Srijeda , 28.10.2020.

Početna » Novosti » Je li na pomolu nestašica fizički isporučivog zlata?

Je li na pomolu nestašica fizički isporučivog zlata?

27.12.2019. / 14:24 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Ulagači u plemenite metale ove bi godine mogli dobiti neočekivani božićni poklon. Počevši od naglog skoka cijena zlata od 25 dolara u utorak i srijedu. Sve su glasnija šuškanja da se u Londonu razvija nedostatak fizički isporučivog zlata. Zapravo su ekonomist i bankar te glavni savjetnik zaklade Goldmoney Alasdair Macleod i utemeljitelj fonda fizičkoga zlata Goldswitzerland.com, Egon von Greyerz aludirali na taj razvoj događaja.

Sve veći interes za fizičkim zlatom

Prošlotjedna događanja odgovaraju tim informacijama. S obzirom na veličinu kratke pozicije zlatnih derivata u Londonu i New Yorku, ako obvezne druge ugovorne strane počnu davati zahtjeve za isporukom, sektor plemenitih metala mogao bi postati eksplozivan sljedeće godine.

Sposobnost smanjenja cijena zlata postala je problematična za zapadne banke zlata. O tome svjedoči stalno otvoreno zanimanje za zlato na američkoj burzi COMEX. Posebno u odnosu na količinu zlata koja se navodno nalazi u trezorima COMEX-a.

Velika potražnja i ograničena ponuda

Od ponedjeljka je otvoreni interes iznosio 734 tisuće ugovora. To predstavlja 73,4 milijuna unci papirnatog zlata. To je 8,4 puta više od ukupne količine zlata za koje se navodi da se nalazi u trezorima COMEX-a. Ujedno, to je 58,5 puta više od količine “registriranog“ zlata, što je zlato označeno kao dostupno za isporuku.

U posljednjih nekoliko godina, otvoreni interes je prosječno iznosio oko 450 tisuća ugovora. Kad se cijena zlata kretala prema 1.900 dolara po unci u 2011. godini, najviši tjedni otvoreni interes iznosio je 542 tisuće. To je bilo u tjednu 17. srpnja 2011. godine. Posljednji put kada se zlato trgovalo oko razine od 1.500 dolara, što je bilo u ožujku 2013. godine, otvoreni interes bio je na području od 420 tisuća ugovora. Poanta je ovdje da je potrebna sve veća količina papirnog zlata kako bi banke zadržale stopu kojom cijena zlata doprinosi procesu utvrđivanja cijena.

Pokušaj smanjenja cijena

Još značajnije, svaki agresivni pokušaj banaka zlata da spuste cijenu zlata suprotstavio se brzim porastom. “Već mjesecima uobičajeni pokušaji na tržištima futures ugovora na zlato, nisu imale mnogo učinka. Čak ni kad je savjetnik odbora Gold Anti-Trust Action Robert Lambourne izvijestio o sve većoj intervenciji na tržištu od strane Banke za međunarodna poravnanja“, tvrdi Chris Powell, tajnik i blagajnik odbora Gold Anti-Trust Action.

“COMEX je tek odobrio veliko širenje onoga što banke zlata mogu koristiti kao zalog za njihovu prodaju – “založeno zlato“ čija je isporuka odgođena, navodno u Londonu, za čije postojanje i kvalitetu nema javnih dokaza. Usred ovih naznaka nestašice, otvoreno zanimanje za futures ugovore vezane za zlato na COMEX-u i dalje bilježi rekordne rezultate. Banke zlata koje prodaju ugovore ponašaju se kao da je isporuka zlata beskonačna, a ne samo opskrba zlatnim papirom“, dodao je.

Izvor: news.goldseek.com

Je li na pomolu nestašica fizički isporučivog zlata? Reviewed by on . Ulagači u plemenite metale ove bi godine mogli dobiti neočekivani božićni poklon. Počevši od naglog skoka cijena zlata od 25 dolara u utorak i srijedu. Sve su g Ulagači u plemenite metale ove bi godine mogli dobiti neočekivani božićni poklon. Počevši od naglog skoka cijena zlata od 25 dolara u utorak i srijedu. Sve su g Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori