u dionicama i ulaganjima u nefinancijski sektor.

Sukladno cijenama zlata, platina je također pala za 0,8 posto, odnosno na 846,98 dolara po unci u petak, dok se paladij također povukao za 0,8 posto, na 1.513,11 dolara po unci.

Izvor: sputniknews.com

Cijene zlata pale nakon šestogodišnjeg maksimuma Reviewed by on . Cijene zlata povukle su se iz svojih višegodišnjih maksimuma unatoč znakovima nadolazećeg vala globalnog monetarnog popuštanja zbog snažnog rasta BDP-a na nekim Cijene zlata povukle su se iz svojih višegodišnjih maksimuma unatoč znakovima nadolazećeg vala globalnog monetarnog popuštanja zbog snažnog rasta BDP-a na nekim Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori