Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Do kraja 2020. godine cijena zlata će rasti

Do kraja 2020. godine cijena zlata će rasti

18.03.2020. / 12:56 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Kako se epidemija koronavirusa (COVID-19) pretvorila iz kineske epidemije u globalnu pandemiju, australska banka Westpac promijenila je svoju prognozu za zlato. I to ne samo za ovu godinu, već i za 2021., 2022. i 2023. godinu.

Koronavirus je pogodio gospodarstva

Tržišta su preusmjerena na pokušaj preciziranja koliko će američka i europska gospodarstva pretrpjeti zbog epidemije koronavirusa, rekao je viši ekonomist Westpac-a Justin Smirk u svom izvješću.

“Krajem veljače žarište epidemije COVIDA-19 prešlo je iz Kine u ostatak svijeta. Pojedina tržišta su skrenula pozornost na brzo rastuću epidemiju u Italiji i ranu fazu nastanka epidemije u Sjedinjenim Državama. Kao i na ozbiljne poremećaje koji bi se mogli dogoditi u europskom i američkom gospodarstvu“, napisao je Smirk.

Pozitivno okruženje za zlato

Virus koji se brzo raširio doveo je do kaotičnih obrazaca trgovanja ne samo na globalnim tržištima dionica već i roba.

“Nafta je ključna roba izložena riziku jer industrijski razvijena gospodarstva propadaj. S druge strane bazni metali, željezna ruda i ugljen ostaju podržani faktorima ponude i boljim izgledima potražnje“, napisao je Smirk. “Zlato se ističe u visokorizičnom okruženju i podigli smo godišnji cilj sa 1.461 dolara na 1.600 dolara po unci.

Za ovu godinu, Westpac projicira cijene u prosjeku 1.687 dolara po unci u drugom kvartalu te 1.663 dolara po unci u trećem i četvrtom kvartalu. To je gotovo 200 dolara više u odnosu na procjene iz veljače.

Dugoročno gledano, australska banka očekuje da će se sljedeće godine zlato prosječno kretati iznad 1.600 dolara, a na kraju 2022. trgovati iznad 1.700 dolara po unci.

Novi pad američkog dolara

Izgledi za američki dolar upućuju na to da će doista oslabiti. To također ide u korist zlatu. “S obzirom na rizike s kojima je američko gospodarstvo suočeno i spremnost FOMC-a da djeluje, američki dolar će se vjerojatno još spustiti, na oko 95.0, što je oko 5 posto od vrhunca“, navodi se u izvješću Westpaca.

Jedan od najvećih strahova u ovom trenutku jest upravo koliki će utjecaj koronavirus imati na američki i globalni gospodarski rast.

Neizvjesnost zbog pandemije

“Primarni negativni utjecaj na gospodarski rast u SAD-u s početkom ove krize su poslovna ulaganja. Ulaganja u strukture i opremu ugovorena su tijekom 2019. godine pod težinom trgovinskog rata SAD-a i Kine i neizvjesnosti u vezi s globalnim rastom“, rekao je viši ekonomski direktor Elliot Clarke.

“Početkom 2020., prva faza trgovinskog sporazuma malo je utjecala na industriju i trgovinske tenzije. Povrh toga COVID-19 je stvorio još jedan značajan udarac za globalno orijentirane firme. Naša globalna prognoza rasta revidirana je sa 3,0 posto do 2,6 posto s negativnim rizikom. Kao i na one usmjerene na domaću potražnju“, dodao je Clarke.

Izvor: www.kitco.com

Do kraja 2020. godine cijena zlata će rasti Reviewed by on . Kako se epidemija koronavirusa (COVID-19) pretvorila iz kineske epidemije u globalnu pandemiju, australska banka Westpac promijenila je svoju prognozu za zlato. Kako se epidemija koronavirusa (COVID-19) pretvorila iz kineske epidemije u globalnu pandemiju, australska banka Westpac promijenila je svoju prognozu za zlato. Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori