Srijeda , 03.06.2020.

Početna » Novosti » Cijene zlata rastu zbog napetog trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Cijene zlata rastu zbog napetog trgovinskog rata između SAD-a i Kine

09.05.2019. / 20:33 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijene zlata bile su umjereno veće u četvrtak u podne. Neki blagi zahtjevi za sigurnim utočištem dogodili su se usred dva geopolitička razvoja ovog tjedna. Slabiji indeks američkog dolara također djeluje u korist bikovskom trendu na tržištu ovog plemenitog metala. Međutim, dobici za zlato ograničeni su spektrom sporijeg globalnog gospodarskog rasta što znači općenito manju potražnju za plemenitim metalima.

Cijene ugovora vezanih za zlato na COMEX-u za lipanj, porasli su za 4,20 dolara po unci na 1.285,60 dolara, a cijene ugovora vezanih za srebro na COMEX-u za srpanj, pale su za 0,092 dolara po unci, odnosno na 14,77 dolara.

Prijetnje novim sankcijama

Trgovinski rat između SAD-a i Kine eskalira, a obje strane su jako čvrste u svojim stajalištima i prijete novim sankcijama. Kineski trgovinski dužnosnici nalaze se u Washingtonu kako bi nastavili razgovore. SAD planira povećati carine na 25 posto, sa sadašnjih 10 posto, na oko 200 milijardi dolara vrijednu kinesku uvoznu robu, u petak ujutro u 12:01 sati po istočnom vremenu, jer Trumpova administracija pokušava pojačati pritisak na Peking zbog sklapanje trgovinskog sporazuma.

Predsjednik Trump izjavio je na skupu u srijedu navečer da je Kina “prekršila dogovor” i rekao da ima “izvrsnu alternativu” trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine. Ta alternativa mogla bi značiti još veće carine SAD-a na uvoz iz Kine.

Prinosi obveznica svjetske vlade opadaju zbog zabrinutosti da će eskalacija trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije dovesti do usporavanja globalnog gospodarskog rasta. To bi bilo nepovoljno za tržišta roba, uključujući plemenite metale, zbog manje potražnje proizvođača i potrošača.

Kineski yuan u četvrtak je pao na najnižu razinu u odnosu na američki dolar od siječnja.

Wall Street Journal izvijestio je da je Kina usvojila taktiku tvrdoglavog napada, budući da uočava znakove slabosti u pregovaračkoj poziciji SAD-a. U srijedu, spomenuti list također je izvijestio da je Peking zaprijetio nespecificiranom odmazdom ako Bijela kuća sprovede povećanja carina, čak i nakon što je kineski trgovinski izaslanik, uključujući i potpredsjednika Liu Hea, trebao započeti nove pregovore u četvrtak, istaknute na večeri između Liua i američkog trgovinskog pregovarača Robert Lighthizer.

Zlato ima određenu korist

Zlato je donekle imalo koristi od ove neizvjesnosti, a neki čak smatraju da bi se cijena mogla povećati kada bi se trgovinski pregovori dodatno pogoršali i kada bi na snagu stupile povećane carine na uvoz iz Kine.

“Nakon što je prošli tjedan prekoračila razinu od 1.290 dolara prije moderiranja, cijene zlata ponovno bi mogle skočiti iznad te razine, u slučaju da se pregovori u Washingtonu izjalove i dođe do povećanih carina od strane Amerike”, napisao je Han Tan, tržišni analitičar FXTM-a.

Međutim, investitori su izrazili razočaranje što žuti metal nije doživio konkretniji porast.

Zlato nije uspjelo probiti prvi otpor postavljen na 1.288 dolara po unci, potvrđujući da još nije vrijeme za novi porast cijena“, napisao je Carlo Alberto De Casa, glavni analitičar u ActivTradesu.

U međuvremenu, dolarov indeks, koji mjeri vrijednost dolara prema šest vodećih svjetskih valuta, pao je za 0,3% u četvrtak.

“Očito je da je zlatni fokus ovog tjedna bio usmjeren na sigurno utočište od trgovine, a ne na plimu i oseku dolara“, kazali su analitičari iz tvrtke Zaner. “Međutim, pitanje važnosti dolara u odnosu na cijene zlata trenutno je nepoznato.”

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine trenutno zasjenjuje još jedno potencijalno geopolitičko žarište. Naime, iranska vlada priopćila je ovog tjedna kako će prestati udovoljavati nekim obvezama koje je preuzela u okviru nuklearnog sporazuma Ujedinjenih naroda 2015. godine. Ovaj tjedan Sjedinjene Američke Države poslale su pomorsku operativnu skupinu u Perzijski zaljev, uključujući i nosača zrakoplova, zato što smatraju da su iz te regije bile upućene određene prijetnje protiv SAD-a.  Jedna pogrešna procjena bilo koje strane mogla bi dovesti do ozbiljnog vojnog sukoba.

Izvor: www.kitco.com

Cijene zlata rastu zbog napetog trgovinskog rata između SAD-a i Kine Reviewed by on . Cijene zlata bile su umjereno veće u četvrtak u podne. Neki blagi zahtjevi za sigurnim utočištem dogodili su se usred dva geopolitička razvoja ovog tjedna. Slab Cijene zlata bile su umjereno veće u četvrtak u podne. Neki blagi zahtjevi za sigurnim utočištem dogodili su se usred dva geopolitička razvoja ovog tjedna. Slab Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori