Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Interes za zlatom od strane središnjih banaka i dalje je u porastu

Interes za zlatom od strane središnjih banaka i dalje je u porastu

11.10.2019. / 18:04 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Ne jenjava interes središnjih banaka za kupnjom zlata. U stvari, ponovo se razbuktao u kolovozu, nakon što je u srpnju blago popustio, pokazuju posljednji podaci Svjetskog vijeća za zlato.

Nakon relativno skromnog neto povećanja od 13,9 tona u srpnju, središnje banke su u kolovozu prikupile čak 57,3 tone zlata.

Rekordne brojke

Otkup zlata u iznosu jedne tone ili više ukupno se popeo do čak 62,1 tone. Bruto prodaja dosegnula je 4,8 tona.

Svjetsko vijeće za zlato temelji svoje informacije prema podacima predanim Međunarodnom monetarnom fondu. Četiri središnje banke činile su glavninu otkupa u kolovozu.

Turska je svojim rezervama dodala najviše zlata, prikupivši 41,8 tona žutog metala. Rusija je svojim rezervama dodala još 11,3 tone.

Rusija u vodstvu po kupljenoj količini

Rusija je ove godine bila središnja banka broj jedan po količini kupljenog zlata i to im se isplatilo u velikoj mjeri. Zlatne rezerve Ruske središnje banke nadmašile su u rujnu 100 milijardi dolara, zahvaljujući stalnom otkupu i povećanju cijena. Sa svojim najnovijim kupnjama, Rusija je samo ove godine povećala zalihe zlata za gotovo 120 tona.

Kina je kupila dodatnih 5,9 tona zlata. Bio je to deveti mjesec zaredom otkupa zlata za Narodnu banku Kine. Katar je povećao svoje zlatne rezerve za 3,1 tonu. Dvije druge središnje banke dodale su manje rezerve u svoje rezerve: ECB – 0,1 tona i Kirgistan – 0,4 tone.

Dvije centralne banke prodale su svoje zlato u količini većoj od jedne tone. Kazahstan je smanjio rezerve za 2,6 tona. Ovo je bio obrnuti tijek. Kazahstanska središnja banka agresivno kupuje zlato.

Diverzifikacija međunarodnih rezervi

Uzbekistan je u kolovozu prodao još 2,2 tone zlata nakon što se u srpnju odrekao 22,4 tone. Guverner središnje banke Uzbekistana Mamarizo Nurmuratov najavio je ranije ove godine da planira otkupiti američki i kineski državni dug kako bi diverzificirao međunarodne rezerve u zlatu u vrijednosti 26 milijardi dolara, dok zemlja izlazi iz relativne ekonomske izolacije.

Prema Svjetskom vijeću za zlato, desetak središnjih banaka povećalo je svoje rezerve zlata za najmanje jednu tonu kroz prvih osam mjeseci 2019. godine.

Otkup zlata središnjih banaka u srpnju nastavlja trend koji smo vidjeli kroz 2018. Sveukupno svjetske središnje banke akumulirale su 651,5 tona zlata prošle godine. Svjetsko vijeće za zlato primijetilo je da je 2018. godina obilježila najvišu razinu godišnjih neto kupovina zlata središnjih banaka od obustave konvertibilnosti dolara u zlato 1971. godine. To je ujedno drugi najviši godišnji ukupni rekord.

Povratak na osnove

Ovaj potez za minimiziranjem izloženosti američkom dolaru, posebno zemalja poput Rusije i Kine, pokreće interes za kupnjom zlata od strane središnjih banaka.

Američki broker i član Republikanske stranke, Peter Schiff govorio je o kupovini zlata središnjih banaka. Primijetio je da su SAD napustile zlatni standard 1971. godine, ali misli da će se svijet vratiti na njega.

“Dani kada je dolar rezervna valuta su odbrojani i vraćamo se na osnove. Znate, sve staro je opet novo. Zlato je u prošlosti bilo novac i opet će biti novac u budućnosti, a središnje banke, koje su dovoljno pametne da čitaju između redova povećavaju svoje zlatne rezerve odmah“, kazao je.

Izvor: www.seekingalpha.com

Interes za zlatom od strane središnjih banaka i dalje je u porastu Reviewed by on . Ne jenjava interes središnjih banaka za kupnjom zlata. U stvari, ponovo se razbuktao u kolovozu, nakon što je u srpnju blago popustio, pokazuju posljednji podac Ne jenjava interes središnjih banaka za kupnjom zlata. U stvari, ponovo se razbuktao u kolovozu, nakon što je u srpnju blago popustio, pokazuju posljednji podac Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori