Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Europska središnja banka mora se pripremiti za izdavanje digitalnog eura

Europska središnja banka mora se pripremiti za izdavanje digitalnog eura

09.10.2020. / 11:15 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Europska središnja banka (ESB) trebala bi se pripremiti za izdavanje digitalnog eura za dopunu novčanica “ako i kada” bude potrebno. Rekao je to u petak član uprave ESB-a Fabio Panetta.

Digitalne verzije valuta

Glavne središnje banke širom svijeta proučavaju digitalne verzije svojih valuta kako bi se pozabavile potražnjom za elektroničkim načinima plaćanja i odbile konkurenciju privatnih tokena poput Bitcoina i Facebookove digitalne valute fiksirane vrijednosti – Libre.

U studiji objavljenoj u petak, ESB je rekao da bi digitalni euro mogao pomoći tamo gdje su građani napustili gotovinu, strani oblici elektroničkog novca prešli u vodstvo ili su drugi načini plaćanja postali nedostupni.

Rok do sredine sljedeće godine

“Morali bismo biti spremni izdati digitalni euro ako i kada to zahtijeva razvoj oko nas”, rekao je Panetta u blogu koji prati studiju. “To znači da se već moramo pripremiti za to”.

ESB si je zadala rok do sredine sljedeće godine da odluči hoće li ići dalje s projektom, koji je sada otvoren za javne rasprave.

Direktna podrška od središnje banke

Poput novčanica, imatelji digitalnog eura imali bi izravnu podršku od središnje banke. To bi ga činilo sigurnijim od bilo kojeg pologa u poslovnoj banci.

Uz to, mogli bi se prenositi izravno između korisnika. Bilo putem interneta ili osobno putem Bluetootha ili pretplatničkih kartica, umjesto da prolaze kroz bankarski sustav.

Glavna je zabrinutost da bi ovaj oblik novca mogao istisnuti tradicionalne depozite. Isprazniti komercijalne banke, posebno u vrijeme financijske krize, i istisnuti privatna rješenja.

U studiji je ESB rekla da će depoziti u digitalnim eurima vjerojatno biti ograničeni i podložni barem djelomično kamatnoj stopi ESB-a na depozite. Trenutno minus 0,5 posto.

U idealnom slučaju ponudio bi ih privatni sektor, a ne samo ESB, rekao je.

Ispitivanje digitalnih valuta

Facebookova prošlogodišnja najava da će ponuditi vlastiti token, potkrijepljen službenim valutama, natjerala je središnje banke da se brinu da će izgubiti kontrolu nad novcem. To je pokrenulo brojne konkurentske inicijative.

Švedska narodna banka Riksbank mjesecima testira svoju e-krunu, a Narodna banka Kine također provodi ispitivanje na digitalnim platformama.

No, upotreba gotovine i dalje je rasprostranjena u Njemačkoj i drugim zemljama eurozone. To znači da bi potencijalna digitalna valuta središnje banke mogla imati manje uspjeha u euro zoni.

Američka središnja banka (Fed), Japanska banka i Engleska banka udarile su opreznim tonom u pogledu mogućeg uvođenja digitalnih valuta od strane središnjih banaka.

Nakon intenzivne regulatorne reakcije, Facebook je smanjio svoje planove za Libru. Sada će biti povezana s pojedinačnim nacionalnim valutama, a ne s nekoliko njih, a nadgledat će je globalne organizacije za monitoring.

Izvor: finance.yahoo.com

Europska središnja banka mora se pripremiti za izdavanje digitalnog eura Reviewed by on . Europska središnja banka (ESB) trebala bi se pripremiti za izdavanje digitalnog eura za dopunu novčanica "ako i kada" bude potrebno. Rekao je to u petak član up Europska središnja banka (ESB) trebala bi se pripremiti za izdavanje digitalnog eura za dopunu novčanica "ako i kada" bude potrebno. Rekao je to u petak član up Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori