Ponedjeljak , 25.05.2020.

Početna » Novosti » Italija kreće u borbu za zlato koje je u rukama Središnje banke

Italija kreće u borbu za zlato koje je u rukama Središnje banke

09.04.2019. / 16:54 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Prije otprilike dva tjedna, pomalo neočekivano, predsjednik Europske središnje banke (ESB), Mario Draghi dao je izjavu kojom potvrđuje kako Europska središnja banka mora odobriti svaku operaciju u deviznim rezervama zemalja eurozone, uključujući zlato i velike devizne štednje.

“Europska središnja banka će odobravati i operacije u deviznim rezervama koje ostaju kod nacionalnih središnjih banaka i transakcije država članica s njihovim deviznim radnim bilancama iznad određenog praga. Svrha ove nadležnosti je osigurati dosljednost s tečajnom i monetarnom politikom Unije”, kazao je.

U to vrijeme to se nije činilo značajnim ni zbog čega drugog osim zbog neočekivanog trenutka, ali sada stvari postaju sve smislenije jer je The Wall Street Journal izvijestio da su talijanski populisti nastavili ovaj tjedan s nastojanjima da preuzmu kontrolu nad središnjom bankom i njezinim zlatnim rezervama.

Žaleći se da su stotine tisuća malih pojedinačnih investitora izgubile milijarde dolara nakon što je nekoliko talijanskih banaka u posljednjih nekoliko godina propalo, populistička koalicijska vlada Pokreta 5 zvjezdica i Lige (koja se donedavno nazivala Sjeverna liga), prikazuju središnju banku kao simbol tehnokratske elite, što je daleko od potreba običnih Talijana.

Veliki gubici za male ljude

Stotine tisuća malih pojedinačnih investitora izgubilo je milijarde dolara nakon što je nekoliko talijanskih banaka u posljednjih nekoliko godina propalo, uzrokujući rasprostranjenu ljutnju protiv Banke Italije i prethodnih vlada.

“Ako razmislimo o onome što se dogodilo posljednjih godina, potrebna nam je promjena kursa u Banci Italije, “, izjavio je potpredsjednik vlade Luigi Di Maio, vođa Pokreta 5 zvjezdica.

Pet zvjezdica i Liga više su puta napadale talijansku Banku zbog toga što nisu spriječile bankarsku krizu i okrivile je za gubitke štediša koji su, gotovo na prijevaru, kupili dionice i obveznice banaka.

“Ako ste sa svojim tekućim računom u crvenom, to je zato što ljudi, koji su trebali kontrolirati takve stvari, to nisu učinili“, rekao je vođa Lige, ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, skupini bivših ulagača u Banca Popolare di Vicenza, koja je propala 2017. godine.

Nacrt dva zakona

Talijanski zastupnici iz Pokreta 5 zvjezdica nisu se zaustavili samo na tome, već su i ovog tjedna zamolili Parlament da donese dva nacrta zakona. Jedan zakon će naložiti vlasnicima središnje banke, a to su većinom privatne banke, da prodaju svoje dionice talijanskom Ministarstvu financija po cijenama iz 1930-ih. Drugi bi zakon proglasio talijanske državljane vlasnicima rezervi Banke Italije od 2451,8 tona zlata, vrijednog oko 102 milijarde dolara po tekućim cijenama.

Kao što The Wall Street Journal primjećuje, takav bi potez u teoriji mogao proširiti opseg prodaje zlata i smanjiti rezerve banke, koje pomažu poduprijeti financijski sustav. Međutim, zakon podržavaju i manje stranke, kao što je stranka Fratelli d’Italia, južnjački pandan vladajuće Lige kojoj je biračka baza na sjeveru zemlje.

“Zlato pripada Talijanima, a ne bankarima“, kaže Giorgia Meloni, čelnica stranke Fratelli d’Italia, krajnje desničarske opozicijske stranke koja podržava oba zakona. “Spremni smo boriti se svugdje u Italiji i po potrebi izvesti Talijane na ulice.“

Banka Italije to pak vidi drugačije i upozorava da su njihovi postupci pokušaj potkopavanja neovisnosti Banke Italije i potrošnje zlatnih rezervi zemlje projekte populističke politike.

“Zlato je dio imovine Središnje banke Italije i ne može se koristiti za monetarno financiranje Ministarstva financija“, izjavio je guverner Banke Italije Ignazio Visco.

“Ovo izgleda kao revolucionarna eksproprijacija“, rekao je Gianluca Garbi, izvršni direktor kuće Banca Sistema SpA.

Liga je neodlučna

No, kako zaključuje The Wall Street Journal, Pokret 5 zvjezdica i Liga podržavaju javno vlasništvo nad zlatnim rezervama, a uz potporu stranaka koje čine 60% zastupnika, nacrt zakona ima dovoljnu potporu.

Zastupnici Pokreta 5 zvjezdica također podupiru nacionalizaciju središnje banke, dok Liga još nije odlučila, što znači da bi taj zakon imao oko 40% potpore. Uz potporu Lige zakon bi prošao i Banka Italije bila bi nacionalizirana. Nakon toga Matteo Salvini i Ligi Di Maio našli bi se na udaru svih institucija EU, Europske središnje banke i financijske elite cijelog svijeta, posebno one u Sjedinjenim Američkim Državama, jer bi vraćanjem središnje banke iz privatnih, u ruke naroda napravili presedan u zapadnom svijetu.

Središnje banke, kao što su američke Federalne rezerve, Banka Engleske i Japanska banka, postale su neovisne grane vlasti u većini naprednih gospodarstava u posljednjih nekoliko desetljeća, bez obzira na to je li njihovo formalno vlasništvo u javnom ili privatnom sektoru.

Banka Italije je članica Europske središnje banke, koja određuje monetarnu politiku za valutnu zonu sa 19 zemalja i nadzire njen bankarski sektor. Ako bi talijanska vlada postala vlasnik Banke Italije, njezina bi se neovisnost i dalje odobravala talijanskim i europskim zakonima.

Nezavisne institucije međutim kažu da bi sva vlada trebala biti izravan izraz narodne volje, za koju tvrde da i sami predstavljaju. Talijanski čelnici dosljedno su optuživali nezavisne institucije, od državne službe i medija, do nadzornih tijela kao što je regulator tržišta dionica, da pokušavaju osujetiti volju naroda.

S druge strane, Pokret 5 zvjezdica i Liga više su puta napadale Banku Italije zbog toga što nisu spriječile bankarsku krizu i okrivile je za gubitke štediša koji su kupili dionice i obveznice banaka.

Od prošlog tjedna funkcionira parlamentarno povjerenstvo koje istražuje uzroke i posljedice propasti talijanskih banaka, što znači da je pokrenuta višemjesečna revizija koja će bi trebala otkriti sve negativne strane bankarskog sustava u Italiji, zemlji koja je ulaskom u eurozonu uništena, a posljednji čavao i lijesu je bila globalna kriza 2008. kada je Italija upala u spiralu dužničkog ropstva s dugom koji trenutno iznosi 2.553 milijarde eura ili 143% BDP-a zemlje.

Izvor: zerohedge.com

Italija kreće u borbu za zlato koje je u rukama Središnje banke Reviewed by on . Prije otprilike dva tjedna, pomalo neočekivano, predsjednik Europske središnje banke (ESB), Mario Draghi dao je izjavu kojom potvrđuje kako Europska središnja b Prije otprilike dva tjedna, pomalo neočekivano, predsjednik Europske središnje banke (ESB), Mario Draghi dao je izjavu kojom potvrđuje kako Europska središnja b Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori