Srijeda , 01.12.2021.

Početna » Novosti » Je li vrijeme za ulaganje ili za prodaju zlata?

Je li vrijeme za ulaganje ili za prodaju zlata?

20.09.2019. / 19:22 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Ulaganje u zlato je čisto klađenje na ekonomiju. Plemeniti metal ovog mjeseca dosegao je šestogodišnji maksimum. Središnje banke su globalno ublažile svoju monetarnu politiku kako bi se mogle nositi s usporavanjem rasta izazvanim američko-kineskim trgovinskim ratom.

Nastavlja se bikovski trend

Događaji u proteklih šest mjeseci podržavali su bikovski trend zlata. Ono se smatra sigurnom imovinom u vrijeme ekonomskih turbulencija. Trgovinski spor između Sjedinjenih Američkih Država i Kine eskalirao je. Europska ekonomija je oslabjela. Brexit je postajao sve kompliciraniji, a napetosti na Bliskom Istoku rasplamsale su se nakon napada na najveću naftnu državu, Saudijsku Arabiju.

Ti makro padovi povećali su mogućnost recesije i prisilili američke Federalne rezerve da započnu snižavanje kamatnih stopa. Dana 18. rujna, Fed je ponovno djelovao i smanjio troškove posudbe za još četvrtinu postotnog boda, na raspon od 1,75 do 2 posto.

Potaknuti tim signalima, ulagači u zlato počeli su ulagati u rudnike srebra i zlata i tako povećali cijene dionica rudnika.

Zlato na rekordnoj razini?

Ako pogledamo prema naprijed, veliko je pitanje za ulagače u zlatnu imovinu ima li ovaj rast nastavak, ili smo na vrhuncu bikovskog trenda. Prema nedavnoj bilješci analitičara Citigroupa, izgledi za zlato prilično su dobri. Oni vide mogućnost rasta cijena na rekordnih 2.000 dolara i više za uncu u naredne dvije godine.

Taj rast će, prema analitičarima uključujući Aakasha Doshija, podržati pokretači poput rastućeg rizika od globalne recesije i vjerojatnosti da će Federalne rezerve smanjiti američke kamatne stope na nulu.

“Očekujemo da će se spot cijene zlata dugo biti na visokoj razini, eventualno probijajući 2.000 dolara za uncu i postavljajući nove cikličke vrhunce u nekom trenutku u narednih godinu ili dvije“, rekli su. Ako se ta razina dosegne, premašila bi rekord od 1.921,17 dolara utvrđen u 2011. godini.

Koji su rizici?

Ipak, rizici ovog bikovskog scenarija jednako su snažni. I SAD i Kina vraćaju se za pregovarački stol u listopadu, a tržišta se vraćaju u normalu ako dođe do rješenja spora.

Na gospodarskom planu, američko gospodarstvo i dalje pokazuje znakove snage. Pomažu joj snažna potrošnja potrošača i otvaranje novih radnih mjesta. To je bio glavni razlog što Fed nije uspio signalizirati da dolazi do još većih smanjenja. Dužnosnici FOMC-a podijeljeni su oko toga hoće li biti potrebno još smanjenja, a neki od njih misle da je promjena u srijedu bila i presjek.

Dionice zlata za kupovinu

U ovom izrazito nesigurnom ekonomskom okruženju, vjerojatno nije loše zadržati izloženost zlatu u svom portfelju. Ako se zlato održi i cijene se i dalje povećavaju, rudari zlata koji su poduzeli korake za smanjenje troškova i kapitalnih rashoda u posljednjih nekoliko godina imat će najviše koristi. To ih čini atraktivnom alternativom u bilo kojem dugoročnom portfelju.

Cijene na spot tržištu dosegle su rekordnih 1.921,17 dolara u 2011. godini. Ipak, rast je brzo prestao jer su povijesno niske kamatne stope i kvantitativno olakšavanje središnjih banaka potaknuli dobitak na tržištu kapitala i ekonomski rast se ubrzao. Krajem 2015. cijene su pale za oko 45 posto.

Sada kada im se zlato ide u korist, mnogi rudari igraju na sigurno tako što idu za organskim rastom i optimiziraju postojeću imovinu. Prošli su kroz kontinuirano smanjenje troškova, smanjenje duga i povećanje produktivnosti nakon posljednjeg pada kako bi namamili povratne investitore.

Zaključak

Ulaganje u dionice koje imaju veze sa zlatom, rizičan je prijedlog zbog mnogih suprotnih dinamika koje bi mogle gurnuti dragocjeni metal u bilo kojem smjeru.

Kako je rečeno, status sigurnog utočišta zlata je netaknut. Dakle pružiti veliku zaštitu kada propadne druga imovina. U trenutnom nesigurnom ekonomskom okruženju, plemeniti metal nudi razuman način diverzifikacije rizika i dodavanje stupnja sigurnosti svom portfelju.

Izvor: www.investing.com

Je li vrijeme za ulaganje ili za prodaju zlata? Reviewed by on . Ulaganje u zlato je čisto klađenje na ekonomiju. Plemeniti metal ovog mjeseca dosegao je šestogodišnji maksimum. Središnje banke su globalno ublažile svoju mone Ulaganje u zlato je čisto klađenje na ekonomiju. Plemeniti metal ovog mjeseca dosegao je šestogodišnji maksimum. Središnje banke su globalno ublažile svoju mone Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori