Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » U Indiji smanjena potražnja za žutim metalom

U Indiji smanjena potražnja za žutim metalom

06.05.2016. / 12:24 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
U Indiji smanjena potražnja za žutim metalom

Foto: Arvind Balaraman freedigitalphotos.net

Potražnja za plemenitom žutom kovinom u Indiji mogla bi biti niža od uobičajene tijekom ovoga ljeta. Stručnjaci očekuju da će ove godine potražnja za zlatom u ovoj azijskoj državi porasti tek u studenom.

Najveći dio potrošnje žutog metala u Indiji otpada na proslave vjenčanja. Hinduistički kalendar glavni je krivac za pad potražnje.

Najčešće tijekom svibnja bude veći broj povoljnih dana za vjenčanja prema hinduističkom kalendaru, no ove godine nažalost nije tako. Indijci će na povoljne kalendarske dane za vjenčanja morati pričekati do početka studenog.

Sezona vjenčanja povećava potražnju za zlatom

Sezona vjenčanja obično potakne uvoz plemenitog žutog metala u Indiji, što uzrokuje blagi pad vrijednosti indijske domicilne valute – rupije. Ove godine cijeloga ljeta nema dana koji su prema vjerovanjima Indijaca povoljni za vjenčanja.

U Indiji smanjena potražnja za žutim metalom

Prosječni uvoz zlata u Indiju prema mjesecima, izraženo u postocima. Izvor: CNBC

“Zapravo, povoljnih dana za vjenčanja ove godine nema od svibnja do listopada, što znači da u studenom i prosincu možemo očekivati veliko povećanje potražnje za zlatom,” rekli su Khoon Goh i Rini Sen, analitičari AZN-a. Prema podacima Reutersa, uvoz zlata u Indiju u ožujku ove godine pao je za 80 posto u odnosu na prošlu godinu.

Indijska valuta također je pogođena ovim događajima. Budući da je cijena zlata u Indiji denominirana u američkom dolaru, kupci ustvari moraju kupiti dolar prije kupovanja zlata. Iako bi ova situacija trebala umanjiti slabljenje indijske valute, stručnjaci tvrde da će zbog previranja na tržištu indijska rupija ipak biti u blagom padu.

Izvor: www.cnbc.com/2016/05/06/indias-gold-demand-may-not-soar-until-november-on-fewer-weddings.html

U Indiji smanjena potražnja za žutim metalom Reviewed by on . [caption id="attachment_1724" align="alignleft" width="228"] Foto: Arvind Balaraman freedigitalphotos.net[/caption] Potražnja za plemenitom žutom kovinom u Indi [caption id="attachment_1724" align="alignleft" width="228"] Foto: Arvind Balaraman freedigitalphotos.net[/caption] Potražnja za plemenitom žutom kovinom u Indi Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori