Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Izbjegnite zamku: Donosimo vam tajnu cijene zlata

Izbjegnite zamku: Donosimo vam tajnu cijene zlata

01.10.2020. / 11:57 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Kada donose odluku o kupnji žutog metala, kupci se najčešće ravnaju po njegovoj cijeni. Stoga, ako je cijena niska, kupac će se lakše odlučiti za kupovinu, nego kada je ona visoka.

Ipak, velik broj kupaca nije svjestan kako ne postoji samo jedna cijena zlata već više njih. Svaka od tih cijena znatno utječe na krajnju cijenu koju će kupac platiti fizički proizvod od zlata. A potpuno isto načelo vrijedi i za cijenu srebra.

Želite li proći dobro prilikom kupnje žute plemenite kovine, bilo bi pametno da se upoznate sa svim tim cijenama te naučite kako one moraju biti posložene da možete biti sigurni koji je najbolji trenutak za kupnju, ali i koji je najbolji trgovac kod kojeg ćete zlato ili srebro kupiti.

Upoznajmo se s različitim cijenama zlata.

Spot cijena zlata

Jedna od najčešće spominjanih je takozvana “spot“ cijena zlata. Radi se o cijeni zlata koja se formira na velikim svjetskim burzama: u Londonu, New Yorku, Hong Kongu, Shanghaiu… U tim velikim burzovnim središtima, cijena zlatu formira se tako da veliki proizvođači (rudnici) i prodavači (banke i druge institucije pohrane) stavljaju na aukciju značajne količine zlata. Na tisuće i tisuće kilograma.

Istodobno, veliki kupci (banke, druge institucije, te bogati privatni pojedinci) dolaze na burzu kupiti ponuđene količine. I tada se formira burzovna, odnosno, “spot” cijena zlata.

Ako je bolje promotrite, burzovna cijena je gotovo uvijek niža nego tzv. maloprodajna cijena zlata. Kada se govori o maloprodajnoj cijeni zlata, misli se na cijene koje treba platiti za konkretne zlatne poluge mase od jednoga grama do jednoga kilograma. Iako se može učiniti kako kupnja poluge od jednog kilograma već spada u kategoriju većih kupnji, to je iz perspektive burzi plemenitih kovina u Londonu ili New Yorku doista minijaturna količina.

Razlog zašto je “spot” cijena zlata niža od maloprodajne, vrlo je jednostavan. Naime, spot cijena podrazumijeva kupnju neoblikovanog zlata, odnosno, kako bi se u narodu reklo “u rinfuzi”. To je zlato koje tek treba oblikovati u zlatne poluge, a sam proces oblikovanja zlata u poluge također ima svoju cijenu. I tako se dolazi do nove cijene zlata. One maloprodajne.

“Spot” cijena zlata dobar je orijentir na temelju kojeg se formira maloprodajna cijena zlata. Kada spot cijena raste ili pada, otprilike u istom omjeru rastu i padaju maloprodajne cijene zlata na tržištu.

Maloprodajna cijena zlata

Investicijsko zlato u maloprodaji se kupuje oblikovano ili u zlatne poluge ili u zlatnike. Postoji mnoštvo različitih proizvođača koji proizvode zlatne poluge i zlatne kovanice. Zlatne poluge u pravilu se proizvode u masama od 1 gram, 2 grama, 5 grama, 10 grama, 20 grama, 1 unca (31,1035 grama), 50 grama, 100 grama, 250 grama, 500 grama i 1000 grama ili 1 kilogram. Zlatnici se proizvode u najrazličitijim veličinama. No, najčešće ne mogu kupiti u masama većim od 1 unce (31,1035 grama).

Proizvodnja svake od tih poluga i kovanica zahtijeva trud i energiju, što naravno ima svoju cijenu. Jedinična cijena proizvodnje i skladištenja svake pojedine poluge je manje-više slična. Ali, kad se taj trošak stavi u odnos s masom pojedinog proizvoda, situacija se značajno mijenja.

Uzmimo za primjer da je cijena proizvodnje svake pojedine poluge, bez obzira na veličinu, otprilike 15 eura. Recimo također da je spot cijena grama zlata na svjetskom tržištu 50 eura. To bi značilo da je cijena zlatne poluge od 1 grama, u kojoj je uračunat samo trošak proizvodnje i ništa više, odmah u startu 65 eura (50 eura cijene zlata + 15 eura troška proizvodnje). To na kraju iznosi čak 30 posto više od burzovne ili “spot” cijene zlata.

Kada se ta računica, međutim, primijeni na polugu od, primjerice, 10 grama, odnos je puno povoljniji. Deset grama zlata u našem primjeru iznosi 500 eura po burzovnoj cijeni + 15 eura trošak proizvodnje, što je ukupno 515 eura. To je samo tri posto veća maloprodajna cijena u odnosu na spot cijenu zlata.

Što je poluga veća, to je postotak troška proizvodnje u njezinoj cijeni niži. Zato je cijena grama zlata u velikim polugama znatno niža nego u malim polugama.

Što sve utječe na maloprodajnu cijenu zlata?

Proizvodni troškovi nisu jedini troškovi na koje trgovci moraju računati prilikom formiranje krajnje, maloprodajne cijene investicijskih proizvoda od zlata.

Trošak transporta također značajno utječe na cijenu. On je u pravilu znatno veći nego za druge proizvode. Naime, prilikom prijevoza žutog plemenitog metala potrebno je slijediti mnoštvo sigurnosnih procedura i protokola, a to poskupljuje logistiku.

Također, što je mjesto proizvodnje zlatnih poluga i zlatnika udaljenije od mjesta krajnje isporuke, cijena transporta je viša. To objašnjava činjenicu zašto investicijski proizvodi od zlata iskovani ili izliveni u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj u našim krajevima stoje manje nego isti takvi proizvodi proizvedeni u Australiji, Kanadi ili Sjedinjenim Američkim Državama. Proizvod koji dolazi s drugog kontinenata mora prijeći puno veću udaljenost od onoga koji putuje unutar Europske unije.

Razlika u cijeni zlata s obzirom na lokaciju

Svaki dodatni kilometar se računa, stoga nije neuobičajeno da postoje razlike u krajnjoj maloprodajnoj cijeni investicijskog zlata. Čak i prilikom isporuke unutar iste države. Primjerice, neki trgovci investicijskim polugama i kovanicama u svojim cjenicima imaju objavljene cijene s isporukom u Zagrebu, dok isporuke u druge dijelove Hrvatske dodatno naplaćuju.

Donedavno je na sličan način bio strukturiran i cjenik tvrtke Tetragram projekt. No, zbog povećanog obujma posla te kako svim građanima omogućili pravedan pristup tržištu investicijskog zlata i srebra, Tetragram projekt i Plemenit.hr izjednačili su cijene zlata i srebra za veliki broj gradova diljem Hrvatske, uz određene preduvjete. Jedan od tih preduvjeta jest da klijenti izvan Zagreba iskoriste mogućnost isporuke uz najavu.

Plemenit.hr na svojim stranicama redovito objavljuje raspored isporuka u različite krajeve zemlje. Stoga, ako klijent odabere isporuku kupljenoga zlata u unaprijed najavljenom terminu, neće plaćati dodatan trošak isporuke. Izuzetak su jako male narudžbe, koje se više isplati isporučiti putem kurirske dostave.

Otkupna cijena zlata

Pri donošenju odluke po kojoj ćete cijeni i od kojeg trgovca kupiti investicijske zlatne poluge ili zlatnike, svakako razmotrite koji će vam trgovac u budućnosti, kada ćete svoje kupljeno zlato željeti prodati, moći ponuditi najbolju otkupnu cijenu.

Naime, postoje trgovci investicijskim zlatom i srebrom koji javno ne objavljuju otkupne cijene proizvoda. Ili objavljuju cijene koje su izrazito niske i nepovoljne. Na to morate pripaziti jer, ako trgovac uopće ne objavi otkupne cijene zlatnih poluga i zlatnih kovanica, to može značiti da kod njega uopće nećete moći prodati zlato i srebro koje ste kod njega kupili.

Tvrtka Tetragram projekt na svojim internetskim stranicama Tetragram.hr i Plemenit.hr ima istaknute dvije različite otkupne cijene investicijskih proizvoda – za klijente i za neklijente.

Otkupna cijena zlata za klijente

Klijenti tvrtke Tetragram projekt koji imaju dokaz da su svoje poluge i kovanice od plemenitih kovina kupili tamo, odnosno, putem internetskih stranica Tetragram.hr i Plemenit.hr, imaju povlašteni tretman prilikom prodaje tih proizvoda. Naime, otkupne cijene na njihovom cjeniku za klijente su više, što znači da će Tetragram projekt ponuditi više novca osobi koja je investicijske proizvode kupila kod njih nego ako je te iste proizvode kupila negdje drugdje.

Status klijenta tvrtke Tetragram projekt dokazuje se posjedovanjem računa ili posjedovanjem certifikata o autentičnosti “Plemenit”. Stoga, kada kupujete poluge ili kovanice od zlata ili srebra, svakako sačuvajte neki ili sve navedene dokumente.

Otkupna cijena zlata za neklijente

Ako svoje zlato odlučite kupiti kod nekog drugog trgovca, a ne kod tvrtke Tetragram projekt, izlažete se opasnosti da ćete investicijsko zlato kupiti u tvrtki koja u budućnosti od vas neće biti spremna otkupiti kod njih kupljene proizvode.

Zato ćete kupljene proizvode morati ponuditi za otkup nekom drugom trgovcu poput Tetragram projekta kao neklijent. To znači da ćete za iste proizvode dobiti manje novca nego da ste kupnju obavili kod istog trgovca kod kojeg ste proizvode poželjeli prodati.

Stoga je iznimno važno da se prilikom kupovine investicijskog zlata i srebra uvjerite da će trgovac koji vam prodaje zlato kasnije doista biti spreman otkupiti proizvode. I to ne po nepovoljnoj, nego po što povoljnijoj cijeni.

Pazite na razliku između prodajne i otkupne cijene

Jedan od najvažnijih čimbenika koji bi trebao utjecati na odluku o tome gdje kupiti poluge i kovanice od plemenitih kovina nije nužno najniža prodajna cijena, nego najmanja razlika između otkupne i prodajne cijene. Zašto?

Uzmimo za primjer da prvi trgovac zlatnu polugu od 100 grama prodaje po cijeni od 5000 eura, a da istu tu polugu od 100 grama drugi trgovac prodaje po cijeni od 5100 eura. Za koga se odlučiti? Na prvi pogled, odgovor je jednostavan. Odlučit ćete se za kupnju zlata kod trgovca koji ima povoljniju cijenu. No, tako će učiniti klijenti koji ne vode računa o razlici između prodajne i otkupne cijene i ne razmišljaju dugoročno.

Uzmimo za primjer da u cjeniku prvog trgovca prodajna cijena zlatne poluge od 100 grama doista iznosi 5.100 eura, ali istovremeno otkupna cijena iznosi 5.050 eura. Uzmimo također za primjer da u cjeniku drugog trgovca prodajna cijena te poluge iznosi .5000 eura, ali istovremeno otkupna cijena iznosi 4900 eura.

Koji je od dva trgovca u tom slučaju bolji za kupnju zlatne poluge?

Najbolje bi bilo kada bi polugu kupili kod prvog trgovca, a prodali je kod drugog. Ali, ako svaki trgovac otkupljuje samo poluge koje ste kupili kod njega kod njega, a ne i poluge kupljene kod drugih trgovaca, tada je odgovor da je bolje polugu kupiti kod trgovca koji je skuplji.

Zašto? Zato što ćete u budućnosti, prilikom prodaje, moći dobiti više novca za svoju polugu.

Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto tvrtka Tetragram projekt iz minute u minutu formira svoj otkupni cjenik tako da razlikuje otkupne cijene za klijente i za neklijente.

Otkupne cijene su znatno povoljnije za klijente nego za klijente. Tako se ohrabruje odgovorno ponašanje kupaca na tržištu investicijskih plemenitih kovina. Razlikovanjem tih dviju otkupnih cijena kupce se potiče da razmišljaju dugoročno.

Uz sve već navedeno, možemo reći i da su prodajne cijene zlata i srebra tvrtke Tetragram projekt među najpovoljnijima na tržištu.

Izbjegnite zamku: Donosimo vam tajnu cijene zlata Reviewed by on . Kada donose odluku o kupnji žutog metala, kupci se najčešće ravnaju po njegovoj cijeni. Stoga, ako je cijena niska, kupac će se lakše odlučiti za kupovinu, nego Kada donose odluku o kupnji žutog metala, kupci se najčešće ravnaju po njegovoj cijeni. Stoga, ako je cijena niska, kupac će se lakše odlučiti za kupovinu, nego Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori