Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Hoće li u sljedeće dvije godine cijena zlata pasti ispod 1.650 dolara?

Hoće li u sljedeće dvije godine cijena zlata pasti ispod 1.650 dolara?

24.11.2020. / 12:09 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Rekordni doseg od 2.070 dolara za uncu zlata vjerojatno je bio vrhunac, barem zasad, prema Westpacu, koji u iduće dvije godine očekuje pad zlata ispod 1.650 dolara.

Averzija prema riziku

Averzija prema riziku dosegla je vrhunac, pa tako i cijena zlata, rekao je visoki ekonomist Westpaca Justin Smirk u svom ažuriranju iz studenog. “2020. godine zabilježio je vrhunac averzije prema riziku, likvidnosti središnje banke i globalne neizvjesnosti, pa otuda i naša prognoza za ublažavanje cijena zlata 2021. godine”, rekao je Smirk.

Westpacovi projekti za zlato u prosjeku će biti ispod 1.760 američkih dolara za uncu do kraja sljedeće godine, a zatim će pasti sve do 1.633 američka dolara krajem 2022. godine.

Situacija će se preokrenuti tek sredinom 2023. godine. Tada će se plemeniti metal početi penjati i narasti na 1.848 američkih dolara do rujna 2024. godine, prema dugoročnoj prognozi.

Pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronavirusa

Ovakva perspektiva dolazi budući da je zlato gubilo niz boljih ekonomskih podataka i više rizičnog raspoloženja na tržištu u svjetlu pozitivnih vijesti o cjepivu protiv COVID-19.

U vrijeme pisanja ovog članka, futures ugovori za zlato za prosinac trgovali su se na 1.834,00. To je 2,05 posto manje nego dan nakon što je u ponedjeljak cijena pala za gotovo 40 dolara.

Američka tržišta dionica zabilježila su rast

“Američka tržišta dionica zabilježila su rast, potpomognuta pozitivnim vijestima o cjepivima. Valute su značajno pogodile jači američki podaci o PMI-ju, što je pomoglo da se američki dolar odbije od tromjesečnog minimuma. Prinosi američkih obveznica blago su porasli”, rezimirali su u ponedjeljak stratezi Westpac-a.

Razvoj cjepiva “mijenja pravila igre” za američko gospodarstvo, rekao je glavni ekonomist Westpaca Bill Evans.

“Naše su prognoze bile za prilično “stabilan” profil američke riznice do 2021. godine. Naime, tržišta su bila nesigurna u pogledu izgleda oporavka u odnosu na konkurentske “snage“. Izglede cjepiva i nagli porast u slučaju opterećenja”, rekao je Evans na Ponedjeljak.

Čini se da je sentiment prema riziku pobjednik rata između pozitivnih vijesti o cjepivima i naglog porasta slučajeva koronavirusa.

“Ovi raniji i uvjerljiviji rezultati o cjepivima… ukazuju na tržišta koja favoriziraju poboljšanje izgleda cjepiva nad neposrednom prijetnjom sve većeg broja slučajeva. A kako se krećemo kroz 2021., ta će dinamika postajati sve očitija”, rekao je Evans.

FED će smanjiti labavu monetarnu politiku

Optimističniji ekonomski izgledi mogli bi pritisnuti i Federalne rezerve da iduće godine počnu smanjivati labavu monetarnu politiku, dodao je glavni ekonomist.

“Prihvaćamo da bi Federalne rezerve mogle ostati aktivne u kvantitativnom popuštanju do 2021. godine. Ali smatramo da će optimizam povezan s uspješnom distribucijom cjepiva do 2021. godine biti dominantna tržišna sila, dok će Fedu pružiti određeni opseg za olakšavanje podrške”. primijetio je.

Westpac je također povećao svoju prognozu za američke desetogodišnje državne riznice do 2021. “Sada smo taj profil stope 2022. prenijeli na 2021. godinu. A desetogodišnja stopa obveznica porasla je s 0,80 posto u prosincu na 1,2 posto do kraja 2021.”, dodao je Evans .

Jedna od briga na koju treba paziti pri uvođenju cjepiva je postotak populacije koji se odluči za njega, napisao je viši ekonomist Westpca Elliot Clarke.

“Jedan od glavnih izazova nakon odobrenja bit će opseg preuzimanja cjepiva. Da bi se širenje virusa učinkovito umanjilo, najmanje 60 do 70 posto stanovništva trebat će postići imunitet. Čak i za visoko djelotvorno cjepivo koje ‘djeluje’ kaže da u 90 posto slučajeva zahtijeva visoku stopu usvajanja od oko 65 do 80 posto. Studije diljem SAD-a i Europe zabilježile su nešto više od 50 posto odraslih koji pokazuju da bi prihvatili COVID -19 cjepivo”, primijetio je Clarke.

Također, važno je imati na umu da američko gospodarstvo još nije izašlo iz problema. I trebat će mu još fiskalnih poticaja.

“Bez smislenog, srednjoročnog usmjerenog poticajnog paketa nakon inauguracije u siječnju, američko gospodarstvo i dalje riskira da se 2021. uhvati u rast trenda, okruženje visoke nezaposlenosti – sa znatnim negativnim rizicima”, rekao je Clarke.

Izvor: www.kitco.com

Hoće li u sljedeće dvije godine cijena zlata pasti ispod 1.650 dolara? Reviewed by on . Rekordni doseg od 2.070 dolara za uncu zlata vjerojatno je bio vrhunac, barem zasad, prema Westpacu, koji u iduće dvije godine očekuje pad zlata ispod 1.650 dol Rekordni doseg od 2.070 dolara za uncu zlata vjerojatno je bio vrhunac, barem zasad, prema Westpacu, koji u iduće dvije godine očekuje pad zlata ispod 1.650 dol Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori