Petak , 01.12.2023.

Početna » Investicijski srebrnjaci » Hoće li se ponoviti nestašica zlata uzrokovana koronavirusom?

Hoće li se ponoviti nestašica zlata uzrokovana koronavirusom?

17.06.2020. / 10:26 Autor: Kategorija: Investicijski srebrnjaci, Investicijski zlatnici, Novosti A+ / A-

Virus COVID-19, koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, utjecao je na čitavo svjetsko gospodarstvo. A tržište plemenitih kovina također je zadobilo udarac. To se ponajprije odrazilo na cijenama zlata, koje su se u prosincu 2019. kretale između 42 i 43 eura za gram.

No netom nakon toga, u drugoj polovici veljače 2020. godine cijena zlata na svjetskom je tržištu skočila je na gotovo 50 eura. To je bilo povećanje od 18 posto u samo dva mjeseca.

Nestašica zlata

Iako se već sljedećeg mjeseca cijena zlata vratila na razine iz prosinca, tu negativnim iznenađenjima nije bio kraj. Naime, osim naglog pada cijena, postalo je gotovo nemoguće doći do novih zaliha ovog plemenitog metala.

Kovnice nisu isporučivale ni zlatne poluge ni zlatnike, a distributeri su prodavali samo neprodane proizvode koje su imali u svojim trezorima. Kad su zalihe prodali, distributeri više nisu imali što prodavati krajnjim kupcima.

Pozitivan primjer na domaćem tržištu

Iako je situacija na tržištu plemenitih kovina gotovo u potpunosti stala, tvrtka Tetragram projekt, zajedno sa svojim brendom Plemenit, dokazala je da se spremna boriti sa svakom krizom.

Naime, kao jedna od rijetkih tvrtki koja se bavi trgovinom investicijskih plemenitih kovina u našim krajevima ali i šire, tvrtka Tetragram projekt nije imala niti jedan dan zastoja u radu. Unatoč ograničenom prometu i zatvorenim granicama oni su i dalje zaprimali narudžbe, dobavljali robu i pripremali isporuke svima koji su to željeli.

Istina, ponuda investicijskih plemenitih kovina u Europi bila je ograničena na jednostruke i četverostruke dukate, no tvrtka Tetragram projekt je uspjela nabaviti sve dostupne proizvode i dostaviti ih svojim klijentima.

Glavni razlog zašto je njima uspjelo ono što mnogim drugim tvrtka nije, jest činjenica da su kroz godine svog postojanja na tržištu razvili čvrst i pouzdan odnos povjerenja s velikim brojem dobavljača investicijskog zlata diljem Europe.

Prva faza normalizacije na tržištu zlata

Normalizacija narudžbi investicijskih proizvoda od žutog metala, počela se događati kada je cijena zlata po drugi puta u godina znatno porasla. Naime, od sredine ožujka ona je postojana rasla, da bi u svibnju dosegnula gotovo 52 eura za gram. U samo dva mjeseca to je skok od više od 20 posto.

S rastom cijene zlata, rasla je i dostupnost pojedinih proizvoda. Na tržištu su se najprije pojavila dva svjetski iznimno popularna investicijska zlatnika – australski Klokan i austrijski Bečki filharmoniker. Gotovo istovremeno kad i u Zürichu, Münchenu i Beču, ti su proizvodi bili dostupni i klijentima tvrtke Tetragram projekt u Zagrebu.

Nedugo zatim postale su dobavljive i zlatne poluge od 100 grama i 250 grama. To je zato što su se kovnice usredotočile na proizvodnju samo onih investicijskih proizvoda od zlata za kojima je bila najveća potražnja.

Zbog njihove iznimne profesionalnosti, niti jedan klijent tvrtke Tetragram projekt čak ni u jeku krize nije čekao na isporuku proizvoda dulje od sedam radnih dana.

Druga faza normalizacije tržišta

Početkom lipnja ove godine započela je druga faza normalizacije tržišta investicijskih plemenitih kovina. Tržište je polako počelo pronalaziti stabilnost, a stabilizirala se i cijena zlata na razinama malo ispod 50 eura za gram. Sada je za narudžbu dostupna puno šira paleta proizvoda.

Zlatne poluge svih masa, od 1 grama do 1 kilograma, bez problema se mogu naručiti i isporučiti u najkraćem mogućem roku. Najčešće je to odmah po uplati.

Stanje na tržištu srebra

Nažalost, tržište srebrnih poluga i srebrnih kovanica u puno je gorem stanju od tržišta zlatnih poluga i zlatnika. Tako je investicijsko srebro trenutno još uvijek gotovo potpuno nedostupno za isporuku.

Povremeno se na tržištu pojave ograničene količine pojedinih proizvoda, no one se brzo rasprodaju. Zato su se i otkupne cijene srebrnih poluga i otkupne cijene srebrnih kovanica znatno povećale. Na regionalnom tržištu taj je rast bio čak 20 posto.

Teško je reći kada će se situacija na tržištu investicijskog srebra normalizirati. Stručnjaci tvrtke Tetragram projekt u tom su pogledu prilično pesimistični. Sudeći po trenutnim mogućnostima nabavke, realno je očekivati da se srebrne poluge i srebrnjaci, u količinama u kojima to klijenti žele, neće moći naručivati i isporučivati još tjednima. Možda čak i mjesecima.

Hoće li ponovno doći do nestašice zlata?

Često se postavlja pitanje hoće li se dogoditi drugi val zaraze koronavirusom te kako će to utjecati na tržište plemenitih kovina. Hoće li ponovno doći do nestašice investicijskog zlata?

Svaka izvanredna situacija koja ugrožava gospodarstvo ili socijalnu ravnotežu može povećati potražnju za plemenitim metalima. Dobro je poznato da su zlato i srebro sigurno utočište u neizvjesnim vremenima. Tako je građane Zagreba osim virusa COVID-19 zadesio i razoran potres, pa su nerijetki ostali bez svega. No, oni koji su ulagali u plemenite kovine, najbolje mogu svjedočiti o tome kako u kriznim vremenima njihova vrijednost raste. Naime, zlato i srebro su izvrsno osiguranje od neočekivanih situacija.

Prva polovica ove 2020. godine najbolji je dokaz kako je iznimno važno barem dio svoje ušteđevine uložiti u trajno bogatstvo  – investicijsko srebro i zlato.

Hoće li se ponoviti nestašica zlata uzrokovana koronavirusom? Reviewed by on . Virus COVID-19, koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, utjecao je na čitavo svjetsko gospodarstvo. A tržište plemenitih kovina također je zadobilo udarac. To Virus COVID-19, koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, utjecao je na čitavo svjetsko gospodarstvo. A tržište plemenitih kovina također je zadobilo udarac. To Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori