Nedjelja , 24.10.2021.

Početna » Novosti » Cijene zlata rastu uslijed nemira na Bliskom Istoku

Cijene zlata rastu uslijed nemira na Bliskom Istoku

17.09.2019. / 18:32 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene zlata povećale su se ovog tjedna zbog povećanih tenzija na Bliskom Istoku nakon napada na naftna i plinska postrojenja Saudijske Arabije u Abqaiqu. Napad je obustavio polovicu prerade kraljevstva, što odgovara šest posto svjetske opskrbe.

Nemiri pogoduju zlatu

Zlato je skočilo za 1,2 posto dosežući visokih 1.506 dolara po unci sa 1.488,75 dolara. Toliko je bilo najniže nakon tjednog pada od 1,1 posto, koji se dogodio prošli tjedan.

“Proizvodnja nafte Saudijske Arabije prepolovljena je nakon što su eksplozivni dronovi napali Aramcovo postrojenje Abqaiq i zapalili ga“, objasnili su analitičari iz ANZ Bank.

“Postrojenje je glavni izvor opskrbe. Dugotrajni prekid isporuke kao rezultat napada može negativno utjecati na svjetska energetska tržišta. Međutim, navodi se da su dužnosnici Saudijske Arabije i SAD-a spremni posegnuti u svoje rezerve da nadoknade opskrbu u međuvremenu. Naftna polja Saudijske Arabije bila su meta brojnih napada bespilotnih letjelica tijekom protekle godine. Za najnoviji napad odgovornost su preuzeli jemenski pobunjenici Houthi“, dodali su.

Međutim, dok su vijesti same po sebi udar na apetit za rizikom, zlato je već bilo spremno za novi rast, uzimajući u obzir globalnu ekonomsku slabost, središnje banke i nedostatak imovine u sigurnom utočištu. Sve to sugerira da zlatu ništa ne stoji na putu.

Fed je u fokusu

Ovaj će tjedan biti presudan za zlato imajući na umu Federalne rezerve. Za njih se procjenjuje da će sniziti kamatne stope za dodatnih 25 baznih bodova.

“To će biti opravdano kao osiguranje za ublažavanje trgovinskih i globalnih nepogoda s kojima se gospodarstvo suočava. Rast inflacije i snažan potrošač znače da će svi koji očekuju pad popularnosti zlata ostati razočarani“, tvrde analitičari iz ING banke.

Cijene zlata bile su u utorak stabilne jer su ulagači prihvatili pristup čekanja uoči dvodnevnog sastanka američke Federalne rezerve o monetarnoj politici. Tada se očekuje da će središnja banka sniziti kamatne stope.

Bikovski trend traje i dalje

Spot cijena zlata lagana se učvrstila, dodavši 0,43 posto vrijednosti na 1.504,3 dolara za uncu.

Futures ugovori na zlato na američkom tržištu porasli su za 0,05 posto na 1.512 dolara.

“Tržište je relativno stabilno. Toliko je interesa usmjereno prema sastanku Feda, da se čini kako su trgovci napravili malu stanku“, rekao je viši tržišni analitičar tvrtke OANDA Craig Erlam.

Zlato je jučer malo odskočilo od geopolitičkih ispadanja uzrokovanih napadima. Ipak, nije probilo razinu od 1.520 dolara. To sugerira da je malo ranjivo, dok je 1.480 dolara po unci ključna razina podrške“, dodao je.

Smanjenje kamatnih stopa

Očekuje se da će Federalni odbor za otvoreno tržište (FOMC) sniziti kamatne stope na dvodnevnom sastanku. Bilo bi to drugo takvo smanjenje središnje banke nakon što je u srpnju snizila kamate, prvi put od financijske krize.

Očekivana odluka Feda mogla bi izvršiti pritisak na Banku Japana da ublaži politiku na sastanku koji se treba održati u četvrtak.

Niže kamatne stope smanjuju oportunitetne troškove držanja neprofitabilnih poluga i vaganja dolara. To zlato čini jeftinijim za ulagače koji posjeduju druge valute.

Međutim, indeks dolara zadržao se na dobitku u ponedjeljak i iznosio je 98.645.

Rekordan rast cijena zlata

Cijene zlata popele su se za gotovo 18 posto ili više od 200 dolara, od kada su početkom svibnja dotaknule najnižu cijenu u 2019. godini od 1.265,85 dolara. To je potaknuto dobrim prognozama glavnih središnjih banaka, eskalacijom u američko-kineskom trgovinskom ratu i napetostima na Bliskom Istoku.

Napadi na glavnu rafineriju nafte Saudijske Arabije tijekom vikenda također su nagnali američkog predsjednika Donalda Trumpa da izvrši veći pritisak na Fed zbog nižih kamatnih stopa.

”Čini se da su očekivanja i dalje pozitivna sve dok se nalazi na razini od oko 1500 dolara“, rekao je strateg kompanije AxiTrader, Stephen Innes. Dodao je da je tržište zatečeno između zaštite od mogućeg američkog vojnog odgovora na Iran i probijanja položaja uoči sastanka Feda.

Što se tiče drugih plemenitih kovina, srebro je poraslo za 0,1 posto na 17,86 dolara za uncu. Platina je skliznula za 0,4 posto na 933,15 dolara.

Paladij je pao za 0,6 posto na 1.595,37 dolara nakon što je u prethodnoj sesiji dotaknuo rekordnih 1626,81 dolara za uncu.

Izvor: www.cnbc.com

Cijene zlata rastu uslijed nemira na Bliskom Istoku Reviewed by on . Cijene zlata povećale su se ovog tjedna zbog povećanih tenzija na Bliskom Istoku nakon napada na naftna i plinska postrojenja Saudijske Arabije u Abqaiqu. Napad Cijene zlata povećale su se ovog tjedna zbog povećanih tenzija na Bliskom Istoku nakon napada na naftna i plinska postrojenja Saudijske Arabije u Abqaiqu. Napad Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori