Nedjelja , 24.10.2021.

Početna » Novosti » Hedge fondovi pokazuju sve veći interes za zlatom

Hedge fondovi pokazuju sve veći interes za zlatom

22.08.2019. / 17:23 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Sudeći po interesu hedge fondova za zlatom, njegov strelovit rast tek je na početku.

Strelovit rast zlata

Cijene zlata su već sada na najvišoj razini u više od šest godina, a Goldman Sachs Group Inc. i Citigroup Inc. predviđaju da bi se cijena poluge mogla povećati za oko 6 posto, odnosno na 1.600 dolara za uncu u samo šest mjeseci.

Vrijednost zlata poput sigurnog utočišta svijetli usred sve veće nesigurnosti povezane s američko-kineskim trgovinskim ratom i usporavanjem gospodarskog rasta. Američki predsjednik Donald Trump dodatno je rasplamsao svoje nesuglasice s Pekingom, a njegovo Ministarstvo financija službeno je proglasilo Kinu valutnim manipulatorom.

Trump je također pritisnuo Federalne rezerve da dodatno snize kamatne stope i oslabe dolar. U međuvremenu, 15 milijardi bilijuna duga na globalnoj razini ima negativne prinose, a potražnja investitora ne pokazuje znakove slabljenja.

Zlato je valuta

“Sada od trgovinskih ratova prelazimo gotovo u valutne ratove”, rekla je Whitney George, predsjednica Sprott Inc., fonda usmjerenog na plemenite metale. “Zlato je valuta, ali nije ničija obveza, pa će stajati uspravno i kada svi drugi pokušaju devalvirati svoju valutu da bi bili konkurentni na globalnoj razini.”

U tjednu koji je završio 6. kolovoza, hedge fondovi povećali su svoju neto zlatnu poziciju za 23 posto na 285.082 futures ugovora i opcije, prema podacima američke komisije za trgovanje Futures Trading. Holding, koji mjeri razliku između oklada na povećanje cijena i oklade na pad, bio je najviši od srpnja 2016.

Taj je potez uslijedio jer su fondovi, koji su na dobitku samo kada su cijene u porastu dosegli trogodišnji maksimum, dok su oni koji su na dobitku kada cijene padaju bili u padu treći tjedan za redom.

Očekuju se novi porasti vrijednosti zlata

Vrijednost zlata čija se isporuka očekuje u prosincu u prosincu porasla je 3,5 posto u tjednu završenom u petak te je iznosila 1,508.50 dolara na Comexu u New Yorku. Cijene su već u ponedjeljak porasle za 0,5 posto na 1.515,30 dolara.

Analitičari iz tvrtke Goldman Sachs Group Inc. Smatraju da će zlato dosegnuti cijenu od 1.600 dolara kroz šest mjeseci, a iz Citija su rekli da će se povećati na tu razinu za šest do 12 mjeseci. Merrill Lynch iz banke Bank of America smatra kako se cijene u roku od dvije godine penju na 2.000 dolara, nadmašujući rekord svih vremena od 1.921,17 dolara dosegnut na spot tržištu u 2011. godini.

Usprkos tome, cijene možda neće naglo rasti. CBOE / Comex indeks volatilnosti zlata, koji mjeri promjene cijena, nedavno je dosegao najvišu vrijednost od prosinca 2016 godine. Ta je mjera još uvijek manja od polovice onoga što je bilo kad su se cijene poluga popele na svoj rekord u 2011. godini.

Hedge fondovi su na dobitku

Čini se da su investitori voljni izdržati volatilnost u nadi da će doći do novih porasta cijena. Udjeli u globalnim fondovima kojima se trguje na burzi, potpomognutim ovim plemenitim metalom, na najvišoj su razini od ožujka 2013. godine. Dionice Aberdeen Standard Physical Gold ETF prošli su tjedan vrijedile milijardu dolara, čime je postao treći po veličini američki fond s imovinom u zlatu u vrijednosti od 1,02 milijarde dolara.

U međuvremenu, trgovci i analitičari prešli su u snažnu poziciju, sa 69 posto očekivanih porasta cijena, a nitko nije na gubitku po prvi put od ožujka, pokazalo je istraživanje Bloomberga.

“Kad imamo problema s globalnom deflacijom i usporavanjem globalne gospodarske aktivnosti, a vlade trče obezvrijediti valutu svoje zemlje kako bi pokušale potaknuti ekonomski rast, one se bave negativnim kamatama, a to povoljno djeluje zlato”, rekao je Frank Holmes , glavni izvršni direktor i glavni direktor investicijskih odjela američkog Global Investors-a, koji vodi američki Global GO GOLD i Precious Metal Miners fond – treći po redu najbolji fond s najboljim učinkom u SAD-u ove godine.

Što može zaustaviti rast vrijednosti zlata?

Cijene zlata nastavljaju rasti na leđima globalne nesigurnosti i djelovanja središnjih banaka. Ubrzani pad globalne ekonomije i smanjenje kamatnih stopa od strane središnjih banaka, u cijelom svijetu potiče ovaj plemeniti metal da se vrati natrag u svoje vrhunsko razdoblje.

Samo rješenje složenih globalnih problema poput američko-kineskog trgovinskog rata, bliskoistočnog geopolitičkog sukoba i Brexita moglo bi usporiti uspon zlata.

Izvor: bloomberg.com

Hedge fondovi pokazuju sve veći interes za zlatom Reviewed by on . Sudeći po interesu hedge fondova za zlatom, njegov strelovit rast tek je na početku. Strelovit rast zlata Cijene zlata su već sada na najvišoj razini u više od Sudeći po interesu hedge fondova za zlatom, njegov strelovit rast tek je na početku. Strelovit rast zlata Cijene zlata su već sada na najvišoj razini u više od Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori